Banu Kırgız’la Bir Kitabın Oluşum Süreci

1405

Her iki yerleşkemizden ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz, 7 Mart Pazartesi Günü, uzun zamandır yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren Final Kültür Sanat Yayınları tanıtım uzmanı Banu Kırgız’la çevrim içi ortamda buluştu.

Kütüphanemizin düzenlediği etkinlikte Kırgız, bir kitabın basım ve yayınlanma öyküsünü öğrencilerimizle paylaştı. Öğrencilerimiz, yazarın, editörün, çizerin, çevirmenin, grafikerin kim olduğunu ve görevlerinin neler olduğunu, görseller, kısa çizgi filmler ve merak duygusunu harekete geçiren ilginç sorularla ayrıntılı olarak inceledi. Kırgız, yazarların ilham kaynaklarının sanat, doğa, hobiler, mesleki deneyimler veya farklı masal ve hikayeler olabileceğinden bahsetti.

Günümüzde sesli ve müzikli kitapların artmaya başladığını ve oldukça sevildiğini, bizlerin de bazı bilgisayar programlarını kullanarak kitapları veya varsa yazılarımızı sesli ve müzikli hale getirebileceğimizi dile getiren Kırgız, bu kitaplara dair örnekler verdi. Yıllar öncesine ait bir çizgi film örneğini öğrencilerimizle paylaşan Kırgız, bir çizgi filmin bile kitap yazma sürecine ilham olabileceğini belirtti. Söyleşi sırasında sunumda izlediği çizgi filmden yola çıkan bir öğrencimiz, “Atlantis Balık Okulu” isimli bir kitap ismi ürettiğini bizlerle paylaştı.

Atatürk’ün yaşamı boyunca kaç kitap okuduğu sorusu ilgi çeken diğer sorulardan birisi oldu. Kırgız’ın okumanın önemine dikkat çekmek amacıyla ele aldığı bu sorunun yanıtını bilen öğrencilerimiz, Atatürk’ün okuduğu bazı kitaplara da Nadir Eser koleksiyonlarında ulaşabileceklerini öğrendi. Etkinlik, Banu Kırgız’a teşekkür belgesinin verilmesiyle sona erdi.