“Düşle Düşme” Projemizin Bu Yılki Atölyeleri Başladı: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

1545

Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin bu yılki atölye çalışmaları, 4 Aralık Cumartesi günü çevrim içi ortamda başladı. “Terakki Birikimini Paylaşıyor” programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” oldu.

Öğrencilerimiz, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Toplumsal Uyumu Sürdürebilmek”, Edebiyat Bölümümüzün rehberliğindeBir Avuç Cennet” ve Fizik Bölümümüzün rehberliğinde “Plastiğin Sürdürülebilirliği” atölyelerini yürüttü.

Bu proje, beş yıl önce okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” ismiyle düzenlenen ve ertesi yıl “Düşle Düşme” ismini alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı niteliğinde. Projede amacımız, akademik ve kültürel alanlarda doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına yeteneği olan ama geliştirmeye fırsat bulamamış temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamak. Bu doğrultuda Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı, akademik ve sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler yer alıyor.

Atölyelerimizdeki çalışmalarda vurgumuz “Sürdürülebilirlik Anlayışı”. Atölyeler, çok büyük bir altyapı veya maddi ihtiyaç duyulmaksızın Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılım gösteren öğrencilerin, edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri şekilde oluşturuluyor. Böylece, atölye sürecinde edinilen birikim kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

Bölümlerimizin rehberliğinde öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve yürütülen atölyeler, lisemizin tüm bölümlerinin katılımıyla gerçekleşiyor ve bu sayede öğrencilerimizin birçok farklı alandan katılımı mümkün hale gelirken, bu yaygınlığı sayesinde okul yaşantımıza da katkı sağlıyor. Projeye katılan öğrencilerimiz sadece kendi bilgi ve birikimlerini başka öğrencilerle paylaşmıyor, onlarla etkileşime giriyor ve onlardan birçok şey öğreniyorlar.

Düşle Düşme Projesinde her yıl atölyeler Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri arasından seçilen bir tema doğrultusunda şekillendiriliyor.

Atölyelerimiz, lise müdürümüz Ferhat Duçe’nin açılış konuşmasıyla başladı. Beşinci kez düzenlenen Düşle Düşme projesinin anlamına ve değerine vurgu yaparak başladığı konuşmasında bu çalışmanın bir karşılıklı öğrenme ortamı olduğunu, bu yüzden büyük heyecan yarattığını belirtti. Duçe daha sonra, proje temalarını seçtiğimiz BM Kalkınma Hedeflerinin neler olduğunu, neden bu temaların BM tarafından hedef olarak tanımlandığını açıkladı; dünyamızın küresel çaplı büyük sorunlarının olduğunu, toplumsal, ekonomik, ekolojik sorunları tanımlamak ve bunlara çözüm yolları aramak üzere oluşturulan kalkınma hedeflerini öğrenmenin gençler için geleceklerini iyileştirme yolu olduğunu vurguladı ve “Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar” teması hakkında BM açıklamasından bahsederek bilgi verdi. Dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını ve bu sayının giderek arttığını belirten Duçe; yoksulluk, iklim değişikliği, sağlık hizmetleri, eğitim, enerji ihtiyacı, çevre kirliliği, afetler gibi sorunlara şehirlerde çözümler bulunması gerektiğini ifade etti.

Cemil Türker Ortaokul Müdürü Osman Gökhan Çam ise konuşmasında Terakki gibi en köklü okullardan biriyle ortaklaşa bir şeyler geliştirmenin kendileri için büyük bir şans olduğunu belirtti. Öğrencileri ve velileri adına da çok teşekkür etti. Bir Cumartesi günü her iki okuldan öğrenci ve öğretmenlerin burada olmayı tercih etmelerinin önemine vurgu yaptı. Burada olmayı istemek, bu işlerden zevk almakla öğrencilerin gelecekleri için yatırım yapmış olduklarını, yıllar sonra bugünleri hatırlayınca ne kadar önemli olduğunu kavrayacaklarını belirtti. Projenin akran öğrenmesi temelinde gerçekleşecek olmasını da çok kıymetli bulduğunu ifade etti. Web 2.0 araçlarını öğretmenlerin kullanmaya başladığını, ancak öğrencilerin de kullanmasının yine çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Sözlerini şöyle tamamladı: “Köylerden kente göç devam edecek, ama sanki kırsal kesim de şehirleşiyor. Öğrenciler kırsal kesim yerindeyken onu nasıl şehirleştirebiliriz diye de tartışabilirler. Öğretmenimiz Rukiye Çamurcu’ya da çok teşekkür ediyorum. Ürünleri çok merak ediyorum. İleriye dönük de çok güzel şeyler ortaya koyacağız.”

Tanışma ve Rehberlik Bölümümüzün yaptırdığı oryantasyon etkinliklerinin ardından da atölyelerimiz gerçekleşti. Bu hafta Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimimizin rehberliğinde “Toplumsal Uyumu Sürdürebilmek” Atölyesi, Edebiyat Bölümümüzün rehberliğindeBir Avuç Cennet” Atölyesi ve Fizik Bölümümüzün rehberliğinde “Plastiğin Sürdürülebilirliği” Atölyesi gerçekleşti.

Toplumsal Uyumu Sürdürebilmek

Rehberlik bölümümüzden Filiz Koçak’ın danışmanlığında hazırlanan Toplumsal Uyumu Sürdürebilmek” Atölyesinde 11B sınıfı öğrencilerinden Kayla Su Erbaşı, 11D sınıfından Pelin Süer, Yağız Araz, Zeynep Atasayan, 11IBE sınıfından Atakan Yürür, Ayberk Zeytinoğlu, 11IBF sınıfından Alara İlkyaz Özel, Ayris Aslan görev aldı. İlk oturumda katılımcı öğrencilerle tanışma etkinliği yapıldı, bu etkinlikte sıcak bir kaynaşma ve iletişim amaçlandı. İkinci oturumda ise, toplumsal ilişkilerimizi sürdürebilmek için nelere ihtiyacımız olduğunu konuşulup tartışıldı. Arkadaş ilişkilerini sürdürebilmek, devamlılığını sağlamak için olmazsa olmazların üzerinden geçildi. İlişkileri incelerken duyguları tanıyıp isimlendirmenin ve yaşadığımız duyguların arkadaşlık ilişkisine etkilerinin üzerinde durup, farkındalık yaratmayı sağlayacak “duygu çarkı” oyununu oynandı.

Bir Avuç Cennet

Edebiyat bölümümüzden Arzu Ayar öğretmenimizin rehberliğinde hazırlanan “Bir Avuç Cennet” Atölyesinde 11 A sınıfı öğrencilerinden Beril Alkan, Efe Ersoy, Emre Özcan, 11C sınıfından Ela Gür, 11D sınıfından Ceren Altunkaya, Öykü Almak görev aldı. Latife Tekin’in “Berci Kristin Çöp Masalları” kitabından seçilen bir öykü üzerinden yapılandırılan atölyenin 1. oturumunda ”Sürdürülebilir Toplumlar ve Şehirler” kavramı üzerinde duruldu. Sürdürülebilirlik konusunda bize düşen görevler üzerinde duruldu ve hikaye birlikte okundu. 2. oturumda hikaye sorularla incelendi ve katılan öğrencilerden çözüm önerileri istendi.

Plastiğin Sürdürülebilirliği

Fizik bölümümüzden Sema Karayağmurlar öğretmenimizin rehberliğinde hazırlanan “Plastiğin Sürdürülebilirliği” Atölyesinde ise 11A sınıfı öğrencilerinden Hilal Gül Güzel, 11B sınıfından Emir Akalın ve Eren Öztürk yürütücülük görevini üstlendi. Yarının ihtiyaçlarını karşılamanın “ Sürdürülebilir Kalkınma” konseptinin özü olduğu düşüncesinden hareketle günlük hayatımızda çok sık kullandığımız plastikler hakkında bir atölye çalışması kurgulandı; plastiklerin çeşit ve farklılıkları, doğada çözünme aşamaları ve sürdürülebilir kullanımı için önemli noktalar sorgulatıldı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına vurgu yapılarak öğrencilerin farkındalık kazanmasına odaklanıldı.

Düşle Düşme Projesinin bu yılki koordinatörlüğünü Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüz gerçekleştiriyor. Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu, Felsefe öğretmenimiz Iraz Yaşar, Din Kültürü öğretmenimiz Derya Ensarioğlu’nun yanı sıra, öğrenci koordinasyon grubumuz da, 11A sınıfından Nehir Öztürk ve 11B sınıfından Defne İnci’den oluşuyor.

Atölyeler katılımcı öğrenciler için oldukça eğlenceli ve öğretici oldu. Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri duygularını ifade ederken Zoom ekranlarına kalpler koydular.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Cemil Türker Ortaokulu Öğrencileriyle Atölyeler: Aralık ayı boyunca her Cumartesi gerçekleştirilecek olan atölyelerde bundan sonraki haftalarda Beden Eğitimi ve Spor- Zumba ve Yoga Atölyesi, Egzersiz Atölyesi, Biyoloji- Atıklarla Dikey Bahçecilik Atölyesi, Rehberlik Atölyesi, Resim Atölyesi, Bilişim Atölyesi, Edebiyat Atölyesi, Matematik- Akıl Oyunları Atölyesi, Kimya- Mikroplastikler ve Deniz Kirliliği Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi olacak.

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilir Şehirler” Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak ise 25 Şubat Cuma günü İstanbul’da sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan çeşitli liselerden öğrencilerle bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan uzmanlarla gerçekleştireceğimiz bir panelimiz olacak.

Çevrim içi düzenleyeceğimiz “Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilir Şehirler” panelinde konuklarımız “Sürdürülebilir Şehirler, Kentsel Su Talep Yönetimi” konusunda Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Araştırmacısı Akgün İlhan ve “Gönüllülük ve Birleşmiş Milletler Sosyal Sorumluluk Çalışmaları” konusunda Birleşmiş Milletler Gönüllüleri Türkiye Ülke Koordinatörü Nil Memişoğlu olacak.