Terakkililer “Son Ada”yı Niçin Kaybettiğimizi Sorguladı

2801

Ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, Zülfü Livaneli’nin “Son Ada” kitabının değerlendirmesini yapabilmek için 15 Ocak Salı günü kitaptaki karakterlerin rollerine girerek bir konsey gerçekleştirdiler.

“Son Ada” kitabı gittikçe kötüleşen dünyamızda insani özelliklerini kaybetmeden kalabilmeyi başaran üzerinde kırk evin bulunduğu bir adada geçiyor. Ada halkı doğayla iç içe huzur içinde bir yaşam sürerler. Adadaki hayat, adaya anakaradan gelen yeni komşularla birdenbire değişir.

“Böyle bir cennet nasıl anlatılır ki? Size bütün anakaralara uzak, çam ormanlarından, doğal bir akvaryum gibi olan masmavi denizinden, güzel koylarından, kartpostal manzarasından, geceleri büründüğü baygın yasemin kokusundan, yaz kış sarmalandığı ılıman ikliminden 40 sakin evine kadar her özelliğiyle ütopik olan, kendi kendine yeten hatta başlı başına bir dünya olan bu yeri anlatacağız. “Adanın dingin doğasında dile söze gelmeyen bir yaşam sırrı gizliydi sanki.” diyor adalılar burası için.

Kitabı okumadan önce kitaptaki karakterlerin her biri öğrencilere tek tek dağıtıldı. Öğrenciler okuma esnasında bu karakterlerin bakış açılarının yer aldığı bölümleri saptadılar. Yapılan saptamalar sonrası öğrencilerimiz, “son sığınak, son insani köşe” olarak adlandırılan adanın yok oluşunun sorumlusunu aramak amacıyla karakterlerinin bakış açılarıyla savunma metinleri yazdılar. Yazılan savunma metinleri ile sınıf ortamında gerçekleştirilen konseylerde en iyi performans gösteren öğrenciler seçildi. Kitaptaki karakterlerin bakış açısıyla “Son Ada”nın yitirilişinin sorgulaması gerçekleştirilen “Büyük Ada Konseyi”nde yapıldı.

Konseyin ilk turunda hazırlıklı konuşma metinleri üzerinden konuşma yapıldı; ikinci turda ada sakinleri arasında soru cevap etkinliği yapılarak tüm bu etkinlikle öğrencilerin hem hazırlıklı hem de hazırlıksız konuşma becerileri sergilendi. Konseydeki gelişmeler izleyicilere haber bültenlerinde yer alan canlı yayın bağlantısı formatında aktarıldı. Konsey sonrası muhabir rolündeki öğrenci programı: “’Bir yerde kötülük varsa oradaki herkes biraz suçludur.’ diyebiliriz.” sözleriyle tamamladı.

Tepeören Yerleşkemizde Konferans Salonumuzda Yazar karakterini Batu Kurt (8C), Başkan karakterini Efe Özyılmaz (8A), Başkanın eşi karakterini Eda Özel (8A), Lara karakterini Alara İlkyaz (8B), Martı karakterini Nehir Karşal (8C) ve Ertuğ Özkan (8A), Ada Sakini karakterini Taha Öztürk (8A) ve Berkay Gülpınar (8B), 1 Numara karakterini Ece Hacıömeroğlu (8B), Bakkalın Oğlu karakterini Arda Marangoz (8A) canlandırdı. Programın sunuşunu da Haber Spikeri rolüyle Beril Alkan (8A) üstlendi.

Levent Yerleşkemizde Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de Yazar karakterini Baran Şengül (8G), Başkan karakterini Arda Durşen (8A), Başkanın eşi karakterini Bade Yakın (8H), Lara karakterini Lara Durdu (8A), Martı karakterini Eylül Tan (8D) ve Ertuğ Özkan (8A), Ada Sakini karakterini Arda Ardıç  (8I) ve Berkay Gülpınar (8B), 1 Numara karakterini Ceyda Sürmeli (8F), Bakkal ve Bakkalın Oğlu karakterini Duru Doğan (8C), Başkanın Torunu karakterini Ada Kıdemli (8C) canlandırdı. Programın sunuşunu da Haber Spikeri rolüyle Defne Arghan (8A) üstlendi.