IBDP öğrencilerimiz Disiplinler Arası Projelerini Uluslararası Konferansta Sundu

460

Levent Yerleşkemizden lise IBDP öğrencilerimiz 16 Şubat Cuma günü, Rusya’nın başkenti Moskova şehrinde bulunan XXI Century Integration IB World School’un düzenlediği çevrimiçi konferansta disiplinler arası projelerinin sunumlarını gerçekleştirdi.

XXI Century Integration IB World School’un bu sene IB PYP, MYP ve DP öğrencileri için beşincisini düzenlediği “Children for a Better World: Navigating My Future (Daha iyi bir Dünya için Çocuklar: Geleceğime Yön Vermek)” konferansında öğrenciler, bu senenin teması Navigating My Future (Geleceğime Yön Vermek) konusunda aşağıdaki 4 farklı oturumdan birini seçerek sunumlarını şekillendirdi.

  • Session 1. Global challenges of the 21st century (21. yüzyılın küresel zorlukları)
  • Session 2. Action agency and Service Learning: Creativity, Activity and Service as strands for a better world. (Eylem ajansı ve Hizmet Ederek Öğrenme: Daha iyi bir dünyanın unsurları olarak Yaratıcılık, Faaliyet ve Hizmet)
  • Session 3. The power and pitfalls of artificial intelligence. (Yapay zekanın gücü ve tuzakları)
  • Session 4. The future of jobs: my profession. (Mesleklerin geleceği: mesleğim)

Konferansta öğrencilerimiz,

  • Yonca Öztürk (11IB G) ve Öykü Çalışkan (11IB I); Give a Second Life to Your Clothes (Giysilerinize İkinci Bir Hayat Verin)
  • Deniz Küçükerdem (10IB E), Tolga Tekin (10IB E) ve Yağızhan Özkan (10IB F); Biodegradable Solution to Medical Plastic Waste (Tıbbi Plastik Atıklara Biyobozunur Çözüm)
  • Su Yelaldı (10IB F), Zeynep Nil Kaba (10IB F), Ece Öztunç (10IB F), Defne Alp (10IB F) ve Güneş Deniz Ünel (10IB G); Hidden Impact of Imported Goods (İthal Malların Gizli Etkisi) adlı projelerini sundu.

Öğrencilerimiz Yonca Öztürk ve Öykü Çalışkan “Session 1. Global challenges of the 21st century (21. yüzyılın küresel zorlukları)” oturumunu ele aldıkları video sunumlarında kazanımlarını şu sözlerle anlattı:

“Bu sunum bize farkındalık kazandırdı. Başka katılımcıların sunumlarını dinleyerek önceden fark etmediğimiz konular hakkında bilgi sahibi olduk. Ayrıca bizim projemizden esinlenen grubun sunumlarını izlemek bizi gururlandırdı ve öğretici oldu.”

Araştırmalarını yaparken kendi verilerini elde edebilmek için ikinci el kıyafet gününde kıyafet toplayıp elde edilen verilerle hesaplamalarını yapan öğrencilerimiz, her kıyafet için elde ettikleri bilet sayısı ile her kıyafetin üretimi için harcanan su miktarını çarparak bu hesapların sonucunda 455.7 ton su tasarrufu sağlandığını buldu.

Öğrencilerimiz Deniz Küçükerdem, Tolga Tekin ve Yağızhan Özkan “Session 2. Action agency and Service Learning: Creativity, Activity and Service as strands for a better world. (Eylem ajansı ve Hizmet Ederek Öğrenme: Daha iyi bir dünyanın unsurları olarak Yaratıcılık, Faaliyet ve Hizmet)” oturumunu ele aldıkları video sunumu için;

“Dünyadaki plastik sorununa daha önce düşünmediğimiz bir açıdan yaklaştık. Uluslararası bir konferansta projemizi sunduk ve diğer ülkelerden gençlerin benzer sorunları nasıl ele aldığına tanık olduk. Bu süreç boyunca yaptığımız araştırmalar bize küresel sorunlarla çözüm üretme konusunda deneyim kazandırdı.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerimiz projelerinde, ekolojik ve ekonomik etkilerini hesaplama ve elemeye çalışarak plastik sorununun boyutunu anlamak için kaynak topladı. Medikal plastik atığın dünyaya tehlikesini vurgulamak üzere kullanım miktarı hakkında topladıkları verilerde medikal alanın atıklarının yüzde 85’inin biyolojik tehlike içermeyen plastik atıklardan oluştuğunu buldu. Aynı zamanda Covid-19 gibi sağlık krizlerinin sebep olduğu tek kullanımlık plastik artışının çoğu ülke tarafından başa çıkılamadığını öğrenerek, bu bilgiler ışığında buldukları çözümleri sunumlarında paylaştı.

Öğrencilerimiz Su Yelaldı, Zeynep Nil Kaba, Ece Öztunç, Defne Alp ve Güneş Deniz Ünel “Session 1. Global challenges of the 21st century (21. yüzyılın küresel zorlukları)” oturumunu ele aldıkları video sunumlarında kazanımlarını şu sözlerle anlattı:

“Bu sunum sayesinde kendi fikirlerimizi ve yaptıklarımızı diğer öğrencilerle paylaşma şansı bulduk. Ayrıca, bizim gibi, dünyamız için birşeyler yapmak isteyen öğrencilerle birlikte olup onların da fikirlerimi dinlemek bize yeni perspektifler kazandırdı. Sadece bizim düşündüğümüz sorunlar dışında farklı sorunlara çözüm üretmek için de nasıl adımlar attıklarını öğrenip konular üzerine de kafa yormamızı sağladı.”

Projelerinde elde ettikleri veriler bazı yiyeceklerin ithal edilme süreci boyunca salgıladığı karbondioksit miktarını ele alıyordu.

Elde ettikleri verilerden bazıları şu şekilde;

  • İthal edilen ürünlerden salgılanan karbondioksit, tüm dünyada %20.2.
  • Kargo gemileri, her kilometre için 16.14 karbondioksit üretiyor.
  • Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin %53.7’si deniz ve okyanuslar üzerinden geliyor.

Buldukları bu sonuçları konferansta sunum yaparak paylaşan öğrencilerimizin konuları diğer katılımcıların ilgisini çekerek onları sorular sormaya teşvik etti.