Öğrencimiz TÜBİTAK Projesiyle İstanbul Avrupa Bölge Yarışmasında İkinci Oldu

1305

Levent Yerleşkemizden lise öğrencimiz İpek Zenginler (10A), TÜBİTAK’ın 14 – 17 Mart tarihleri arasında düzenlediği “53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölge Yarışması’nda ”Giyilebilir Sensörler ile Yürüyüş Aktivitesi Üzerinden Makine Öğrenmesi Kullanarak Biyometrik Kimliklendirme” adlı projesiyle 2. oldu.

Yazılım alanında Yapay Zekâ temasıyla gerçekleştirdiği projesinde; farklı nedenlerle yüz tarama görüntülerinden kimliği tespit edilemeyen kişilerin kimlik tespiti için yürüyüş analizi yöntemi kullanan öğrencimiz, giyilebilir ivme sensöründen her konumda alınan verileri Naive Bayes sınıflandırma algoritması kullanarak kimliklendirme sağladı. Giyilebilir ivme sensörü için Android yazılımlı kişisel cep telefonları kullanıp 15 farklı kişiyi 10’ar dakika yürütülerek biyometrik örüntüleri tespit etti ve yürüyüş analizleri yaptı. Yaptığı veri analizleri sonucunda %86 oranında doğruluk oranıyla kimliklendirme işlemlerini gerçekleştirdi.

Bu yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na tüm branşlarda 25095 proje başvurdu ve bu projeler arasından 1212 (%4.83) proje, 14 – 17 Mart tarihleri arasında gerçekleşen bölge yarışmalarına katılmaya hak kazandı. Bu doğrultuda bölge yarışmalarına Levent Yerleşkemizden fen lisesi öğrencimiz Gökhan Özcan (10A) Teknolojik Tasarım alanında Su Okuryazarlığı temasıyla çalıştığı “Sürdürülebilir Yaşam için Suyunu Havadan Üreten Taşınabilir Sulama Sistemi: Eko-Su-Jen” projesiyle,

İpek Zenginler (10A) ”Giyilebilir Sensörler ile Yürüyüş Aktivitesi Üzerinden Makine Öğrenmesi Kullanarak Biyometrik Kimliklendirme” projesiyle; Asya Bölge Sergisi’ne Ece Hacıömeroğlu (11A) ve Sudenaz Çığlı (11A) Ekolojik Denge temasıyla çalıştığı “Aloe Vera ve İspanyol Yosunu (Tillandsia Usneoides) Kullanılarak Elde Edilen Biofiltre ile Karbondioksit Gazının Filtrelenmesi” adlı kimya projesiyle katıldı.

“TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”nın temel amacı; genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilen 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak. Bir problemin tanımlanmasından, çözümüne kadar aşılması gereken ve belirli prensipler ile yürütülen tüm süreç, akademik ortamlarda Araştırma Projesi olarak tanımlanıyor. Problemin tanımlanmasında, kullanılacak materyallerde ve gerçekleştirilecek çözüm yöntemleri noktasında “özgün fikir” sahibi öğrenciler, özgün fikirlerini araştırma projesine dönüştürüyor.