Terakkide Bilim Şenliği

1116

Her iki yerleşkemizde tüm ortaokul öğrencilerimiz ve ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz, Fen Bilimleri, Matematik ve Bilişim Teknolojileri bölümlerimizin işbirliğiyle hazırlanan deney ve etkinliklerle dolu Bilim Şenliğimizde buluştu. Şenlik, Levent Yerleşkemizde 9 Haziran Cuma günü, Tepeören Yerleşkemizde ise 15 Haziran Perşembe günü gerçekleşti.

Bu şenliğin amacı; öğrencilerimizde bilimsel merakı uyandırmak, farklı ve yaratıcı fikirler üretebilmelerini sağlamak, gözlem yaparak “Neden?” ve “Nasıl?” sorularını sormalarına, kendi düşünce ürünleri olan projelerini geliştirmelerine fırsat yaratmak, bilimsel çalışma yöntemlerini kullanarak problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak, günlük hayatın içindeki ayrıntıların bilimsel yöntemlerle açıklanabileceğini keşfedip yeni bakış açıları kazanmalarını sağlamak, yeni teknolojilerle karşılaşmalarına imkan tanımak, oyunlaştırmanın gücünden yararlanarak keyifli bir öğrenme ortamı oluşturmak.

Bilim Şenliğimizin açılışında öğrencilerimiz, bilişim teknolojileri öğretmenlerinin rehberliğinde önceden kodladıkları Mbot robotlarla bir açılış futbol müsabakası gerçekleştirdi. Kendi hazırladıkları oyunları makey makey ile farklı materyaller kullanarak katılımcıların tecrübe etmesini sağladılar ve onlara oyunlarını nasıl geliştirdiklerini anlattılar. Yeşil ekran çekimleri yaparak bu teknolojinin nasıl kullanıldığına ilişkin açıklamalarda bulundular. Ayrıca micro:bit kullanarak hazırladıkları oyunları tüm katılımcıların deneyimlemelerini sağlayarak, oyunlarını nasıl hazırladıklarını anlattılar.

Şenlik boyunca fen bilimleri öğretmenlerimizin hazırladığı etkinliklerle öğrencilerimiz, tüm gün deneyler yaptılar. Arkadaşlarının rehberliğinde elektrik deneyleri, refleks deneyleri, kimya deneyleri, ayna labirentleri, ses deneyleri gibi farklı alanlardaki bölümlerde deneyler yaptılar. Mancınık oyununu büyük merakla oynarken, Makey makey ile farklı meyveleri kullanarak elektrik devresi kurup, bilgisayar üzerinden kendi bestelerini yaptılar.

Ayrıca öğrencilerimiz, matematik öğretmenleri ve matematik takımı öğrencilerimizin hazırladığı çeşit çeşit bulmacalar, deneyler ve oyunlarla karşılaştı. Matematik stantlarında, tahta çubuklar ve bir çerçeveden oluştuğu halde çarpma, bölme ve hatta karekök alma işlemleri yapılabilen 1600 ‘lü yıllarda John Napier tarafından geliştirilmiş bir abaküs olan Napier’in kemikleri’nden 3’lü ve 4’lü sihirli karelere, çok pratik bir biçimde altın oran ölçümü yapmayı sağlayan altın oran cetvelinden, bütün kenarları eşit ve yüzeyleri düzgün çokgen olan platonik cisim maketlerine, hanoi kulelerinden simetri aynalarına, kesir dartlarından, prizma, piramit model ile baloncuk yapımına kadar pek çok farklı etkinlik yer aldı. Öğrencilerimiz sayı işlem, problem çözme ve görsel, uzamsal beceri gerektiren pek çok bulmaca ile uğraşma fırsatı bulurken oyunlaştırma içeren etkinliklerle buluşup birbirleriyle tatlı bir rekabet içinde yarıştılar.

Ayrıca şenliğimiz kapsamında matematik ve sanat başlığı altında ilk olarak Almanya’da 2008 Matematik Yılı için Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş bir sergi olan “Matematiğin gözünden: IMAGINARY” de yer alan bazı görseller sergilendi. Etkileşimli surfer programının yüklendiği bir bilgisayarda öğrencilere bu görsellerin arkasındaki matematiksel denklemler gösterildi.

Bilim Şenliğimizden tüm fotoğrafları buradan görebilirsiniz.