Terakkililer Avrupa Birliği Projesinde Türkiye’yi Temsil Etti

2883

Levent Yerleşkemizden lise ve fen lisesi öğrencilerimiz, 1 – 2 Nisan tarihlerinde Avrupa Birliği projesi “Irresistible” kapsamında düzenlenen “Nanoteknolojileri Uygulamalarında Sorumlu Araştırma ve İnovasyon Sergisi”nde “3-D modellerle Bakteri Nanoparçacık Etkileşimi” adlı tasarladıkları ürünle Türkiye birincisi oldu. Bu sergide, İstanbul okulları ağırlık olmak üzere 18 okuldan 65 ürün vardı. Öğrencilerimiz, 30 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Almanya’da Kiel Üniversitesi’nde gerçekleşen “Irresistible” projesi final toplantısı ve sergisinde ise Türkiye’yi temsil ederek, ürünlerinin sunumunu yaptılar.

irresistible

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın desteklediği ve  Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye koordinatörlüğünü yaptığı “Irresistible” projesinin amacı, sorgulamaya dayalı fen eğitimi yöntemi ile güncel bilimsel araştırma konularını örgün ve yaygın eğitime dahil ederek bilim ve toplum arasında köprü kurmak.

Kimya öğretmenimiz Reşat Saravin’in danışmanlığında projenin final toplantısı ve sergisinde bulunan lise öğrencilerimiz; Gülce Baydar (12A),  İremsu Şar (12A), Türker Bayram (12A) ve Deniz Can Temel (Fen 10,11).

Serginin açılışı, Avrupa Araştırmacılar Gecesi etkinliği kapsamında 30 Eylül Cuma günü Kiel valisinin katılımıyla gerçekleşti. Sergide proje ortağı Almanya, İsrail, Finlandiya, Yunanistan, Portekiz, Romanya, Polonya, Hollanda ve İtalya ülkelerinin seçilen ürünleri de yer aldı. Öğrencilerimiz, sergi öncesinde deniz müzesi gezisi, problem çözme becerilerinin geliştirildiği ve sosyal kaynaşmanın sağlandığı çeşitli atölye çalışmalarına katıldı.

 

irresistible16

Kimya Bölümümüz, geçtiğimiz öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yapılan “Nanobilim Uygulamalarında Sorumlu Araştırma ve İnovasyon” konulu modülün yürütme çalışmalarını gerçekleştirdi.

Modülü takip eden öğrencilerimiz, eğitim ve uygulama sürecinde nanobilimin doğasını öğrendi, günlük hayattaki uygulamalarını keşfetti. Nanobilim alanında kullanılan mikroskopların çalışma ilkelerini üniversite gezisinde nanoteknoloji laboratuvarlarını ziyaret ederek öğrenen öğrencilerimiz, nanoteknoloji uygulamalarının fayda ve riskleri konusunda bilgi sahibi oldu. Sürecin sonunda öğrendikleri bilgileri SAİ ilkeleriyle* örtüştürerek model tasarımlarını yaptılar.

Sonra, sağlık alanında nanoteknoloji uygulamalarını esas alan modelde 3-D yazıcıdan çıkarılan bakteri ve nanoparçacık benzetimi yapılan çıktılarla hareketli ve interaktif “3-D modellerle Bakteri Nanoparçacık Etkileşimi” adlı ürünlerini ürettiler.

Katılımcı öğrencilerimizden İremsu Şar (12A) final sergisi süreciyle ilgili aşağıdaki görüşlerini paylaştı.

“Geçen yıl dahil olduğumuz Irresistible projesi kapsamında üç arkadaşım; Denizcan, Türker, Gülce ve beraber çalıştığımız, bizi yönlendiren Reşat hocamızla birlikte 29 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Almanya /Kiel’deydik. 30 Eylül Cuma günü “European Researchers’ Night” etkinliğinin altında yer alan Irresistible Final Sergisi’ne katıldık. Öğrenciler için sabah 9.30’dan 00.00’a kadar süren bu etkinlikte katılımcı okulların öğrencileri ve öğretmenleri de dahil olmak üzere onlarca insana modelimizin sunumunu yaptık. Sergide Türkiye’yi temsil eden 3 ayrı okul olarak, biraz yorulmamıza rağmen, projelerimize duyulan ilgiden büyük keyif duyduk. 

Gerek sergi öncesindeki etkinlikleri, gerek sergi esnasında diğer sunumları dinlerken, gerek sergi sonrasında şehri gezerken on farklı Avrupa ülkesinden birçok insanla tanıştık. Çoğumuz ilk defa böyle önemli bir etkinliğin parçası olduğumuz için oldukça heyecanlıydık. Kiel gibi küçük ama oldukça sevimli bir şehirde böyle güzel bir amaç uğruna buluşmuş, tanışmış olmak ve serginin heyecanını yaşamak hepimiz için önemli bir tecrübeydi. Sergi tamamlandıktan sonra yoğun çalışmanın bitmesine sevinmemize rağmen hepimizin içinde bir burukluk vardı. Geçen yıl başlayıp final sergisiyle son bulan Irresistible yolculuğumuzda öğrendiklerimizi kazandığımız tecrübe ve arkadaşlıklarla taçlandırabildiğimiz için oldukça şanslıyız. Irressistible sonlanmış olsa da fırsatı olan herkese benzer bir projenin bir parçası olmayı şiddetle tavsiye ediyorum.”

 

*Sorumlu Araştırma ve İnovasyonun (SAİ) temel unsurları; etik, cinsiyet eşitliği, fen eğitimi, yönetişim, erişime açıklık ve toplumsal paydaş katılımıdır.