Terakki Birikimini Paylaşıyor: “Düşle Düşme” Projemizin Bu Yılki Atölyeleri Başladı

916

Bu yıl 6.sını düzenlediğimiz, Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin bu yılki atölye çalışmaları, 26 Kasım Cumartesi günü başladı. Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek” oldu.

Öğrencilerimiz ilk gün, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Dayanışma Grubu” Atölyesi, Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün rehberliğinde “Görevimiz Okyanus” ve Görsel Sanatlar Bölümümüzün rehberliğinde “Climate Characters (İklim Karakterleri)” Atölyesini yürüttü.

Bu proje, beş yıl önce okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” ismiyle düzenlenen ve ertesi yıl “Düşle Düşme” ismini alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı niteliğinde. Projede amacımız, akademik ve kültürel alanlarda doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına yeteneği olan ama geliştirmeye fırsat bulamamış temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamak. Bu doğrultuda Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı, akademik ve sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler yer alıyor.

Atölyelerimizdeki çalışmalarda vurgumuz “Sürdürülebilirlik Anlayışı”. Atölyeler, çok büyük bir altyapı veya maddi ihtiyaç duyulmaksızın Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılım gösteren öğrencilerin, edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri şekilde oluşturuluyor. Böylece, atölye sürecinde edinilen birikim kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

Akademik bölümlerimizin rehberliğinde öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve yürütülen atölyeler, lisemizin tüm bölümlerinin katılımıyla gerçekleşiyor ve bu sayede öğrencilerimizin birçok farklı alandan katılımı mümkün hale gelirken, bu yaygınlığı sayesinde okul yaşantımıza da katkı sağlıyor. Projeye katılan öğrencilerimiz sadece kendi bilgi ve birikimlerini başka öğrencilerle paylaşmıyor, onlarla etkileşime giriyor ve onlardan birçok şey öğreniyorlar.

Düşle Düşme Projesinde her yıl atölyeler Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri arasından seçilen bir tema doğrultusunda şekillendiriliyor.

Atölyelerimiz, lise müdürümüz Ferhat Duçe’nin açılış konuşmasıyla başladı. Bu yıl 6.sı düzenlenen Düşle Düşme projesinin anlamına ve değerine vurgu yaparak başladığı konuşmasında bu çalışmanın bir karşılıklı öğrenme ortamı olduğunu, bu yüzden büyük heyecan yarattığını belirtti. Duçe daha sonra, proje temalarını seçtiğimiz BM Kalkınma Hedeflerinin neler olduğunu, neden bu temaların BM tarafından hedef olarak tanımlandığını açıkladı. Daha sonra küresel ısınma ve iklim değişikliği kavramlarını tanımlayarak, iklimde meydana gelen değişimlerin küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu, küresel ısınmanın ise insan faaliyetleri sonucunda gerçekleştiğini vurguladı.

Tam da bu nedenle, yaşam biçimimizi değiştirdiğimiz takdirde küresel ısınmayı durdurabileceğimizi ve etkilerinden korunabileceğimizi belirten Duçe, küçük bir öğrencinin hayvan türlerindeki azalışı hatırlatması üzerine sadece insan yaşamının değil tüm canlıların, gezegendeki tüm yaşamın bu durumdan etkilendiğini anlattı. Çözüm insanlarda olduğuna göre hem yetişkinlerin hem gençlerin bu konuda bilgilenmelerinin önemini işaret eden Duçe, atölyede yapacakları işlerin çok önemli olduğunu, burada öğrendiklerini kendi okullarında arkadaşlarına da öğretmeleri gerektiğini vurguladı.

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu, Derya Ensarioğlu, Iraz Yaşar ve Mine Koçak Yalaz’ın genel koordinatörlüğü yürüttüğü bu projede, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizden oluşan bir genel koordinasyon grubumuz da vardı. Koordinatör öğrencilerimiz 11B sınıfından Elif Naz Karahan, Eylül Öyküm Genç, 11 C sınıfından Ayşe Koç, Elif Salimoğlu, 11 IB E sınıfından Merve Kaya ve 11 IB F sınıfından Defne Çantalı oldu. Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri ise İngilizce öğretmenleri Rukiye Çamurcu rehberliğinde çalışmaya katıldı.

1. Atölyeler:

Bu hafta Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Dayanışma Grubu”, Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün rehberliğinde “Görevimiz Okyanus” ve Görsel Sanatlar Bölümümüzün rehberliğinde “Climate Characters (İklim Karakterleri)” Atölyeleri gerçekleşti.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizden Gürcan Avcu rehberliğinde hazırlanan “Akran Dayanışma Grubu” atölyesini 11 A sınıfından Betül Alya Can ve Mustafa Ege Yemez, 11 D sınıfından Buse Özelci, Ceylin Ozan ve Nil Taşçı yürüttü. Öğrencilerimiz önceden hazırladıkları, ortasında bir kalem, kenarlarında da ipler olan kartonu kullanarak, 10’ar kişilik gruplarda her öğrencinin bir ipi tutmasıyla bir insan, ardından da bir ev çizimi gerçekleştirdiler. Lise ve ortaokul öğrencilerinin birlikte sadece ipleri tutarak bir çizim yapmaya çalışması hem ekip çalışmasını öğretme ve deneyimlemelerini, hem de çok eğlenmelerini sağladı.

Bilişim Teknolojileri Bölümümüzden Özge Alpaslan Kayıkçı’nın rehberliğinde hazırlanan “Görevimiz Okyanus” Atölyesinde 10 IB FM D sınıfından Alp Salış, Egemen Abay, Yiğit Ağyar ve 11 IB FM E sınıfından Eda Çetinkaya ve Ege Yüksektaş yürütücülük yaptılar. Öğrencilerimiz temamızı hikayeleştirdiler ve bir bilgisayar oyunu tasarladılar. Ortaokul seviyesinde, Microsoft’un çevrim içi (online) oyun kodlama platformu arcade.makecode aracılığı ile hazırlanan oyunda, balık kahraman “Tera”, okyanustaki plastiklere ve çöplere karşı savaş verdiği bir tasarım yaptılar. Basit oyun kodları ve oyun tasarımı yoluyla, çevre kirliliğinin iklime etkisini öğretmeyi hedefledikleri bu çalışmada öğrenciler aynı zamanda çok keyifli vakit geçirdiler. Öğrencilerin tasarladıkları pixel oyun linklerini görmek için: Görevimiz Okyanus 1 ve Görevimiz Okyanus 2 

Görsel Sanatlar Bölümümüzden John Dew’ın rehberliğinde “Climate Characters (İklim Karakterleri)” Atölyesini ise 10 IB TM E sınıfı öğrencilerimiz Derin Demirtaş, Derin Mermer, Elif Doğan, Şevval İpek Ülker yürüttü. Görsel Sanatlar Atölyesinde gerçekleşen atölyede katılımcı öğrenciler iklim eylemine geçmiş iklim kahramanları çizdiler ve boyadılar.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Cemil Türker Ortaokulu Öğrencileriyle Atölyeler: 10 Aralık 2022 ve 14 Ocak 2023 Cumartesi günleri gerçekleştirilecek olan atölyelerde Beden Eğitimi ve Spor Atölyesi, İklimkurgu (Edebiyat) Atölyesi, Matematik- Akıl Oyunları Atölyesi, Kimya, Fizik, Biyoloji ve Sosyal Bilimler Atölyesi olacak.

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek” Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak ise 24 Şubat Cuma günü İstanbul’da sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan çeşitli liselerden öğrencilerle yürütülecek atölye çalışmalarından oluşan bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan uzmanlarla gerçekleştireceğimiz bir panelimiz olacak.

Panel konuklarımız ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye Koordinatörü Bahar Özay ile Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz olacak.

İlk günkü atölyelerimizden diğer fotoğrafları buradan görebilir, ikinci hafta gerçekleşen atölyelerle ilgili haberi ise buradan okuyabilirsiniz.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.