Terakkililer Yaşadıkları Yeri ve Yönetimini Öğrendi

2111

Her iki yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, Sosyal Bilgiler dersinde 9 – 20 Nisan tarihleri arasında “Etkin Vatandaşlık” ünitesinde yaşadıkları yerin yönetim birimlerini ‘Yaşadığım Yer ve Yönetimi’ etkinliğiyle öğrendiler.

etkin vatandaşlık

Öğrencilerimiz, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştiren bu etkinliğin ilk aşamasında; il, ilçe ve mahalle kavramlarını okulumuzun konumunu kullanarak yakından uzağa tanıdılar.

etkin vatandaşlık

İkinci aşamada, sınıfları bir il olarak kabul ederek iki gruba ayrıldılar. Her bir grup bir ilçeyi temsil etti. Ardından İçişleri Bakanı rolündeki öğretmen tarafından yeni atandıkları görevlerin yazılı olduğu resmi kağıtlar; ilde vali, ilçelerde kaymakam görevindeki öğrenciler ile paylaşıldı. Böylece öğrencilerimiz kaymakam ve valilerin atama yoluyla iş başına geldiğini öğrendiler. Ardından atama kavramının kendilerine neler çağrıştırdığı üzerinde duruldu, yanlış öğrenmeler varsa geribildirim verilerek düzeltildi.

Son aşamada yerel yönetim ve seçim kavramlarının ele alınacağı, il ve ilçe belediye başkanlarının ve belediye meclislerinin belirleneceği seçimler gerçekleştirildi. Seçim öncesi belediye başkanlığına aday olan öğrencilerin propaganda çalışmalarını yapabilmeleri için ortam sağlanarak demokratik seçim olgusuna vurgu yapıldı. Seçilen il belediye başkanı liderliğinde toplanan il belediye meclisi, gündemlerine getirilen bir soruna çözüm bulmak için tartışmalarına başladı. Öğrencilerimizin çözüm oluştururken birbirlerini dinlemeleri ve kamuoyu kavramı üzerinde durularak, oy çokluğu ile en uygun çözümü bulmaları için öğretmen tarafından yönlendirmeler yapıldı.