Efsun Sertoğlu’yla “Çocuklarda/Ergenlerde Cinsel Gelişim Sürecinin Desteklenmesi”

2411

Velilerimiz, Cinsellik Eğitmeni – Danışmanı Efsun Sertoğlu ile “Çocuklarda/Ergenlerde Cinsel Gelişim Sürecinin Desteklenmesi” konulu konferansta bir araya geldi.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin düzenlediği konferans Tepeören Yerleşkemizde ilkokul, ortaokul ve lise velilerimizle 20 Ekim’de Konferans Salonumuzda, Levent Yerleşkemizde anaokulu ve ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf velilerimizle 5 Kasım’da Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de gerçekleşti. Sertoğlu bu konferansta; bütünsel gelişimin unsurları olan bedensel, zihinsel, sosyal, duygusal gelişimle aynı önem ve değere sahip olan cinsel gelişim konusunda çocuklara ve ergenlere ebeveynlerinin eşlik etmesi sürecinde katkısı olacak konuları paylaştı.

Konferansın hedefi çocukların ve ergenlerin sağlıklı bedensel ve cinsel gelişimlerini desteklemek, kazanacakları bilinç ve duyarlılık ile özel alan ve mahremiyet kavramlarının farkına varmalarını ve riskli davranışlardan kaçınmalarını sağlamak konularında ebeveynleri bilinçlendirmekti. Ayrıca velilerimiz konferansta, okulumuzda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin yürüttüğü 4. sınıftan başlayıp 12. sınıflarımıza kadar “Kendimi Tanıyorum ve Gelişim Dönemi Özellikleri” kazanımları kapsamında alanında psikolojik danışmanlarımız ve uzman eğitimcilerle öğrencilerimizin yaş dönemlerine uygun olarak ele alınan cinsel sağlık eğitimi program hakkında da bilgi sahibi oldu.

Sertoğlu konferansta, çocuğun “hak sahibi bir varlık” oluşu ile çocuğun “özel alanı ve sınırları” ana başlıklarını ele aldı. Cinsellik kavramına ilişkin paylaşımda bulunurken cinsel gelişim alanının desteklenmesinin çocuklarda oldukça önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ergenlerin cinsel gelişim sürecini doğru bilgi, tutum ve yaklaşımla desteklemek; onlara soru sorabilecekleri, duygu ve düşüncelerini paylaşabilecekleri alanı açmanın önemi ve gerekliliğinden bahsetti.

Çocukların bilgi ihtiyacı yanıtsız kaldığında yanlış ve riskli bilgi kaynaklarına yöneldiklerini belirten Sertoğlu, bu noktada sadece okulda verilen eğitimin de yeterli olmayacağını, mutlaka ailelerin bu konuda çocuklarıyla konuşabilecekleri fırsatları değerlendirmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Bilgi verirken nasıl bir içerikte sunulduğu, çocuğun hazır oluşuna uygun olması, bastırmadan ve kışkırtmadan uzak bir dil seçmenin gerekliliğini vurguladı. Cinsellik kavramının yanı sıra ayrımcılık, cinsiyetçilik, toplumsal eşitlik konularını ele almak için de fırsat eğitimlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Sertoğlu, ebeveynlerin genel olarak kendilerini yetkin hissetmeme veya erteleme, çocuk ve cinsellik kavramını bir arada düşünememe nedeniyle bu konuyu yok sayarak çocuklarıyla konuşmamayı tercih ettiklerini belirtti. Çocuğun cinsellik kavramına bağlı gelişimini kabul etmenin önemini vurguladı. Ancak bu şekilde bedeniyle barışık, kendi sınırlarının farkında, kendini istismardan koruyabilecek çocuklar yetiştirilebileceğini dile getirdi. Cinsel sağlık eğitiminin bir parçası olarak çocuğun bedeninin sorumluluğunun kendisine teslim edilmesinin de önemini vurgulayan konuşmacımız özellikle küçük yaştan itibaren banyo/tuvalet eğitimi, bedenin mahremiyeti gibi konuların ebeveynlerin gündeminde olması gerektiğini ifade etti.

Ardından Sertoğlu velilerimizden gelen soruları yanıtladıktan sonra konferans sona erdi.