Elektronik Atıklar ve Geri Dönüşüm

2448

Terakkili öğrenciler, elektronik atıkların toplanması  ve geri dönüştürülmesi  projemizin  ortağı olan Exitcom firmasının Proje Koordinatörü Büşra Yaka ve Çevre mühendisi-Proje ve Kalite Yönetim Sistem Sorumlusu Sevde Poyraz ile “Elektronik Atıklar ve Geri Dönüşüm Aşamaları” sunumunda buluştu. Sunum, Levent Yerleşkemizde 3 ve 4. sınıf öğrencilerimizle 15 Ocak Perşembe günü, Tepeören Yerleşkemizde ise tüm ilkokul öğrencilerimizle 20 Ocak Çarşamba günü gerçekleşti.

Eko-okullar projesi kapsamında gerçekleşen bu sunumda, elektronik atıkların çöp olmadığı ve çöp olarak atılırlarsa çevreye (Hava-Su-Toprak) ciddi zararlar verebileceğinin altını çizen Yaka ve Poyraz, evlerimizdeki elektronik atıkların profesyonel ayrıştırma yapamayacak kişilere verilmemesini söyledi. Elektronik atıkların çöplere atılmaması; bunun yerine ayrıştırılarak anlaşmalı olan; kurum, belediye ve elektronik mağazalara iletilmesi gerektiğini anlattı.

Floresan lambalar ve tüplü televizyonlardan da bahseden Yaka ve Poyraz, bu nesneler içinde bulunan kurşun elementinin, insan vücudunda kana karışarak sinir sistemine kalıcı zararlar verdiğini belirtti. Floresanın kırılması durumunda içinde bulunan ve solunduğunda beyne zarar verebilen civa gazının ortamdan temizlenmesi için, ortamın havalandırılarak en az 15 dakika boşaltılması gerektiği bilgisini paylaştılar.

Ayrıca 10 gram kurşun elementinin 25.000 ton toprağımızı kirlettiği ve 200.000 litre suyumuzu kullanılmaz hale getirdiğini açıkladılar.

Ayrıştırılan atıkların geri dönüştürülmesi konusunu ele alan Yaka ve Poyraz, kablolardaki bakır tellerin ve değerli elementlerin tekrar aynı alanda kullanılması, buzdolabı parçasından ütü yapılması, kutu şişelerinin uçak gövdesinde kullanıldığını dile getirdiler.

Bilişim Teknolojileri Bölümümüz, öğrencilerimizin bu soruna karşı dikkatlerini çekmek ve çevrenin önemi konusunda farkındalık yaratmak için 2010 yılından beri “Elektronik Atık Geri Dönüşüm Projesi” kapsamında çeşitli çalışmalar yürütüyor.