Cephede Günlük Hayat: Gelibolu 1915

2198

Tepeören Yerleşkemizde 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Gününde ortaokul öğrencimiz Beril Alkan (8A), iki yıldır gönüllü olarak görev aldığı Tarih Vakfının “Gençler Tarih Yazıyor” projelerindeki öğrenmelerinden yola çıkarak arkadaşlarına “Cephede Günlük Hayat: Gelibolu 1915” adlı bir sunum yaptı. Sonra, ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz ile lise 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz, Galatasaray Üniversitesinden Prof. Dr. Rıdvan Akın’la “Çanakkale’de Kimler Ne İçin Savaştı?” söyleşisinde bir araya geldi.

Öncelikle, “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma” töreni için Konferans Salonumuza giden öğrencilerimiz güzergâhları üzerinde hazırlanmış resim sergisini inceledi. Sergide Çanakkale Savaşı sırasında cephedeki günlük yaşamı resimleyen Osmanlı Askeri Ressam Hayri Çizel ile Anzak Askeri Binbaşı Hore’un resimleri ve öğrencilerimizin bu resimlerden yola çıkarak oluşturdukları suluboya tablolar yer almaktaydı. Sergiyi inceleyen öğrenciler sunumu izlemek için konferans salonuna geçiş yaptı.

Ardından, öğrencimiz Beril Alkan (8A) iki yıldır gönüllü olarak görev aldığı Tarih Vakfının “Gençler Tarih Yazıyor” projelerindeki öğrenmelerinden yola çıkarak arkadaşlarına “Cephede Günlük Hayat: Gelibolu 1915” başlıklı bir sunum yaptı. Öğrencimiz sunumunda, “Tarihte yaşanmış bir savaşa günümüzden farklı bir bakış açısı ile nasıl bakabiliriz?” sorusuna yanıt oluşturmaya çalıştı.

Gelibolu’da savaşan tarafların cephe gerisinde yaşadıklarını günlükler, anılar, mektuplar, fotoğraflar, belgesel ve film kesitleri üzerinden anlattı. 1915’te ölen yüz binlerce insanın sadece sayı olarak anılmaması gerektiğini vurgulayan Alkan, bir günlük üzerinden o günlüğü yazan hemşirenin sesini de duyurdu. Mektuplar üzerinden savaşan taraflardaki askerlerin sineklerle, susuzlukla, salgın hastalıklarla nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Savaşın gerçeklerini, savaşın tanıkları üzerinden anlatıp Avusturyalı Yazar Stefan Zweig’ın “Birisi barışı başlatmalı, tıpkı savaşı başlattığı gibi.” sözüyle sunumunu tamamladı.

Ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz ile lise 10 ve 11. sınıf öğrencilerimizin katıldığı “Çanakkale’de Kimler Ne İçin Savaştı?” adlı söyleşide Prof. Dr. Rıdvan Akın, Cihan Harbi’nde Çanakkale Savaşı’nın önemini açıklayarak bu savaşın çıkış nedenlerine ve savaşın komutanlarına dikkat çekti. Türkiye tarihinin önemli savunma savaşlarından, Türkiye’nin temelini oluşturan savaşlardan birinin Çanakkale Savaşı olduğunu ve bu savaşı tamamlayan diğer savaşın ise Sakarya Savaşı olduğunu vurguladı.

Çanakkale’yi savunan halkın stratejik sebeplerden bir vatan savunması yaptığını belirtti. Çanakkale Savaşı’nın yedek subaylar savaşı olduğunu, okumuş insanların vatan savunmasında etkili olduklarını, verilen kayıplar incelendiğinde birikimli insan gücünün kaybedildiğini ifade etti. Akın, Çanakkale Savaşı’na dair dönem görselleri üzerinden açıklamalar yaptıktan sonra söyleşi sona erdi.