Anaokuluna Hazır Oluşluk ve Uyum Süreci

2077

Bu sene de öğretim yılına başlarken, her iki yerleşkemizde anaokulu velilerimiz “Anaokuluna Hazır Oluşluk ve Uyum Süreci” konferansında buluştu.

Çocuklarımızın zihinsel, sosyal, duygusal gelişimini ve bu alanlardaki becerilerini destekleyerek okula hazırlıklı başlamalarını sağlamak için düzenlenen konferans; 9 Eylül Cumartesi günü Tepeören Yerleşkemizde Psikolojik Danışmanımız Yelda Arslan Baştımar’la, Levent Yerleşkemizde ise Uzman Klinik Psikolog Funda Akkapulu’yla gerçekleşti.

Konuşmacılarımız konferansta, okula başlamanın heyecan verici ancak korkulacak bir durum olmadığını, iyi bir okul öncesi yaşamın çocuğun gelecek eğitim hayatına önemli bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Çocukların okula uyum süreçlerindeki zorlanmaların temelinde çocuğun ayrılığa ve yeni ilişkiler kurmaya yönelik kaygılarının yattığını vurgulayan konuşmacılarımız, onların bu uyum sürecini daha rahat geçirebilmelerini sağlamak için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı:

  • Okula gidiş geliş saatlerinin sabit olması,
  • Hayatlarında fazla değişikliklerin yapılmaması,
  • Ödül, ceza yerine güven telkin edilmesi,
  • Okuldan eve geldiğinde çok soru sorulmaması,
  • Sabah hazırlık sürecinin keyifli hale getirilmesi,
  • Okula devam konusunda net bir duruş sergilenmesi,
  • Kriz anlarında neden sorusunun sorulmaması,
  • Öğretmen ve çocuğun birbirlerini gözlemleme ve bağ kurmaları için zaman verilmesi
  • Anne baba olarak okul dışındaki zamanlarda öğretmen ve okulla ilgili düşüncelerin çocuğun yanında aktarılırken olumlu bir dil kullanılması.

Konuşmacılarımız, çocuğun ayrılığa ve yeni ilişkiler kurmaya yönelik kaygılarının uzayabileceğini belirterek, bu süreçte anne babanın rolünün önemi üzerinde durdu ve onların sakin, sabırlı ve iyi bir gözlemci olması gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra velilerimize, çocukların öğretmenleri ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisiyle iletişim halinde olmalarını önerdiler. Sıkıntılı dönemin iki aydan uzun sürmesi durumunda ise mutlaka bir uzmandan destek almalarını vurguladılar.Anne babaların, kendi okula başlangıç deneyimlerinin nasıl geçtiği ve endişeli bir yapıya sahip olup olmamaları da çocuklarının okula uyum sürecini direkt etkileyen faktörlerden olduğunu anlattılar. Her çocuğun biricikliğinden hareketle, her anne babanın çocuğunun temel ihtiyacının farkında olmasının doğru müdahale yapılmasına olanak sağladığını ve çocukların okula alışması için zamana ihtiyaç duyduğunu söylediler.