“Önyargılar”, “Kalıpyargılar” ve “Ayrımcılık” konusunda bir ilk: Terakki ve Bilgi Üniversitesi ortak projesi

3388

Terakki, 2012 – 2013 öğretim yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi ile birlikte “Önyargılar, Kalıpyargılar, Ayrımcılık: Toplumsal Sorunları Eğitim Ortamında Tartışmak” adı altında etkin bir proje yürüttü. Terakkili öğretmenler ile Bilgi Üniversiteli akademisyenlerin birlikte geliştirdiği etkinlikler ise bu alanda yapılan çalışmalar arasında bir ilk.

Proje kapsamında farklı branşlardan ve düzeylerden Terakkili öğretmenler, yıl boyunca İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte çalıştı. Önyargılar, kalıpyargılar, engelli ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı konularında paylaşımlarda bulunan öğretmenler, paylaşımlar sonucunda toplumsal sorunların eğitim ortamında nasıl tartışılabileceğine dair sınıf içi öğrenme etkinlikleri geliştirdi.

Terakkili öğretmenlerin de içinde bulunduğu proje grubunun yıl boyunca gerçekleştirdiği çalışmalar ile engellilik ve toplumsal cinsiyet konuları temelinde toplumsal sorunların eğitim ortamında nasıl ele alınabileceğinin tüm öğretmenlerle paylaşılması için 20 Haziran Perşembe günü bir panel düzenlendi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Kenan Çayır ve Melisa Soran, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nden Süleyman Akbulut ve Fatih Üniversitesi’nden Nil Mutluer ise panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin ardından proje grubunun geliştirdiği “Engelli Ayrımcılığı”, “Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı” ve “Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı Yabancı Diller” örnek dersleri her seviye için paralel oturumlarda Terakkili öğretmenlerden Ahu Binici, Arzu Kırmızıoğlu, Ayşegül Yeğin, Ayzin Çelik, Berra Elbeyli, Burçak Güney, Ceni Palti, Çağla Güdenoğlu, Damla Kukul, Duygu Vural Çağlar, Elif Karademir Ergen, Esin Amasya, Fatih Debbağ, Jülide Barkçın, Merve Alemdar, Mine Koçak Yalaz, Nihal Uysal, Nuray Göker, Özlem Çelik ve Yeşim Er ile paylaşıldı.