Öğrencilerimiz Gezegende Yolculuğa Çıktı

1821

Fen ve Teknoloji dersi “Gezegenimiz Dünya” ünitesi kapsamında 4 Nisan Cuma günü okulumuza planetaryum (yıldızevi) geldi.

4. sınıflarımıza, kırk dakika süren gösteride o gece gökyüzünde bulunan yıldız ve gezegenler gerçek renk ve parlaklıklarıyla kubbenin iç yüzüne yansıtılarak, çıplak gözle görülebilen gezegenlerin yıldızlardan nasıl ayırt edileceği anlatıldı. Gösterinin ikinci bölümünde öğrencilerimiz, Samanyolu galaksisine dışarıdan giren bir uzay gemisindeymiş gibi önce yerküremize uzaydan baktılar, kıtalar, okyanuslar ve bulutları izlediler; gece ve gündüzün oluşumunu incelediler.  Daha sonra öğrencilerimiz sırasıyla en yakın komşularımız olan Ay, Venüs ve Mars’ı yakından gözlemleyerek kırmızı gezegenin yüzeyindeki kanyonları, yanardağları ve buzlu bölgeleri yakından görme fırsatı buldular.  Dev gezegen Jüpiter’e uydularıyla, halkalı gezegen Satürn ve uydularına da yakından baktıktan sonra Güneş’e gelip Samanyolu’nun dışına çıktılar.

Gösteri sırasında öğrencilerimiz, Güneş sisteminin ve tüm gezegenlerin ilginç özellikleri konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip oldular.

                                            

5. sınıflarımız ise 3 Nisan Perşembe günü, Fen Bilimleri dersi “Dünya, Güneş ve Ay” ünitesi kapsamında “Gökyüzünü Tanıyalım” teması ile okulumuzda gerçekleşen planetaryum (yıldızevi) gösterisinde o geceki gökyüzü kubbenin iç yüzüne yansıtılarak yıldızlar, Ay, Güneş ve gezegenler konusunda bilgi edindiler.

Ardından Kutup Yıldızı’nın bulunuşu ve yönler anlatıldıktan sonra öğrencilerimiz gök haritası kullanılarak takımyıldızlarının nasıl bulunduğunu öğrendiler.

Öğrencilerimiz Dünya’mızın kendi çevresindeki dönüşünden kaynaklanan ve normalde çok yavaş olmasından dolayı izlenemeyen gökyüzü hareketlerini zamanın hızlandırılmasıyla Güneş’in, Ay’ın, gezegen ve yıldızların hareketlerini birkaç dakikalık zaman dilimleri içinde izleme şansı yakaladılar.

[nggallery id=73]