Öğrencilerimiz, “Finansal Okuryazarlık” Söyleşisindeydi

180

Her iki yerleşkemizde 6. sınıf matematik derslerinde başlatılan “Finansal Okuryazarlık Çalışmaları” kapsamında, Terakki Vakfı Okulları IB sınıflarına İşletme Yönetimi dersi veren ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olan Dr. Zeynep Deniz Dervişen’in katılımıyla “Finansal Okuryazarlık” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi, Levent Yerleşkemizde 13 Mart Çarşamba, Tepeören Yerleşkemizde 14 Mart Perşembe günü düzenlendi.

Söyleşi, finansal okuryazarlık konusunda farkındalık yaratmak için tasarlandı ve sunumdan önce öğrencilere Quizizz uygulaması üzerinden “Para nedir?”, “Paradan önce ne vardı?”, “Merkez Bankası ne iş yapar?”, “Ülkemiz ekonomik olarak ne kadar büyük?” soruları soruldu. Verilen yanıtlarla kelime bulutları oluşturuldu. Kelime bulutları sunum sırasında öğrencilerle paylaşılarak, “Para kullanılmaya başlamadan önce ne yapılıyordu?”, “Paranın işlevi ve özellikleri”, “Değer saklama aracı olarak birikim yapma” konularında konuşuldu.

“Merkez Bankası’nın işlevleri”, “Enflasyon”, “Enflasyon ile mücadelede kullanılan yöntemler”, “Bir ürünün fiyatı nasıl belirlenir?”, “Bütçe açığı ile mücadele” konuları ele alındı. Bu kavramlar Venezuella – petrol fiyatları ve pırlanta fiyatı örneği ile açıklandı. Sonrasında, “Döviz nedir?”, “Tahtakale ve Merkez Bankası döviz kurları arasında neden fark oluşur?”, “Makroekonomi ve mikroekonomi farkı nedir?”, “Ülkelerin ekonomik büyüklüğü nasıl ölçülür?” gibi sorular öğrenciler ile cevaplandırıldı.

Türkiye – Hollanda karşılaştırması yapılarak nüfus, fiziksel büyüklük, iktisadi büyüklük, enflasyon ve kişi başı gelir kavramları tartışıldı. Son olarak da yatırım kavramının altı çizildi ve yatırımın sadece finansal yatırım olmadığı, eğitim ve insan kaynağına yatırımın önemi ve nitelikli iş gücü yaratmanın ekonomiye katkıları konuşuldu.

Etkinlik sonunda, Quizizz uygulaması üzerinden tüm 6. sınıflar ile Merkez Bankası’nın finansal okuryazarlık mini değerlendirmesi yapıldı.