Okula Hazır Olmak

2494

Her iki yerleşkemizde Anaokulu ve İlkokulumuz, 2016 – 2017 öğretim yılına girerken öğrencilerimizin zihinsel, sosyal, duygusal gelişimini ve bu alanlardaki becerilerini destekleyerek okula hazırlıklı başlamalarını sağlamak için “Anaokuluna Hazır Olmak” ve “İlkokula Hazır Olmak” başlıklı seminerler gerçekleştirdi.

Anaokulu velilerimiz 8 Eylül Perşembe günü Tepeören Yerleşkemizde Psikolojik Danışmanımız Yelda Arslan Baştımar’la, 9 Eylül Cuma günü ise Levent Yerleşkemizde Uzman Klinik Psikolog Sayın Funda Akkapulu’yla “Anaokuluna Hazır Olmakkonferansında bir araya geldi.

Konuşmacılarımız, çocukların okula uyum süreçlerindeki zorlanmaların temelinde, çocuğun ayrılığa ve yeni ilişkiler kurmaya yönelik kaygılarının yattığını; bu kaygıdan kaynaklı sıkıntıların bazen uzayabileceğini söyledi.

Sekiz haftaya kadar sürebilecek sıkıntılı dönemlerin atlatılmasında, anne babanın sakin, sabırlı ve iyi bir gözlemci olması gerektiğinden bahsettiler. Bununla birlikte, çocukların öğretmenleri ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisiyle iletişim halinde olmalarının, sürecin iki aydan uzun sürmesi halinde bir uzmandan destek alınmasının önemli olduğunu vurguladılar.

Çocukların uyum sürecini daha rahat geçirebilmeleri için aşağıdaki konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.

  • Okula gidiş geliş saatlerinin sabit olması,
  • Hayatlarında fazla değişikliklerin yapılmaması,
  • Ödül ceza yerine güven telkin edilmesi,
  • Okuldan eve geldiğinde çok soru sorulmaması,
  • Sabah hazırlık sürecinin keyifli hale getirilmesi,
  • Okula devam konusunda net bir duruş sergilenmesi,
  • Kriz anlarında neden sorusunun sorulmaması,
  • Öğretmen ve çocuğun birbirlerini gözlemleme ve bağ kurmaları için zaman verilmesi
  • Anne baba olarak okul dışındaki zamanlarda öğretmen ve okulla ilgili düşüncelerin çocuğun yanında aktarılırken olumlu bir dil kullanılması.

İlkokul velilerimiz, 8 Eylül Perşembe günü gerçekleşen “Birinci Sınıfa Hazır Olmak seminerlerimizde, Tepeören Yerleşkemizde Psikolojik Danışmanımız Yelda Arslan Baştımar’la Levent Yerleşkemizde ise Psikolojik Danışmanımız Hülya Seferoğlu’yla buluştu.

Konuşmacılarımız velilerimize, yaş dönemi özellikleri, çocukların bu süreçte baş etmeye çalıştıkları noktalar, okula uyum ile okula hazır oluşluk bağlantısı, hangi gelişim alanlarında nasıl bir hazır oluşluğun gerektiği ve bu süreçte okul aile işbirliğinin öneminden bahsetti.

Her değişimin bir uyum sürecini gerektirdiğini ve hiçbir değişimin korkudan bağımsız olmadığını vurguladılar. Çocuğun penceresinden, aileden ayrı kalma, okulda kaybolma/unutulma, kuralları/ söylenenleri anlayamama, başarısız olma, tuvalet ve yemek ihtiyacını nasıl karşılayacağını bilememe gibi olası kaygıların farkında olmanın yetişkinlerin bu süreci daha iyi yönetmesini sağladığını anlattılar.

Anne babaların kendi okula başlangıç deneyimlerinin nasıl geçtiği ve endişeli bir yapıya sahip olup olmamaları da çocuklarının okula uyum sürecini direkt etkileyen faktörlerden olduğunu dile getirdiler. Her çocuğun biricikliğinden hareketle, her anne babanın çocuğunun temel ihtiyacının farkında olmasının nokta atışı müdahale yapılmasına olanak sağladığını açıkladılar ve çocukların okula alışması için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiler.

Son olarak, okula başlamanın heyecan verici ancak korkulacak bir durum olmadığını belirten konuşmacılarımız, iyi bir okul öncesi yaşamın çocuğun gelecek eğitim hayatında önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.