Terakkililerden Dünya Matematik Günü Atölye Çalışmaları

1537

Her iki yerleşkemizden Lise Matematik Kulübü, Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz, 22 Nisan Perşembe günü Dünya Matematik Birliğinin (IMU) Dünya Matematik Günü projesi kapsamında öğretmenlerimizin düzenlediği atölye çalışmalarına katıldı.

“Daha İyi Bir Dünya İçin Matematik” temalı Dünya Matematik Günü’nün amacı ise matematiğin gerçek yaşam ilişkisine yönelik merak uyandırıcı öğelere değinmek ve matematiğin bu amaçla kullandığı bilimsel yöntemlerden bazıları hakkında öğrencilere bilgi aktarımında bulunmaktı.

Levent Yerleşkemizden lise matematik öğretmenimiz Elif Kırtay yürüttüğü “NASA ve Pi Sayısı” atölyesinde NASA’nın Mars Keşif Programı’nda ve diğer farklı çalışmalarında matematik biliminin önemini temel aldı. Bilim insanlarının Pi sabitini kullanarak çözdüğü gerçek uzay problemlerinden örneklerin yer aldığı bir sunum üzerinden öğrencilerimizle paylaşımda bulundu.

Bu örneklerden yola çıkarak, öğrencilerimizle ilginç somut problemleri ve çözümlerini tartıştı. Matematiğin uzay bilimlerine olan katkısına farklı bir bakış açısının kazandırıldığı bu atölyede, iki tane Nasa probleminin matematiksel çözüm basamaklarını birlikte uygulamalı olarak gerçekleştirdiler.

Tepeören Yerleşkemizden lise matematik öğretmenimiz Seçil Erberdi, “Mimari Süslemeler” adlı çizim atölyesinde farklı kültürlere ait çeşitli mimarilerde yüzyıllardır kullanılan süslemelerden örnekleri öğrencilerimize gösterdi. Bu sanatın geometri ile olan yakın ilişkisini ortaya koydu ve öğrencilerimizle, konunun derinliğini keşfetmeleri için pergel ve cetvellerle birlikte geometri ve sanatın iç içe olduğu bir yolculuğa çıktı.

Atölyenin ilk kısmında Erberdi, mimari eserlerdeki süslemelerin hangi geometrik şekillerden ve ne şekilde oluşturulduklarında dair fikir alışverişinin yapıldığı küçük bir sunum yaptı. Atölyenin ikinci kısmında ise öğrencilerimiz, rehber öğretmenleri eşliğinde pergel ve cetvel yardımıyla kendi süslemelerini çizdiler.

Tepeören Yerleşkemizden lise matematik öğretmenimiz İpek Dulundu ise Temalı Poster Atölyesi’nde matematiğin günlük yaşamdaki uygulama alanları ile matematiğin alt alanları arasındaki ilişkiyi görsel bir platforma taşıdı.

Öğrencilerimizin ilgilerini çeken konularda matematiğin kullanımına ilişkin gerçek yaşam problemlerine, bilim ve teknolojinin gelişmesinde matematiğin önemi ve katkısı üzerine vurgu yaparak farkındalıklarının artmasına katkı sağladılar.