Terakkili Gençler Arkadaşlarına Akran Zorbalığı Hakkında Sunum Yaptı

3218

Küresel Sorunlar Ağı (Global Issues Network – GIN) Kulübümüz, insan haklarından çevreye çeşitli birçok konuda hazırladıkları küresel sorunlara dair sunumlarıyla dinleyicilerinin bilgi ve farkındalıklarını artırmaya, ilham vermeye ve çözüm için harekete geçirmeye devam ediyor.

Levent Yerleşkemizden lise GIN Kulübümüz, 12 Ekim ve 25 Ekim tarihlerinde ortaokul 6. sınıf ve lise 9. sınıf seviyesinden arkadaşlarına “Akran Zorbalığı” başlıklı bir sunum yaptı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimimizin işbirliğiyle gerçekleşen bu sunumda öğrencilerimiz, akran zorbalığının ne olduğunu ve akran baskısı ile baş etme yollarını anlattı. Nelerin zorbalık olduğunu, söz ve davranışlarımıza neden ve nasıl dikkat etmemiz gerektiği gibi konularda bilgiler verip çeşitli videolar paylaştılar. Zorbalığın çeşitlerine de değinen öğrencilerimiz, dinleyici olarak katılan öğrencilerimizin çeşitli davranışların nasıl hissettirdiğine tanıklık etmesini sağladı. Empati kurmalarını sağlamak için birçok video ve görsellerle desteklenen sunumda öğrencilerimizin en etkilendiği kısımlar, çok basit, her gün farkında dahi olmadan sarf edilen bazı kelimelerin karşı taraftan nasıl duyulabileceğini görmeleri oldu.

Öğrencilerimiz; öğretmenlerin, psikolojik danışmanların ve müdür yardımcılarının konuyla ilgili nasıl yardımcı olabileceğini de vurgulayarak arkadaşlarını, yetişkinleri yaşadıklarından haberdar etmek ve gerektiğinde onlardan yardım istemek konusunda cesaretlendirdiler.

“Akran Zorbalığı” sunumlarıyla ilgili öğrenci ve öğretmenlerimiz görüşlerini paylaştı:

İngilizce Öğretmenimiz ve GIN Kulübü Danışman Öğretmenimiz Zeynep Kıvılcım Arslan
“Öğrencilerimize güvenli ve keyifli bir ortam sunmak için neler yapılmalı, neler geliştirilmeli diye sürekli bir değerlendirme halindeyiz. Bu noktada, 3 yıl önce yaptığımız GIN Günü’müzde sunumlarımızı dinleyen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi uzmanlarımız, “Akran Zorbalığı” konusundaki sunumlarımızı birlikte gerçekleştirmeyi teklif ettiğinde kulüp öğrencilerim ve ben çok mutlu olduk. Yıllardır yaptığımız çalışmaların, verdiğimiz emeklerin bir üst boyuta taşınması bizler için çok anlamlı. Bu yıl 3. kez akran baskısı, akran zorbalığı hakkındaki sunumlarımızı ortaokul ve lise öğrencilerimize gerçekleştirdik. Sunumlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları haftasına denk gelmesi ise bana ayrı bir sevinç verdi. Cumhuriyetimizin olmazsa olması özgürlüğe, okul ortamlarımızı zorbalıktan, baskıdan özgürleştirerek katkıda bulunuyoruz. Bu çalışmaların bir parçası olduğum, böylesine farkındalığı yüksek pırıl pırıl gençlerle birarada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.”

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi Koordinatörümüz Demet Uysal
“Bu sunumları 3 yıldır gerçekleştiren GIN Kulübü öğrencilerimizin önemli etkiler yarattığına inanıyoruz. Bir meseleyi takip ederek değiştirebilmeye inandıkları, etki yarattıkları, fark yarattıkları için GIN Kulübü öğrencilerimize ve öğretmenimize, tüm destekleri için İngilizce Bölüm Başkanımıza gönülden teşekkür ederiz. Yapılan sunumlar ile oluşan etkinin artması için  9. sınıflarımızla rehberlik saatlerinde konuyu tartışmaya devam ediyoruz.”

Uzman Psikolojik Danışmanımız Asude Işık Tunca
“Ergenlik, arkadaş ilişkilerinin ve toplumsallaşma sürecinin önemsendiği ve duygu dalgalanmalarının en yoğun yaşandığı dönemlerin başlangıcıdır. Bu sosyalleşme süreci ve arkadaşlık ilişkileri, ergenin yeni yaşantılarını bazen keyifli hale getirebilmekte bazen de zorlayıcı durumlar yaratabilmektedir. Akran baskısı, bu dönemde yaşanabilmekte bu durum da ergenin baş etme becerilerini hayata geçirmesini gerektirebilmektedir. Buradan hareketle Terakki Vakfı Okullarında “Akran Baskısı” konusu oldukça önemsenmekte ve öğrencilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar 4. sınıftan başlayarak 9. sınıf düzeyine kadar düzenli olarak yürütülmektedir.”

GIN Kulübü Üyelerimiz

Pınar Sahillioğlu (Fen 10A)
“Zorbalık yaptığını fark etmeyen çocukların ve de zorbalığa uğradığını bilmeyen veya bilip de ne yapacağını bilmeyen çocukların farkındalığının artmasını sağladığımıza inanıyorum. Sosyal ağların her yaş grubu tarafından etkin olarak kullanıldığı bu dönemlerde günlük hayatta özellikle siber zorbalığa tanıklık edip de ne yapılması gerektiğini bilmeyen çocuklara bu sunum bir yol gösterici oluyor. Bu projede sunumu 6 ve 9. sınıftaki arkadaşlarımıza sunarak yer almak benim için çok değerli ve önemliydi. Akran baskısına maruz kalmış birisi olarak yeni nesillerin buna maruz kalmaması ve bu durumun değiştirilmesi için yapılabilecek projelerin ve verilen emeklerin çocukların ortaokul ve lise yaşantılarını olumlu yönde değiştireceğine inanıyorum.”

Elif Ece Altınok (9D)
“Daha okul yeni başladığında GIN Kulübü  bize en başta bir bilinç oluşturma kulübü olarak anlatılmıştı. Kulübe katıldıktan sonra ise sadece bilinç oluşturma olmadığını, aynı zamanda var olan bilincin güçlendirilmesi için çalıştığımızı öğrendim.” 

Elif Duru Erdoğan (9D)
Ben 6. sınıftayken lise GIN öğrencilerinin yaptığı bir sunumdan çok etkilendiğim ve ilham aldığım için GIN üyesi oldum. Çok güçlü bir şekilde konuştular ve bahsettikleri sorunları fark etmemi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bu sorunları çözmeyi denemem gerektiği konusunda da ilham oldular. GIN bizim dünyada görmek istediğiniz değişiklik olabileceğimize inanmamızı amaçlıyor. GIN gerçekten önce de söylediğim gibi zorbalık karşıtı ve konu hakkında yaptığı bilgilendirici ve ilham verici sunumlarla bir anlamda Anti-zorbalık projesi de yürüten bir kulüp. Hepimiz iyi bir eğitim almak istiyoruz, bunun tek yolu da mutlu ve sağlıklı bir okul ortamında olmaktır. Okulda veya etrafında zorbalık varsa huzurlu bir ortam yoktur, siz de uygun eğitimi alamazsınız. Huzurlu ve güvenli bir okul ortamı için öğrencilerin üzerine düşenleri anlatan GIN sunumlarından çok şey öğrendim.”

Sunumu dinleyen öğrencilerimizden Ece Aysal (Fen 10A)
“Bizlerin davranış ve sözlerimizde neden ve nasıl daha dikkatli olmamız gerektiğini güzel mesajlarla ilettiler.”

 

Terakkili gençler GIN Kulübü’nde dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çeşitli okul ve ülkelerde yapılan konferanslarda bir araya geliyor. Bu konferanslarda Politika, İnsan Hakları, Çevre, Hayvan Hakları gibi çeşitli konularda dünya sorunlarını tartışıyor, çözümler üretiyor. Paylaşılacak bir fikri, anlatılacak bir hikayesi ve iyiye doğru değişim için çağrısı olan ana konuşmacılarla tanışıp onları dinleme fırsatı yakalıyor. Uluslararası konferanslarda edindikleri bilgileri ve kendi sunumlarını öğretmenleri ve arkadaşlarına da anlatmak için 4 senedir Terakki’de GIN Günleri organize ederek, küresel problemleri arkadaşlarıyla birlikte ele alıyor.