Öğrencilerimiz Bilgisayar Mühendisi Tarık Kranda’yla Buluştu

1169

Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, 14 Aralık Salı günü Bilgisayar Mühendisi Tarık Kranda’yla “Meslek Tanıtımı: Yapay Zeka ve Türkiye’de Yapay Zeka Çalışmaları, İş Olanakları” konferansında buluştu.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin düzenlediği Online Kariyer Günleri kapsamında gönüllü lise öğrencilerimizle gerçekleşen konferansta Kranda, yapay zekanın günümüzde çok popüler bir alan olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Çok farklı mühendislik alanlarında okuyup, matematik alt yapıları olan kişilerle çalıştığından bahseden Kranda, Bilgisayar Mühendislik Alanının dikey de birçok alanı barındırdığını, kişilerin ilgi alanlarına göre farklı alanlarda çalışmaya yönelebildiklerini, ilgileri doğrultusunda iş dünyasında konumlandıklarını vurguladı. Yapay zeka konusunda; network ağı, sistem ağı yönetilmesi, yazılım veya işletim sistemi üzerine çalışmalar olabildiğini söyledi. Oyun sektörüne yönelenler olduğu gibi kurumsal yazılım veya alana özel yazılım geliştirmelerinin de olduğunu paylaştı.

İş hayatındaki yaşamı kolaylaştırmak için yapay zeka aracının geliştirilmeye başlandığını söyleyen Kranda, tüm alanlarda toplanılan verilerden bir anlam çıkartıldığını, örneğin e-ticarette satışı artırabilmek için istatistiki verilerden faydalanıldığını anlattı. Ancak kendisinin daha çok enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapay zekayı kullandığını aktardı.

Tüm mühendislik bölümlerinin ilk yılında temelde aynı derslerin alındığını, eğitimin ikinci yılında derslerin farklılaştığını, üçüncü ve dördüncü yılında alan derslerine ağırlık verildiği bilgisini verdi. Yapay zekanın içinde özel bir mühendislik alanının oluştuğunu, programlamanın aslında İngilizce bilmeye dönüştüğünü belirtti.

Okul dışından da programlama ve yapay zekanın öğrenilebileceğini ifade eden Kranda, öğrencilerimize bu alanda özellikle matematiğe ve istatistiğe önem vermeleri gerektiğini tavsiye etti. “Neden?” sorusunu her zaman sormalarının onları geliştireceğini dile getirerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Örneğin ‘Neden logaritma veya trigonometriye ihtiyaç duyulmuştur?’ sorusuna cevap verirseniz çok ilerlersiniz. Çözüm üretebilmek için bu gereklidir.”

Öğrencilerimizden gelen sorular doğrultusunda Kranda; bu işte müşterinin neye ihtiyacı olduğunu anlamak için empati kurmaya ve onun psikolojisini anlamaya ihtiyaç olduğunu, işin başarısını artırmak için bunun kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle psikoloji ve sosyoloji bilgisinin önemli bir bilgi sağladığını dile getirdi.

Kranda, konuşmasının sonunda ülkemizde bu alanda çalışacak yetişmiş gençlere çok ihtiyaç olduğunu, yurt dışına giden birçok mühendisimizin de zamanı geldiğinde ülkelerine dönerek büyük atılımlar yapacak hareketleri başlatacağına inancının sonsuz olduğunu söyleyerek, umut dolu sözlerle konuşmasını tamamladı.

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu sene gerçekleştireceği diğer Kariyer Günleri etkinlikleri: “Vizyoner Konuşmacılar, “Üniversite Terakkide: Tadımlık Dersler”, “Üniversite Tanıtım Programları: Koç Üniveristesi Anadolu Bursiyerlik Programı, Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Programı, İTÜ Sunny ve Apply BAU Tanıtımı”,  “Meslek Gözlem Çalışmaları”,  “Meslek Tanıtımları”, “Tercih Konferansı”.