Terakkililer 23. Kariyer Günleri’nde Merak Ettikleri Meslekleri Tanıdılar

2305

Levent Yerleşkemizde lise 11 ve 12. sınıflardan gönüllü öğrencilerimiz, 23. Kariyer Günleri “Meslek Tanıtımı” etkinlikleri kapsamında üç mesleğin uzmanlarıyla buluştular.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak Kariyer Günleri etkinlikleri düzenliyor.

9 Ekim  Salı günü “Uluslararası İlişkiler” bölüm tanıtımı ve mezunlarının iş olanaklarını tanımak amacıyla  Koç Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler mezunu, AFF Reklam Ajansı yöneticisi Çağla Ardak ve Bilgi Üniversitesi Tanıtım ve Kurumsal İlişkiler Daire Başkanı Murat Saydam ile bir araya geldiler.

7 Kasım Çarşamba günü Digital Nomad, Pazarlama İletişimcisi, Startup Girişimci Zeynep Gabralı ve Pazarlama Direktörü, İş geliştirme uzmanı Anita Füzi ile buluştular. Öğrencilerimiz; iletişim, sosyal medya, girişimcilik, dünya üzerinde yeni gelişen meslekler, işin mekandan bağımsız olarak her yerde yapılabilmesi, gezici ofisler ve dünyanın dört bir yanında bunu yürütebilme olanaklarını dinlediler.

13 Aralık Perşembe günü ise Körfez Havacılık’dan Uçak Mühendisi, Pilot Ali Atalay ile bir araya geldiler. Atalay, pilot olmak isteyen ve mesleği merak edip tanımak isteyen öğrencilerimizle gerçekleştirdiği tanıtımda önemli konulara değindi.

Öğrencilerimizin; kariyer secimi yaparken tercihlerde kendilerini sınırlandırmamayı, dünyanın artık tekleştiğini, rakiplerin sadece yanınızdaki arkadaşlarımız olmadığını, rakiplerin Çin’de, Japonya’da dünyanın dört bir yanında olduğunu vurguladı.

Pilotluk yapmak isteyecek kişilerin her yerde iş bulabileceğini ve bunun garantisinin olduğunu belirtti. Bu kariyeri seçmek için aşağıdaki 5 başlığa bakmanın faydalarını şu şekilde anlattı:

  1. Dünyayı gezmek: İngilizce ve mesleğin terminolojisine hakim olmanın önemi,
  2. İşiniz, gökyüzündeki ofisiniz: Evinize ders çalışmak dışında iş getiremezsiniz fakat sürekli öğrenmek zorundasınız. Seyahatlerle ülkeleri ve kültürleri öğrenebilirsiniz.
  3. Pilotluk mesleği; mükemmelliği kovalar, tutkuyla bağlanılır
  4. İşini seven iş arkadaşları; aynı duyguları paylaşan insanlarla bir arada olmak. Pilotluk bir meslek değil. Bir yaşam tarzıdır.
  5. İş garantisi: Dünyada pilot ihtiyacı tarihi rekor seviyede. Yapılan araştırmalar önümüzdeki 20 senede dünya yolcu uçagı filosunun iki kat üstüne çıkarak 48.000’e yükseleceğini, bununda 540 bin yeni pilot ihtiyacı demek olduğunu anlattı.

Pilot olmak isteyen gençlerin kültürümüzden kaynaklı zorluklar yaşayabildiğini; Türk kültürünün ekip çalışmasını zorlaştıran özellikleri olduğunu; profesyonellik eksikliğinin, uzlaşma eksikliğinin, belirsizliğe karşı düşük toleransın ve eleştirmek ama çözüm üretmemek problemlerini çözmesi gerektiğine değindi. Bu sebeple iletişim becerileri, kendini idare etme becerileri ve sosyal becerilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Pilotluk mesleğinin hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslek olduğunu söyleyen Atalay;

  1. Karar verme
  2. Durumsal farkındalık; acil bir durumda hayatta kalabilmek için sorunun doğru tanımlanabilmesi, doğru değerlendirilmesi ve uygun işlemin doğru uygulanması gerekliliği,
  3. İş yükünün paylaşımı
  4. Sorumluluk sahibi olma
  5. Takım arkadaşlığı
  6. Stres yonetimi
  7. Sağlık
  8. Eğitimin her zaman önemli konular olduğuna değindi.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu sene gerçekleştireceği diğer Kariyer Günleri etkinlikleri; “Yükseköğretime Hazırlık Konferansları”, “Meslek Tanıtımları”, “Üniversite Gezileri”, “Tadımlık Dersler”,  “Sömestri ve Yaz Tatili Meslek Gözlem Çalışmaları” “Mesleğe Göz Kırpmak: Dekanlarla Buluşma” ve “Tercih Konferansı”.