Ortaokul Öğrencilerimiz Dil Bayramı Kapsamında Çeşitli Konuklarla Buluştu

2615

Terakkili öğrenciler, Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında farklı konuklarla bir araya gelerek, dilin anlam ve önemini günlük akışlarında bir kez daha kavradılar.

27 Eylül Salı günü Levent Yerleşkemizde ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, Yazar Feyza Hepçilingirler’le; Tepeören Yerleşkemizde ortaokul 7, 8, lise hazırlık, 9 ve 10. sınıf öğrencilerimiz ise Yazar Yalvaç Ural’la bir araya geldi. Konuklarımız öğrencilerimize dilin önemi, Türkçeyi korumanın ve geliştirmenin gerekliliğinden bahsetti.

Hepçilingirler, kitabı ve Türkçeye bakışına dair öğrencilerimizin sorduğu soruları cevaplayıp “Off Dilim!” kitaplarını imzaladı. Ural, öğrencilerimize Türkçenin hayvan adları ve sesleri konusunda en zengin dil olduğunu hatırlattı. Çocuklara hayvan adlarını ne kadar bildiklerine yönelik sorular sordu. Öğrencilerimizden aldığı yanıtların ardından bu çeşitliliğin kendimizi ifade etmedeki önemine değinerek, dili iyi bilen birinin hayatta her zaman bir adım önde olacağını ifade etti.

Söyleşinin sonunda Ural, kız öğrencilerimizin hep bir ağızdan kısık bir sesle “Bu nasıl kalabalık?” cümlesini söylemelerini istedi. Öğrencilerimiz, kendilerinden isteneni yaptı. Bu şekilde çıkan sesin hindilerin çıkarttığı sese benzediğini ve yansıma sözcüklerin bu seslerin sözcüklere dönüşmesiyle oluştuğunu dile getirdi. Ural, uyguladığı etkinlikle tüm öğrencilerimizi kahkahaya boğdu.

Son olarak, ortaokul 7. sınıf öğrencilerimiz, 30 Eylül Cuma günü Yazar Yusuf Çotuksöken’den dilin işlevleri ve kullanımına dair bilgi edindi. Çotuksöken, öğrencilerimize “Dil İçinde Renkli Gezintiler” adlı bir sunum yaptı.

Daha sonra öğrencilerimiz, günlük hayatta Türkçenin yanlış kullanımı hakkında görüşlerini paylaştı ve söyleşi, Rıfat Ilgaz’ın “Türkçemiz” şiiriyle sona erdi.