Terakkili Öğrencilerden “Cumhuriyet’e Emek Verenler” Sunumu

768
Yonca Özülkü (8I)

Ortaokul öğrencilerimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılı kutlamaları kapsamında arkadaşlarına “Cumhuriyet’e Emek Verenler: Ekrem Akurgal ve İdil Biret” adlı bir sunum yaptı. Levent Yerleşkemizden Yonca Özülkü (8I) ve Tepeören Yerleşkemizden Yasemin Akyıldız (7B) hazırladıkları bu sunumu 25 – 26 Ekim tarihlerinde çevrim içi ortamda gerçekleştirdiler.

Ortaokul Sosyal Bilimler Bölümümüzün organize ettiği etkinlikte öğrencimiz Yasemin Akyıldız (7B); bir bilim insanında olması gereken her erdemin, onun kişiliğinin bir ayrıcalığı ve bilimselliğin onun yaşamında en “olmazsa olmazların” başında gelen bir amaç olduğunu vurguladı. Cumhuriyet döneminin ilk genç bilim insanlarından biri olması, onun bilimsel yaşamındaki çalışkanlığının en büyük göstergesi olduğunu söyleyerek; 1949 yılında profesör, 1957 yılında yaptığı uluslararası bilimsel çalışmaları ile “Ordinaryus Profesör” olan Ekrem Akurgal’ın, birçok yabancı bilimler akademisini, arkeoloji enstitülerini asli ve şeref üyesi olarak onurlandırıldığını belirtti. Akurgal’ın gençlere önerilerinden birinin, edebiyatın ve bilimin yolunu kucaklamak ve bol bol okumak olduğuna öne çıkardı. Akurgal’ın, öğrendiği bilgileri öğrenirken,  yazdığı tezleri yazarken en büyük yardımcısının kitaplar olduğunu söylediğini aktardı. “Akurgal gibi başarılı olmak için, kitapların, edebiyatın, bilimin ve kısaca ‘bilme sanatı’nın tarafında olmalıyız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yasemin Akyıldız (7B)

Sunumu yapan diğer öğrencimiz Yonca Özülkü (8I) ise konuşmasında; müzik yeteneği keşfedilen İdil Biret için yerli yabancı bütün sanatçılar tarafından “Bu çocuk harikadır, bununla meşgul olmak lazımdır.” görüşünün dile getirildiğini vurguladı. Duyduğu en ağır müzik parçalarını derhal hafızasına kaydedip piyanoya oturup kusursuz çalabilme yeteneğine sahip olduğunu, daha küçük yaşlarda beste yapmaya başlayınca da Biret’e karşı duyulan hayretlerin bir kat daha arttığını, o dönemin gazetelerinde yüksek yaratılışı nedeniyle, dünyada örneğine pek az rastlanan dahi İdil’e özen gösterilmesi gerektiğinin yazıldığına değindi.  Modern cumhuriyeti kurmayı hedefleyen devlet yöneticileri tarafından Biret’in desteklendiğini, vatandaşı iyi yetişmiş bir ülkenin çağı yakalayarak modern milletler seviyesine gelebileceğini belirtti. Biret’in bir röportajda zor eserlerde müziği anlaşılır kılmayı nasıl başardığı sorusuna verdiği yanıtın önemine değindi. Biret, “Önce tüm parçayı tasavvur etmeli ve anlamlandırmalısınız.  Tam bir vizyona ve anlayışa sahip olduğunuzda ki bu klasikten çağdaşa kadar her eser için geçerlidir. O zaman yüksek noktaları eklersiniz.” diyerek konuşmasını İdil Biret’in piyona dinletisiyle sonlandırdı.

Öğrencilerimiz, “Biz gençlere ‘Bilme Sanatı’nın yolunu açan Ekrem Akurgal ve İdil Biret’in hayatlarından ilham alarak Cumhuriyet değerlerini koruyacağımız nice 29 Ekimlere… Yaşasın Cumhuriyet!” sözleriyle söyleşiyi sonlandırdı.