Türkiye’nin Dört Önemli Üniversitesinin Akademisyenlerinden Gençlere Yönelik Önemli Mesajlar

2340

Terakki Vakfı Okullarında Kariyer Günleri kapsamında öğrencilerle buluşan Türkiye’nin dört önemli üniversitesinin Rektör ve Mütevelli Heyeti üyesi akademisyenleri sınava hazırlanan öğrencilere kendi hayat hikâyelerinden yola çıkarak gençlere yönelik önemli mesajlar verdiler. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz bu mesajları derledi.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker:

Kendi kanatlarınız ile uçun, bunu başarabilirsiniz.

MIT de birlikte çalıştığı ve kara tahta üzerinde deneyler ve ispat çalışmaları gerçekleştirdiği Nobel Fizik Ödülü sahibi K. Alex Müller’in Nobel aldığı çalışmadan örnekler vererek Öğrencilere Fizik dersi anlattı. Bu dersin özelliği olarak da gençlere çok önemli tavsiyelerde bulundu.

  • Hayatta şans eseri bir şey bulunmuyor. Hayatta herkese eşit fırsatlar veriliyor. Hayatta başarılı insanlar tesadüf eseri başarılı olmuyorlar. Şanslarını kendileri yaratıyor. Bazıları kendilerine verilen fırsatları iyi değerlendiriyor bazıları ise bu fırsattan kaçıyorlar. Gençler başarılı olmak için sizlere tanınan fırsatları mutlaka iyi değerlendirin.
  • Hayatta siz birşeyi istedikten sonra ve o isteğinizin peşini bırakmayıp takip ederseniz çok başarılı olursunuz. Bir meslek edinip master doktora dereceleri aldığı halde ben bunu istemiyordum ben başka bir alanda mutlu olacağım diyen ve bu isteğini yerine getiren insanlar hayatta başarılı oluyorlar.
  • Gerçek hayatta kendinizi kanıtlamalısınız ki başarılı olabilesiniz.
  • Mutlaka özgün çalışmalar yapın, yaptığınız projeler gerçek hayatın projesi olsun.
  • Kendi kanatlarınız ile uçun, bunu başarabilirsiniz.
  • Çalışma yapacaksanız erkenden başlayın. Lisede ya da üniversitede araştırmanızı, size özgün çalışmanızı ya da deneyiminizi okurken elde edin.
  • Hayatta ne olursanız olun ama mutlaka sosyal biri olun. Çevre edinin, dost edinin.

Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan:

Ne iş yaparsanız yapın ama yeni bir şey yaratın.

Başarılı insanların pek çoğunun yaşamında spor yapmanın büyük etkisi olmaktadır. Spor kişiye disiplin verir, zamanı kullanmayı öğretir. Yenilgiler alınır ama bu yenilgiler hiç rahatsız etmez. Her yeni günde yeni bir başlangıç yapılır ve hiç mücadele bırakılmaz.

  • Doğru yerde doğru kariyer yapmalısınız. Kendi yetenekleriyle ilgili alanlarda çalışanlar çok daha kolay gelişiyor ve başarılı oluyor.
  • Hayatta yanılsamalar üzerine yaşarız. Denizin rengi yoktur. Ne görüyorsanız ve ne algılıyorsanız baktığınız odur. Yanılsamalarla hareket edemezsiniz. Başarılı olmak için gerçekleri görebilmelisiniz.
  • İnternet artık her şey yaptırabiliyor, Facebooku oluşturan çocuk 20 li yaşlarında, Bilgi Üniversitesini kuran kişi bir zamanlar Alo Bilgi Hattını kuran genç birisiydi. O nedenle hayalleriniz için fırsatınız var peşini bırakmayın.
  • İlerleyen yüzyılın mesleklerinden en önemlisi yazılım mühendisliği
  • Bu yüzyıl başımıza ‘icat çıkarma’ devri iken siz gençlerin yüzyılı ve geleceği alışa gelmiş her şeyin değiştirildiği bir devir yani mutlaka bir ‘icat çıkarma’ devridir.
    Ne iş yaparsanız yapın ama yeni bir şey yaratın.
    Bulunduğumuz toplumu iyi tanımlamalısınız. Dünyanın nereye gittiğini iyi takip edin.
    Dünyadaki kadın CEO’ların ortak özelliği sporcu olmaları / sporun yaptıkları dalı ise basketbol.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan:

Hayatta kalıcı en önemli şey insan ilişkileridir.

  • Hayat karşınıza pek çok seçenekler çıkaracaktır. Siz önce kalbinize sorun. Ben ne istiyorum? Cevabını verdiğinizde gerekeni yapıyor olacaksınız zaten.
  • Hayatta kalıcı en önemli şey insan ilişkileridir. Önemli olan ailen çevren ve dostluklarındır. Ama çevrindeki insanlara nasıl ve ne şekilde dokunduğun önemlidir. O dokunuşla aldığın ve verdiğin seni kalıcı kılar.
  • Her insanın içinde olan heves ve heyecan bir insan için en büyük zenginliktir. Bu heves ve heyecanı doğru kanalize edebilirseniz büyük bir başarı yaşamışsınız demektir.
  • En az bilen insan, en çok keşfedebilecek insandır. Eğitimde bilgiyle boğulmak değil, keşfetmeye çalışmak önemlidir.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut:

Kendisini farklılaştıran üniversite öğrencisi dünyayı da farklılaştırır.

Şöyle bir üniversite mezunu getirin gözünüzün önüne: Donanımlı bir üniversitede işletme okumuş, bazı derslerden kalmış olsa da 4 yılda mezun olabilmiş, üniversitenin öğretebildiği kadar İngilizce biliyor, derslerinde başarılı olabilmek için kulüp faaliyetlerine pek katılmamış, zamanında mezun olabilmek için staj yapmamış, yabancı dilindeki yetersizlikten çekindiği için de yurtdışı değişim programına katılmamış. Böyle bir öğrencinin iş bulma şansı nedir? Girdiği organizasyona katkı sağlama şansı nedir? Dünyayı değiştirme şansı nedir?

Özyeğin Üniversitesinin kurucu rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut da bu sorudan hareketle dünyanın içine düştüğü ekonomik bunalımdan çıkılmasını sağlayacak olanın sanıldığı gibi büyük devletler veya büyük şirketlerin değil, gözü pek girişimcilerin olacağını söylüyor ve ilave ediyor;

  • Başarılı bir girişimci olabilmek için kendinizi eğitmeli ve farklılaştırmalısınız.
  • Üniversite eğitiminin hedefi iş bulmak veya iş kurmak değil, öğrencinin hakikati aramasına, kişisel gelişimine, potansiyeline erişimine yardımcı olmak ve önünde yeni ufuklar açmaktır. Bu nedenle aynılaşmadan uzak durmalısınız.
  • Araştırmalar başarı için yetenekli olmayı çok gerekli görmüyor. Buna karşılık üst düzey performansı en iyi açıklayan faktörün “çok çalışmak” olduğu biliniyor. Siz de çok çalışmalısınız.
  • Birçok öğrencinin varsayımının tersine, ders kitaplarında bulunan standart mesleki bilgiler sizi diğerlerinden ayrı kılmak için yeterli olmayacaktır.
  • Herkesin bilmesi beklenen dünkü bilgilerden çok, kurumlara yarın gerekli olacak bilgilere sahip olmayı başarmalısınız. Farklılığınız ancak böyle anlaşılır.
  • Derslerde verilen bilgiler ile yetinmeyin. Kütüphaneleri, kültürel ve magazin haberlerini yakından takip edin. Alanınızdaki kongre ve seminerlere katılmanız ve öğretim üyeleri ile dersler dışında da görüşmeniz önemlidir.
  • Unutmayın şirketler 22 yaşındaki bir üniversite mezununa gerekirse birkaç haftalık bir uzaktan eğitim ile kitaptaki bilginin önemli bir kısmını aktarabilirler. Ama profesyonel yaşamda başarı için gereken yetkinlikleri size kazandıramazlar.
  • Yetkinlik geliştirmek (hele belirli bir yaştan sonra) daha zor olabilir. Lise yıllarında bilinçli bir gayret ile iletişim, dinleme, grup çalışması, sunum teknikleri, planlama ve zaman, stres, proje yönetimi yetkinliklerini geliştirmeniz, en az derslerde öğrenebilecekleriniz kadar önemlidir.
  • Dil bilin. Anadilinizi iyi bildiğiniz kadar birinci ve ikinci bir yabancı dili mutlaka öğrenin.
  • Bilgisayarı iyi kullanın. Özellikle word, excell bilgisi dışında becerebiliyorsanız programlama işini de çözün.
  • İş sektörünü şimdiden tanımaya çalışın. Derslerinizde mutlaka projeler yapın, lise ya da üniversitede kesinlikle staj olanaklarını araştırın ve yapın hatta mümkünse yarı zamanlı işlerde çalışın.