Terakkililer Küresel Bir Sorunu Ele Aldı

591

Levent Yerleşkemizden lise 9 ve 10 IB öğrencilerimiz, 23 – 24 Mart tarihlerinde International School of Luxembourg tarafından çevrim içi düzenlenen, küresel sorunların tartışıldığı “Global Issues Network (GIN)*” konferansına katıldı. Bu konferansta öğrencilerimiz Ateş Alp Orhun, Can Derin Salgar, Deniz Türkmen,  Öykü Çalışkan, Su Yelaldı ve Yonca Öztürk, “Dealing with a disaster as a community (Toplum olarak afetle mücadele)” başlıklı bir sunum yaptı.

“Küresel sorunların üstesinden gelmek için okullar arası işbirliği” temalı bu konferansta gençlerin ele aldığı küresel sorunlardan bazıları “Eşitlik ve Hoşgörü”, “Mültecilere Neden Farklı Davranılıyor?”, “Büyüyen Atık Kaynağı: Kozmetik”, “Su Kirliliğini Önlemek İçin Su Şişesi Atıklarının Azaltılması”, “Kolombiya’daki Çocuklara Eğitim Götürmek”, “Cinsiyet Eşitliği” gibi başlıklar altında toplandı.

Öğrencilerimiz gerçekleştirdikleri sunumda Türkiye’de 6 Şubat 2023’te gerçekleşen büyük deprem felaketiyle ilgili bilgi verdiler ve bu konuda Terakki Vakfı Okulları olarak yaptıkları çalışmaları ve kısa zamanda aldıkları aksiyonu anlattılar. Öğrencilerimiz, deprem kuşağında yaşama deneyimlerini, depremin öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri 16 ülkeden lise öğrencileriyle paylaşarak bilinçlenmelerini sağladılar. Hem uluslararası hem de yerel bağlamda okullar arası işbirliğini geliştirmek üzere çözüm önerilerinde bulundular.

Yaptıkları bu sunumun ardından farklı ülkelerde yaşayan katılımcıların “Biz nasıl yardım edebiliriz?”, “Yapıların dayanıklılığının deprem tehlikesine karşı önemi nedir?”, “Hangi kanallardan yardım göndermek gerekir?” gibi bu konuda merak ettikleri soruları cevapladılar ve ardından konferanstaki oturumlarını tamamladılar.

* Global Issues Network (Küresel Sorunlar Ağı) gelecek nesiller ve gezegenin sağlığı için çözümler aramak ve harekete geçmek amacıyla 2003 yılında, International School of Luxembourg’daki bir grup öğretmen ve yönetici tarafından kuruldu. Bu dönemde yayınlanmış olan Jean-François Rischard’ın kitabı, High Noon: Twenty Global Problems, Twenty Years to Solve Them (2002) Global Issues Network için acil eylemin önemini vurgulayan çözümlere giden bir yol haritası olarak kullanıldı.