6. “Düşle Düşme” Projemizin 2. Atölye Günü Gerçekleşti

1092

Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde yer alan altıncı “Düşle Düşme” atölyelerinin ikincisi 10 Aralık Cumartesi günü Tepeören Yerleşkemizde gerçekleşti. Lise öğrencilerimiz yürüttükleri kimya, biyoloji, matematik, sosyal bilimler ve felsefe atölyelerinde Cemil Türker Ortaokulu öğrencileriyle bir araya geldi. Buluşmanın koordinatörleri ise öğrencilerimiz Dilem Berru Çelik (11A), İpek Özge Yıldız (11A), Mete Çevik (11A), Sarp Özakıncı (11A), Yunus Duçe (11A), Elif Salimoğlu (11C) ve Sanem Yeşilyurt (12B) oldu.

İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek” temalı projemizin bu ikinci atölye günü “İklim Krizine Deneysel Bir Bakış” Atölyesiyle başladı. Bu atölyeyi öğrencilerimiz Deniz Kılıç (9 IB C) , Atakan Mert (9 IB C), Arda Süzen (9 IB D), Yiğit Işıldak (10 IB FM D), Sakina İmanova (10 IB FM D), Buğra Özgül (10 IB FM D), Yasmin Bayer (10 IB FM D) ve Karya Salman (10 IB FM D) yürüttü.

Kimya Bölümü öğretmenimiz Dr. Aylin Sarı ve Biyoloji Bölümü öğretmenimiz Duygu Güntürkün’ün rehberliğinde hazırlanan bu atölyede öğrencilerimiz, iklim krizinin nedenleri ve sonuçlarıyla ilgili bir beyin fırtınasıyla atölye çalışmasını başlattı. Ardından yürütücü öğrencilerimiz, tasarladıkları üç farklı deneyi, Cemil Türker Ortaokulu öğrencilerine rehberlik ederek istasyon çalışması şeklinde Kimya Laboratuvarında gerçekleştirdiler. Birinci istasyondaki “Asit Yağmurları” başlıklı deneyle asit yağmurlarının bitkilere, tarım ürünlerine, tarihi eserlere ve arabaların metal aksanlarına verdiği zararlar tartıştılar. İkinci istasyonda “Ayrıştırıcılar ve Karbondioksit” başlıklı deneyle de ayrıştırıcı bir canlı olan mayanın solunum sonucu açığa çıkardığı karbondioksiti gözlemlediler ve ayrıştırıcı canlıların madde döngüsündeki önemini tartıştılar. Son istasyonda ise “Bitkiler ve Karbondioksit” başlıklı deneyle bir akvaryum bitkisi olan Elodea bitkisinin fotosentez sırasında karbondioksit alarak oksijen gazı üretmesi gözlemlenerek bitkilerin bir sera gazı olan karbondioksit oranının azalmasındaki rolünü tartıştılar. Atölyeden sonra katılımcı öğrencilere bir çıkış kartı uygulaması yapıp birer post-it dağıttılar ve katılımcılar da post-itlere bu atölyede ceplerinde kalanları yazdılar.

“Akıl Oyunları” Atölyemizde öğrencilerimiz Irmak İlhan (Hz A), Arda Turan (Hz B), Cemre Öztürkoğlu (9C), (9E) Zeynep Bilge Yaşar (9E) yürütücülüğü üstlendi.

Matematik Bölümü öğretmenimiz Semra Özal Yaka’nın rehberliğinde hazırlanan bu atölyede katılımcı öğrenciler problem çözme, fiziksel beceri ve iş birliği yetilerinin gelişimine katkı sağlayacak olan “Hazine Avı” oyununu oynadılar. Öğrenciler belirtilen istasyonlardaki soruları çözümlemeye çalıştı ve her bir çözüm için atölye yürütücüleri, hazırladıkları ipuçlarını öğrencilerle paylaştı. Ayrıca ‘Kinta’ oyununu birbirleriyle oynadılar ve böylece soyut düşünme, strateji geliştirme becerileri desteklendi ve birbirleriyle iletişime geçmeleri sağlandı.

“Direnen Şehirler” Atölyemizi ise 10 IB E sınıfı öğrencilerimiz Berkan Erdener, Dora Çetin, Sena Akhisar ve Serdar Ada Doğan yürüttü.

Sosyal Bilimler ve Felsefe bölümümüzden Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu rehberliğinde hazırlanan bu atölyenin konusu, nüfusun yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığı dünyamızda iklim değişikliğine karşı mücadele veren ve kentsel iklim direnci konusunda çalışmalar yapan şehirler üzerineydi. Öğrencilerimiz dünyadan örneklerle konu hakkında bilgi verdikten sonra Türkiye’den Bursa ve Gaziantep illerinin de direnen şehir olarak tanımlandığını açıkladı. Daha sonra, sorularla direnen şehirlere neden ihtiyaç olduğu, şehirlerde iklim değişikliği ile mücadele için neler yapılabileceği tartıştılar. Ardından kahoot uygulamasında hazırlanan oyunu oynayan katılımcı öğrenciler, son olarak kendi hayal ve önerilerini yansıttıkları bir afiş çalışması yaptılar.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Cemil Türker Ortaokulu Öğrencileriyle Son Atölye: 14 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan son atölye buluşmasında Beden Eğitimi ve Spor Atölyesi, İklimkurgu (Edebiyat) Atölyesi, Fizik Atölyesi olacak. Ardından proje değerlendirmesini içeren kapanış bölümüyle atölyeler son bulacak.

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak ise 24 Şubat Cuma günü İstanbul’da sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan çeşitli liselerden öğrencilerle yürütülecek atölye çalışmalarından oluşan bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan uzmanlarla gerçekleştireceğimiz bir panelimiz olacak.

Panel konuklarımız ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye Koordinatörü Bahar Özay ile Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz olacak.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.