Terakkili Delegeler Kararnamelerini Başarıyla Komitelerinden Geçirdi

2579
TTMUN (Terakki Tepeören Model United Nations) Kulübümüz bir rekora daha imza atan delegelerimiz, MUNDP’18 konferansında toplamda 26 gündem maddesi üzerine hazırlamış oldukları kararnameleri komitelerinden yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve 23 kararnameyi komitelerinden geçirmeyi başardı.

TTMUN Kulübü öğrencilerimiz, ikinci dönem etkinlikleri kapsamında Koç Okulları tarafından bu yıl 18.si düzenlenen MUNDP’18 (Model United Nations Development Programme) konferansına katıldı. Şubat sonu gerçekleşen ve dört gün süren MUNDP’18 konferansının bu yıl ana teması “Avrupa ve Orta Asya” olarak belirlenmişti. 12 ayrı komitede 32 ayrı gündem maddesinin tartışıldığı MUNDP’18 konferansına yurt içi ve yurt dışından 38 okuldan gelen 600’den fazla öğrenci katıldı.

TTMUN Kulübü öğrencilerimiz MUNDP’18 konferansında altı ayrı Kalkınma Komitesinde Fransa, Romanya ve Polonya ülkelerini temsil etti. Ayrıca Tarihi Komite, Orta Asya Sorunu Danışma Paneli, Uluslararası Adalet Divanı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve Sosyal Konular Özel Komitesi ve Güvenlik Konseyi olmak üzere altı ayrı özel komitede de yer aldılar. Öğrencimiz Uras Efe Kahya (12A) ise Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütünde (UNIDO) oturum başkanlığı yaptı.

MUNDP’18 Hazırlık ve Konferans Süreci

Konferans öncesi oldukça yoğun bir hazırlanma süreci geçiren öğrencilerimiz temsil edecekleri ülke, kurum ve kişileri araştırdı ve hazırlamış oldukları raporları takım arkadaşları ile paylaştı. Ayrıca, bu yıl aramıza yeni katılan ve ilk deneyimlerini yaşayan yeni delegelerimiz konferans öncesinde takım arkadaşları ile birlikte birçok toplantı yaparak en iyi şekilde hazırlanmaya çalıştı. Delegelerimiz yer alacakları komitelerin gündem maddelerini araştırarak kararname taslaklarını hazırladı. Hazırlamış oldukları bu kararnameler üzerine kürsü konuşma provaları yaparak çalışmalarını tamamladılar.

Konferans süresince delegelerimiz komitelerinde kulis çalışmaları yaparak hazırlamış oldukları kararnameleri iyileştirmeye ve oturumlarda tartışmaya açabilmek için yeterli oy toplamaya çalıştılar. Saatler süren tartışmalar, oturumlar, soru ve cevaplar ve stres dolu kürsü konuşmaları ile emeklerinin karşılığını almak için mücadele eden öğrencilerimiz kararnamelerini savunmaya ve komitelerinden yeterli oy alarak geçirmeye çalıştılar.

TTMUN Kulübümüzde bir rekora daha imza atan delegelerimiz, toplamda 26 gündem maddesi üzerine hazırlamış oldukları kararnameleri komitelerinden yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve 23 kararnameyi komitelerinden geçirmeyi başardı.

Uluslararası Af Örgütünü (Amnesty International) temsilen Orta Asya Sorunu Danışma Panelinde (Advisory Panel on the Question of Central Asia) yer alan Kemal H. Turşuoluk (11A) üç ayrı gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu kararnameleri yeterli desteği toplayarak komitesinde tartışmaya açmış ve oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) de yargıç olarak görev alan Ergün Açıköz (10A) ve Umay Sezen Acar (11D) Gabcikovo- Nagymaros (Macaristan – Slovakya) Davasını yeniden ele almışlar ve iki tarafa da para cezası vererek davayı sonuçlandırdı.

Tufan dosyası olarak açılan ve Polonya-Litvanya Topluluğu ve İsveç Krallığı arasında yaşananları yeniden gündeme getiren ve tarihi yeniden yazan komitede Ayçe I. Okatan (10A) Mikolaj Ostrorog, Selin Karol  (10A) Janusz Kiszka ve Ada Papila (10A) Carol Gustav Wrengel karakterlerini temsilen yer aldılar.

Bir MUN konferansının daha ardından…

Eğitimin sadece sınıf içi çalışmalarla sınırlı olmadığına inanan ve geleceğimizin,  etkin ve etkili bireylerin kontrolünde olacağı gerçeğinin farkında olarak TTMUN, öğrencilerimizi bir dünya vatandaşı olabilme yolunda desteklemek üzere çalışmalarına devam ediyor.

Öğrencilerimiz yıllardır eğitimini aldıkları İngilizce dilini gerçek hayatta aktif kullanabilme, İngilizce yazma, konuşma, dinleme ve okuma becerilerini çeşitli ülkelerden gelmiş 600’den fazla öğrencinin katıldığı bir platformda dünya gündemini oluşturan konuları tartışarak geliştirme şansı elde etti. Birçok yeni kelime öğrenerek çeşitli kürsü konuşmaları, lobi çalışmaları yaptılar, hazırlamış oldukları kararname taslaklarını anlatmaya çalışıp diğer öğrencilerin hazırlamış oldukları kararnameleri sorguladılar. Dört gün süren bu etkinlik süresince sadece akademik becerilerini değil, kişiliklerini ve sosyal becerilerini de geliştirme imkânı elde eden öğrencilerimiz unutulmaz deneyimler yaşadılar.

TTMUN’dan Sesler…

Kemal H. Turşuoluk (11A) “Dört yıldır devam eden MUN kariyerimde birçok konferansa katıldım ve birçok çözüm önerisi hazırlayıp tartışmalara açtım ve bunları geçirmek için mücadele ettim. Tüm bu deneyimlerimi göz önüne aldığımda MUN’in bana çok şey kazandırmış olduğunu düşünüyorum. Bunların arasında özgün düşünme becerisi, etkili konuşabilme, takım çalışması yapabilme, fikirlerimi uygun şekilde paylaşabilme ve farklı düşüncelere saygı göstermeyi söyleyebilirim. Ama sanırım en çok sorumluluk alma ve İngilizce becerilerimin geliştiğini söyleyebilirim. MUN dünyası bana yeni bakış açıları ve unutulmaz deneyimler kazandırdı.” dedi.

Rıfatcan Yüksel (HzA), ilk kez katıldığı MUNDP’18 konferansının ardından duygularını şu sözlerle ifade etti. “İlk gün oldukça tedirgindim ve takım arkadaşlarımın yanından ayrılmak istemiyordum. Sonraki günlerde birçok konuşma yaptım ve konuşmacılara sorular sordum. Bir hazırlık sınıfı öğrencisi olarak kendime olan güvenimin arttığını ve İngilizce konuşabildiğimi fark ettim. Bence her öğrenci en az bir kere MUN konferansına katılmalı.”

Umay Sezen Acar (11D) düşüncelerini “Bugüne kadar birçok MUN konferansına katılıp farklı görevlerde yer aldım ve birçok arkadaşımın yetişmesine destek verdim. Her komitede sorun tespiti yapabilme, çözüm üretme, kendimi etkili bir şekilde ifade etme ve takım çalışması yapabilme gibi farklı kazanımlar elde ettim. Çok yoğun ve uykusuz günlerin ardından arkadaşlarımla birlikte çok eğlenceli oturumlar yaşadık. MUNDP’18 de ICJ’de yer aldım ve ikinci kez hâkim olarak görev yaptım. Dava tanıklarını dinlemek, onları sorgulamak, ifadelerinin güvenirliliğini değerlendirmek ve tüm bunları İngilizce yapmaya çalışmanın bana çok şey kattığını düşünüyorum.” sözleriyle paylaştı.

Uras Efe Kahya (12A), “MUNDP’15 benim ilk katıldığım konferanstı ve MUNDP’18 de son katıldığım oldu. MUNDP’18 benim için bir o kadar hüzünlü ama bir o kadar da heyecan dolu bir konferans oldu. Bugüne kadar MUN sayesinde pek çok insanla tanıştım ve sağlam dostluklar kurdum. Akademik açıdan bana kattıklarının dışında MUN beni saklandığım konfor alanından çıkardı ve zorluklarla başa çıkmayı, karşıma çıkan sorunlarla mücadele etmem gerektiğini gösterdi. MUNDP’18 ile lisedeki MUN kariyerime delege olarak başladığım yerde oturum yöneticisi olarak son veriyor olmak benim için paha biçilemez bir duygu.” diyerek duygularını ifade etti.

Hazırlamış oldukları kararnameleri yeterli oy toplayarak komitelerinde tartışmaya açan öğrencilerimiz:

  • Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü (UNIDO)

Erinç Utku Öztürk (11B) Orta Asya’da yerli teknoloji ve girişimciliğin gelişimi için önlem alınması

  • Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı UN-Habitat

Çağatay Tan Çakmak (9A) İşsizliği kaldırmak için sürdürülebilir çözümler üretilmesi

  • Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ve Suç Ofisi UNODC

Cansu Köseoğlu (9A) Orta Asya ve Avrupa’daki yasa dışı afyon ticaretinin önlenmesi

Hazırlamış oldukları kararnameleri yeterli oy toplayarak komitelerinde hem tartışmaya açan hem de oylama sonucu komitelerinden geçirmeyi başaran öğrencilerimiz:

  • Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü (UNIDO)

Sedef Duygu Türkoğlu (10A)  Orta Asya’da fakirliğin azaltılması

  • Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA)

Efe Tan (10B) Doğu Avrupa’da Sovyet döneminden kalan silahlar sorunu
Sıla Akgül (9A) Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin uygulanması (CWC)

  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR

Nilsu Balcı (9A) Doğu Avrupa’da uluslararası standartlara uygun etkin ve verimli sığınma sistemleri yaratmak

  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği OHCHR

Ilgın Sözge (11B) İş dünyasında ve diğer ekonomik alanlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadın işgücünün arttırılması
Ege Dolmacı (9A) Siyasi hakların ve bireysel özgürlüklerin korunması için önlem alınması
Aytuğ İlday (11A) İşkenceye Karşı Sözleşme hükümlerinin uygulanması

  • Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı UN-Habitat

Nil Ecem Tokat (9A) Hedef 11: Sürdürülebilir Şehir Ve Yaşam Alanları için uluslararası bir sistem oluşturulması
Kaan Büyükkıvanç (9C) Hedef 9: Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı sanayileşmeyi ve yeni buluşları teşvik etmek için uluslararası bir sistem oluşturulması

  • Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ve Suç Ofisi UNODC

Alkın Soydan (11B) Orta Asya ve Doğu Avrupa’da yozlaşmayla savaşmak ve önlemek için tedbirler alınması
Aydın Kaan Sönmez (11A) Bölgedeki köklü kaçakçılık ağlarını azaltmak için önlem alınması

  • Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı OSCE

Kayra Kapran (11A) Doğu Avrupa’da askeri gerilimin azaltılması
Mustafa Berke Öğecan (11A) Doğu Avrupa ve Orta Asya’da sürdürülebilir ekonomik gelişim için uluslararası bir sistem yaratma
Ada Salur (9D) ve F. Emel Tuzcuoglu (10C) Aşırıcılık ve terörizmin indirgenmesi sorunu
 

  • Ekonomik ve Sosyal Konular Özel Komitesi ECOSOC

Eren Erbenlioğlu (9D) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 1’e ulaşabilmek için altyapının oluşturulması
Eren Kilerci (10C) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 8’e ulaşabilmek için Orta Asya’daki iş yönetmeliğinin iyileştirilmesi
Ecem Şahin (9D) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşabilmek için bölgeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (SC)

Ceren Köseoğlu (11A) ve Ayberk Tunay Salkım (11A) Kırım sorunu
Ceren Köseoğlu (11A) ve Ayberk Tunay Salkım (11A) Kosova sorunu
Burak Yılmaz (9D) ve Efe Ekren (11B) Yasa dışı küçük ve hafif silah satışının engellenmesi ve cezalandırılması için önlem alınması

  • Orta Asya Sorunu Danışma Paneli

Kemal H.Turşuoluk (11A) Özbekistan’daki terör ve politik şiddet
Kemal H.Turşuoluk (11A) Su kıtlığı sorununu önlemek
Kemal H.Turşuoluk (11A) Etnik bazda şiddeti azaltmak