Yrd. Doç. Dr. Neslihan Zabcı’yla Ergenlik Döneminin Önemli Kavramları

2478

Tepeören Yerleşkemizde ortaokul ve lise velilerimiz, 23 Şubat Cumartesi günü Yrd. Doç. Dr. Neslihan Zabcı ile “Ergenlik Döneminin Önemli Kavramları” temalı konferansta bir araya geldi.

Dinamik ve zaman zaman zorlayıcı bir süreç olan ergenlik döneminde yaşanan ruhsal gelişim ve değişimi tanımak, anlamak ve çocuklarımıza etkili bir şekilde destek olabilmek çok önemlidir. Bu dönemde velilerimizin çocuklarıyla ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin düzenlediği konferansta Zabcı, ergenlik döneminde gencin yaşadığı gelişimsel süreçler, kimlik arayışı ve ergenle iletişimde sınırların önemi gibi konuları ele almış, ergenlik döneminde yaşanan aile içi sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulundu.

Zabcı, ergenlik döneminde gençlerin aileleriyle çatışmasının, zaman zaman onlara karşı gelmesinin gelişimlerinin normal bir parçası olduğunu ifade etti. Bu tarz davranışların ergenlerin kişilik gelişimleri açısından önemli olduğunu aktardı. Çatışmaların yaşanması ile gencin, ebeveynlerinden ayrışarak kendine ait, özgün bir kişilik geliştirme çabasında olduğunu görmemizin gerekliliğine vurgu yaparak, ergenlik döneminde gencin yemeğine, banyosuna, odasının düzenine aşırı derecede karışmanın bir nevi ergenin sınırlarına girilmesi olarak, algılanabileceğini söyledi.

Anne babanın ergenle konuşma dilinde emir kiplerinin olmasının ilişkiyi zora sokabileceğinden bahsetti. Ayrıca, anne ve babalara, bağımsızlaşmaya çalışan çocuklarının özel alanlarına saygılı olmaları konusunda uyarıda bulundu. Cezacı yaklaşım yerine düzenleyici yaklaşımın önemini vurguladı. Akademik düşüşlerin olması durumunda ebeveynlerin daha yakından takip ve düzenlemeleri getirmesinin altını çizdi.

Günümüzde en çok çatıştığımız, telefon ve teknolojik aletleri elinden almak ile tehdit etmenin ilişkiyi çıkmaza sokabileceğini belirtti. Bunun yerine onunla birlikte bazı düzenlemelere gidilerek bazı hatırlatmaların yapılabileceğinde hemfikir olarak bu sorunu aşmayı önerdi.

Ergenlik döneminde dürtülerin ve öfkenin çok yoğun yaşanması nedeni ile gencin bir frene ihtiyaç duyduğunu, bu freni de evde anne babanın sağlayacağını anlatarak, özellikle erkek çocuklarda babanın rolünün daha fazla olduğunu söyledi. Ergenin ne olursa olsun bağımsızlaşma isteği yanında, yalnız olmadığını bilmeye ve her anında anne babasını arkasında yıkılmaz bir kale gibi görmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Ardından Zabcı, velilerimizin sorularını yanıtladıktan sonra konferans sona erdi