Şiir Kulübü Öğrencilerimiz İlhan Berk İçin Bursa’daydı

3237

İlhan Berk ölümünün 5. yılında, Bodrum’dan Bursa’ya taşındı. Şiirleri, resimleri, kitapları, defterleri, çalışma odası, fotoğrafları, giysileri ve özel eşyaları ilk kez Bodrum dışına çıktı.

Öğrencilerimiz nesnelerin, sayıların, taşların, çamurun, çöpün, evin, pencerenin, masanın, kâğıt kalemin şairine, İlhan Berk’e bir ev ziyareti yaptı.

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin şairin oğlu yüksek mimar Ahmet Berk ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmenlerimizden şair – yazar Gonca Özmen küratörlüğünde düzenlediği “İlhan Berk’e Ev Ziyareti” adlı anma sergisi Nazım Hikmet Kültürevi’nde 10 Ekim Perşembe günü kalabalık bir izleyici kitlesiyle açıldı.

Serginin açılışına Uluslararası PEN Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Dursun, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Müslim Çelik, şair Sina Akyol, Adil İzci, Deniz Durukan, yazar Sevim Ak ile Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri ile Bursa ve Bursa dışından çok sayıda gazeteci, şair, yazar katıldı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile Şiir Kulübü öğrencilerimiz de katılımcılar arasındaydı.

Şiir Kulübü öğrencilerimizden Aylin Tunç, Beyza Dedeoğlu, Naz Tunç, Selin Babila ve Yaren Dicle’nin İlhan Berk’ten okuduğu şiirlerle başlayan serginin açılış konuşmalarını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Ahmet Berk yaptı.

Bursa Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki 20 Kasım’a kadar açık kalacak olan “İlhan Berk’e Ev Ziyareti” adlı sergide; şairin resimleri, el yazısı şiirleri, defterleri, ilk baskı kitapları, fotoğrafları ile özel eşyalarını görebilecek, hayatını sanata adamış bir ustanın yazdıkları ve çizdiklerinin ne denli üstüne başına benzediğine tanıklık edeceksiniz.

Öğrencilerimiz Şiir Kütüphanesi’nde Şiir Dersi Yaptı

İlhan Berk anma sergisinin açılışının ertesi günü, Şiir Kulübü öğrencilerimizden Aylin Tunç, Beyza Dedeoğlu, Naz Tunç, Selin Babila ve Yaren Dicle ile öğretmenimiz Gonca Özmen Bursa Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yer alan Şiir Kütüphanesi’ni ziyaret ederek, şiir ve mekân ilişkisi konusunu ele alan bir ders yaptılar.

Tüm şairlerin sesli şiirlerinin, yaşam hikâyelerinin, el yazılarının, fotoğraflarının, ses kayıtlarının, şiirlerden doğmuş şarkıların, şiir dergilerinin bir arada olduğu bir kütüphane hayalinden yola çıkarak 2012 yılında açılan Şiir Kütüphanesi Türkiye’de bir ilk.

Türkçenin şiir alanındaki belleği olmayı hedefleyen kütüphanenin koleksiyonunu; Türkçede yayımlanmış şiir ve çeviri şiir kitapları, şiir antolojileri, şiir inceleme/araştırma kitapları, şiir ya da şairler hakkında hazırlanmış tezler, şiir ve edebiyat dergileri, şair mektupları, şair elyazıları, ses ve video kayıtları ile çeşitli afişler, fotoğraflar ve broşürler oluşturuyor.