Terakki’de Astronomi Kampı

233

Tepeören Yerleşkemizde, 17 Mayıs Cuma günü akşamı Fizik Bölümümüzün rehberliğinde Terakki Astronomi Topluluğu öğrencilerinin katıldığı astronomi kampı gerçekleştirildi. Kamp, fizik öğretmenlerimizin öğrencilerimize astronomi hakkında genel bilgiler verdiği bir brifing ile başladı. Evrenin yapısı, gök cisimleri, yıldızların oluşumu ve astronominin temel kavramları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Roket Tasarım Atölyesi

Topluluk, ilk atölyesinde uzay araçlarının sevk sistemleri üzerine bir araştırma yaptı. Yaptıkları araştırma sonrası öğrencilerimiz, Newton’un hareket yasalarını deneyerek öğrenebilecekleri roket tasarımına başladı. Gruplara ayrılan topluluk üyeleri kendilerine verilen malzemeleri kullanarak en uzak mesafeye gidebilecek roketi tasarladı. Her tasarımda aerodinamik prensipler ve Newton’un etki-tepki prensibi esasında çalışmalar tamamlandı. Tüm çalışmalar sonrasında roket yarışmasına geçildi. Keyifli ve eğlenceli bir rekabetin ardından birinci olan grup, Fizik Bölümümüzün hazırlamış olduğu sürpriz hediye ile ödüllendirildi.

Araştırma Atölyesi

Evrenin en gizemli ve merak uyandıran dört konu başlığı üzerine atölye çalışmaları ve sunumlar yapıldı. Yapılan sunumlar şöyleydi:

  • Genel Görelilik 

    1. grup, Albert Einstein’ın iki önemli teorisinden biri olan genel görelilik üzerine araştırma yaparak uzay-zaman kavramı ve kütle çekiminin bu dört boyutlu sisteme etkisini sundu. Sunumda klasik fizik ile modern fizik arasındaki ayrışmaya da değinen öğrenciler, hazırladıkları kasnak/kumaş modellemesi ile kütlenin uzayı nasıl büktüğünü uygulayarak gösterdi.

  • Kara deliklerin oluşumu
  1. grup, büyük kütleli yıldızların yaşam döngüsü ve bir yıldızın yer çekimi sonucunda çekirdeğinin çökmesi ile oluşan kara deliklerin temel özellikleri üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.
  • Olay ufku
  1. grup kara deliklerin bileşenlerinden biri olan olay ufku üzerine araştırma yaptı. Olay ufkunun daha çok fiziksel anlamı üzerine açıklamalar ile sunumlarını hazırlayan grup, olay ufkunun içinde yer alan tekillik konusunda bilgiler paylaştı. Tekillik hakkında çok fazla bilinmeyen olduğunu söyleyen öğrenciler sunumlarında, bu durumun genel görelilik kuramındaki eksikliğin kuantum kütle çekim kuramı ile birleştirildiğinde ortadan kalkacağını söyledi.
  • Solucan delikleri
  1. grup bilim kurgu dünyasında ilgi odağı olan solucan delikleri üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz, solucan deliklerinin zaman yolculuğuna ve uzay yolculuğuna nasıl etki edeceği ile ilgili açıklamalarda bulundu ve iki boyutlu olarak hazırladıkları solucan delikleri modellemeleri ile solucan deliklerinin geometrik yapısını açıklamaya çalıştı.

Teleskop ile Ay gözlemi

Sunumlardan sonra daha önceki astronomi kulübü öğrencilerinin yaptıkları Newton teleskobu ile ay gözlemi yapıldı. Ayın görünen yüzeyindeki kraterlerin tespiti yapıldı ve fotoğrafları çekildi.

Bilim Kurgu Filmi

Öğrencilerin araştırma atölyesinde çalıştıkları 4 konu başlığının işlendiği bilim kurgu filmi Yıldızlararası (Interstellar) izlenerek gece sonlandı. Film, bilim kurgu ile astronominin birleştiği noktaları tartışmak için de güzel bir fırsat oldu.

Astronomi topluluğu öğrencilerinin organize ettiği bu kamp, onların astronomiye ve bilimsel düşünceye olan meraklarını artırdı. Öğrencilerimiz kamp boyunca hem eğlendi hem de evrenin gizemli konularını keşfetme fırsatı buldu.