Tüm Haftaya Yayılan Etkinliklerimizle Çocuk Hakları Gününü Kutladık

3237

Terakkili öğrenciler, bütün dünya çocuklarının Çocuk Hakları Günü’nü 19 – 23 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutladı.

29 yıl önce bugün, tüm çocukların evrensel haklarını açık biçimde tanımlayan çocuk haklarına dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yürürlüğe girdi. Türkiye’nin de 1995 yılında imzaladığı bu sözleşme sayesinde yasalarda ve uygulamalarda yapılan değişiklikler sonucunda dünyanın her bölgesinde milyonlarca çocuğun yaşamında iyileşmeler gerçekleşti. Terakki’de ise çocuk haklarıyla ilgili farkındalığı artırmak ve hak temelli bir yaşama kültürü oluşturmak için 2010 senesinden beri “Çocuk Hakları Programı” yürütülüyor.

Her iki yerleşkemizde tüm ilkokul öğrencilerimiz ile ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz, haftaya çocuk haklarıyla ilgili videolar izleyerek başladı.

Levent Yerleşkemizde ilkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, sınıf öğretmenleri Zekeriya Açan’ın yazıp bestelediği “Çocuk Hakları” şarkısını Müzik Bölümümüzün desteğiyle 20 Kasım’da hep birlikte söyledi. 2. sınıf öğrencilerimiz, 2E sınıfımızın öğretmenleri Gamze Ebru Varol rehberliğinde hazırladığı, çocukların doğuştan sahip oldukları temel hakları konu eden drama gösterisini izledi. Ayrıca, hafta başında sınıfa getirdikleri tişörtleri çocuk haklarıyla ilgili sloganlar yazarak boyadılar. Velimiz Nesteren Dede, gerçekleştirdiği “Herkes için Oyun” sunumunda oyun haklarından mahrum olan Nepal ve Adana’daki sığınmacı ve göçmen çocuklarla yürüttükleri oyun projelerini örneklerle 2. sınıf öğrencilerimize anlattı. Öğrencilerimiz bu sunumla oyun hakkının en temel haklardan biri olduğunu ve her çocuk için ne kadar değerli olduğunu fark ettiler. 3. sınıf öğrencilerimiz; Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört ilkesiyle ilgili hazırlıklı konuşma çalışması yaptılar. Bu konuşmalar hafta boyunca katta serbest kürsü etkinliği şeklinde gerçekleşti. Ayrıca, 3. sınıf öğrencilerimizle konuyla ilgili röportajlar gerçekleşti. 4. sınıf öğrencilerimiz ise graffiti etkinliğinde, Çocuk Hakları Sözleşmesinin farklı maddeleri doğrultusunda afişler hazırladı.

Öğrenme Geliştirme Merkezi Koordinatörümüz Dr. Neşat Karakelle, Masalcı Dede oldu ve her iki yerleşkemizde ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerimize herkesin farklı olduğunu ve farklılıklara saygı duyulması gerektiğini masallarla anlattı. Levent Yerleşkemizde 3. sınıf öğrencilerimizden oluşan “Musical Clip” adlı kulüp öğrencilerimiz de kendi hazırladıkları “It’s Not Fair” isimli drama gösterisiyle masal anlatımı etkinliğine katıldılar.

Ayrıca Tepeören Yerleşkemizde ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, “Hazine Avı” etkinliğiyle çocuk hakları konusuna ilişkin bilgilerin izini sürerken, heyecanlı bir gün yaşadılar. Oyun sırasında okul içinde farklı yerlere saklanan ipuçlarından yararlanarak kendilerine verilen görevi tamamladılar. Böylece çocuk hakları konusunda tüm hafta boyunca öğrendikleri bilgileri eğlenerek pekiştirme imkânı buldular. 4. sınıf öğrencilerimiz ise “Çocuk Hakları Silueti Yapbozu” etkinliği ile Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört temel ilkesi üzerine derinlemesine çalışma fırsatı yakaladılar. Ulaştıkları bilgileri grup arkadaşlarıyla paylaştılar ve yapboz tamamlandığında, bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için tüm haklarından yararlanması gerektiğini fark ettiler.

Levent Yerleşkemizde ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, Türkçe Bölümümüz ve Terakki Öğrenme Geliştirme Merkezi işbirliğiyle hazırlanan “Çocuklar ve Haklar” başlıklı drama gösterisini akranlarına, velilere ve öğretmenlerine sundular. Bu gösteride öğrencilerimiz; eğitim hakkı, ayrım gözetmeme, düşünce özgürlüğü gibi evrensel çocuk haklarına dikkat çektiler.

Her iki yerleşkemizde 6 ve 7. sınıf öğrencilerimiz, yine Türkçe Bölümümüz ve Terakki Öğrenme Geliştirme Merkezi’nin ortaklaşa hazırladığı “Dikkat İhlal Var!” isimli fotoğraf sergisini gezdiler ve ardından Türkçe derslerinde sergide gördükleri fotoğrafların anlattıklarıyla ilgili bir sınıf etkinliği yaptılar.

Haftanın son günü Levent Yerleşkemizde tören alanında Müzik Bölümümüzün desteğiyle bir flash mob etkinliği oldu. Ayrıca Ortaokul Öğrenci Birliği, Ortaokul Türkçe Bölümümüzün desteğiyle konuyla ilgili bir söz korosu oluşturdular. Bayrak töreninde söz korosundaki öğrencilerimiz, tüm öğrencilerin dikkatini Dünya Çocuk Hakları gününe çektiler.