23. Terakki Tarih Günleri Öğrenci Atölyesi Gerçekleşti

995

Gençler, Lise Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzün “Sinemada Tarih, Tarihte Sinema” temasıyla düzenlediği 23. Terakki Tarih Günleri’nin öğrenci atölyesinde bir araya geldi. 29 Mayıs Pazar günü gerçekleşen atölyemize Özel Getronagan Ermeni Lisesi, Özel Koç Lisesi, Özel Amerikan Robert Lisesi, Özel Ulus Musevi Lisesi, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Tepeören Anadolu Lisesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesinden öğrenciler katıldı.

Terakki Tarih Günleri; gençlerin tarihimizin tartışmalı alanlarında araştırma, öğrenme, paylaşma ve tartışma kültürü oluşturmalarını desteklemesinin yanı sıra, temel bir tarihsel perspektif geliştirmelerine de katkı sağlıyor.

Etkinlik, Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü Başkanımız Mine Koçak Yalaz’ın konuşmasıyla başladı. Yalaz, bu etkinliğin katılımcı okulların yıl boyunca yürüttüğü çalışmalar sayesinde oluştuğunu, bu anlamda Tarih Günleri’ni tüm katılımcı okulların ortak etkinliği olarak gördüğünü vurgulayarak tüm öğrenci ve öğretmenlere emeklerinden ötürü teşekkür etti.

Gençlerin hazırladıkları sunumlarla temanın farklı boyutlarını tartışmaya açtıklarını, nitelikli hazırlıkları sayesinde akademik seviyesi yüksek ürünler ortaya koyduklarını, bu sürecin sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de çok keyifli ve öğretici olduğunu belirtti.

Ardından sözü, aynı zamanda bir Tarih öğretmeni olan Levent Yerleşkesi lise müdürümüz Fırat Güllü aldı. Güllü; Tarih Günleri etkinliğinin başladığı yıllarda Terakki Lisesi’nde bir öğretmen olduğunu, o dönemki bölüm başkanı Beyza Şahin’in öğrencilerin ders saatleri ve müfredat dışında tarihsel meselelerle uğraşacağı ve farklı okullardan öğrencilerin bir araya gelmesini sağlayacak bir etkinlik tasarlama fikrini ortaya attığını, Tarih Günleri’nin böyle ortaya çıktığını anlattı. Gençlerin özgürce tartışabildiği, çok farklı fikirlerin ifade edilebildiği, karşısındakini anlamaya çalıştığı bir etkinlik olmasının da öneminden bahseden Güllü, bu yönüyle etkinliğin özgür ve katılımcı yurttaşlar yetiştirmek adına da çok değerli bir buluşma olduğunu, 23 yıldır yapılıyor olmasının da önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.

İlk yıllardan itibaren öğrenci, öğretmen ve akademisyenlerin bir araya geldiği bu etkinliğin gücünü de bu birliktelikten aldığını vurguladı. Her bileşen için bir öğrenme ve tartışma sürecini ifade ettiğini, bu anlamda Tarih Vakfının lise ve ortaokul öğrencileriyle her yıl gerçekleştirdiği projeye de ilham verdiğini belirtti. Projenin en önemli özelliğinin ise, farklı okulların pandemi gibi koşullara rağmen ısrarla bir araya gelmesi olduğunu vurgulayarak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Öğrenci atölyesinde, katılımcı okullar yılın temasına ilişkin bir alt başlıkta hazırlamış oldukları sunumları birbirleriyle paylaştılar, her sunumun sonrasında soru-cevap bölümünde tartışma yürüten öğrenciler böylece temanın birçok yönünü ele almış oldular. Bu yılki sunum konuları şöyle idi:

  • Ulus- Musevi Lisesi- Yönetmen incelemesi; “Muhsin Ertuğrul Sineması.”
  • Getronagan Ermeni Lisesi; “Türkiye Sinemasında Gayr-ı Müslim temsilleri.”
  • Koç Lisesi: Siyasal- Toplumsal Olayların Sinemaya Yansımaları; Mübadele konusunun “Dedemin İnsanları” filminde yansımaları.”
  • Robert Lisesi- 1970-1990’lar dönemi Türk Sinemasında Kadın imgesi ve Feminizm.
  • Terakki Lisesi Levent- Dönem sineması- Darbe sonrası 1980’ler sinemasında birey ve toplum yansımaları.
  • Terakki Lisesi Tepeören- Yönetmen incelemesi-Fatih Akın sineması

Terakki Tarih Günleri, etkinliğe katılım göstererek, oluşmasında ve akademik, sosyal anlamda güçlü hale gelmesinde anlamlı katkılar sağlayan tüm okullarımızın öğrenci ve öğretmenleri sayesinde şekilleniyor. Bu nedenle, bir atölye çalışmasının çok ötesinde bir dinamizme ve akademik seviyeye sahip olmasının yanında öğrenciler arasında oluşturduğu sosyal bağlar da oldukça güçlü.