Terakkili Öğrenciler, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeydi

162

Her iki yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, 9-11-12 Ocak tarihlerinde Kültür ve Miras ünitesi kazanımlarına paralel olarak, geçmişten günümüze ulaşan kültürel varlıkların örneklerini incelemek, arkeoloji bilimini tanımak, bilinçli bir şekilde müze gezme kültürü edinmek amaçlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri gezisine katıldı.

Gezi, Arkeoloji Müzesi kurucusu Osman Hamdi Bey’in biyografisi ve yaptığı çalışmalar hakkında kısa bilgi paylaşımının ardından, sergi salonlarının önceden belirlenmiş rota doğrultusunda gezilmesi ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin anlatımı ile tamamlandı.

Öğrencilerimiz; İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Sidon(Sayda) Kral Nekropolü Lahitleri, Arkaik Dönemden Roma Dönemine Antik Çağ Heykelleri, Truva Antik Kenti bölümü ve Hazine bölümü sergi salonlarını büyük bir merak ve ilgi ile keşfettiler. Sidon Kral Nekropolü bölümünde Osmanlı Devleti dönemindeki ilk arkeolojik kazıların nasıl başladığını, lahitlerin sanatsal yönünü, hikâyelerini öğrenerek; İskender Lahti, Ağlayan Kadınlar Lahti gibi önemli eserleri yakından inceleme şansını yakaladılar. Roma Dönemine ait Antik Çağ Heykelleri bölümü mitolojiye ilgi duyan öğrencilerimiz için oldukça ilgi çekici oldu. İlk Çağ’ın mitolojik tanrı ve tanrıçalarının heykellerini, dönemin özelliklerini ve sanatını yansıtan eserleri büyük bir ilgi ile gözlemlediler.

Çağlar Boyu Anadolu ve Truva sergi salonunda öğrencilerimiz, arkeolojik kazıların nasıl yapıldığını, kaçak kazıların yol açtığı zararları ve arkeoloji biliminin temel özelliklerini öğrendiler. Öğrencilerimiz, yine bu bölümde yer alan Truva Antik Kenti ile ilgili görselleri, küçük taş eserleri, çanak çömlekleri, pişmiş toprak heykelcikleri inceleme fırsatı buldu. Hazine bölümünde yer alan altın taçlar, değerli takılar, sikke, mühür, nişan ve madalyalar da öğrencilerimizin büyük bir merakla incelediği alanlardan oldu. Ayrıca öğrencilerimiz, dijital kazı alanında arkeolojik eser bulma deneyimini de eğlenerek yaşadılar.

Öğrencilerimiz gezi rotaları doğrultusunda bir yandan müzedeki tarihi eserler hakkında bilgi edinirken bir yandan da rotalarına paralel hazırlanan kitapçıklarında yer alan “Hazine avı” etkinliğindeki eserleri gezi boyunca birlikte arayıp buldular ve yorumladılar.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gezisi ile öğrencilerimiz, estetik ve kültürel mirasa duyarlılık, zaman ve kronolojiyi algılama becerilerini geliştirdiler.

Gezi sonrası yapılan değerlendirmede öğrencilerimiz deneyimlerini şöyle ifade ettiler:

Şu ana kadar gezdiğim en öğretici ve eğlenceli müze gezisi bu oldu. Ağlayan Kadınlar Lahti, Sidon kralının iskeleti ve dijital kazı alanı çok ilgimi çekti ve keyifle gezdim. Mitolojik öyküler de geziyi daha keyifli hale getirdi. Geçmişe sahip çıkmanın önemini daha iyi anladım.
Kayra Fidangül (Levent – 5C)

Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler çok ilgi çekici ve ilginç bir deneyimdi. Hazine avı ile farklı heykel ve eserleri bulmaya çalışmak ve tanımak çok eğlenceliydi. Böyle geziler öğrenmelerimizi pekiştirmek için çok yararlı oluyor. Keşke daha fazla bu tür geziler düzenlenseydi.
Yiğit Keskin (Levent – 5G)

Daha önce gitmediğim Arkeoloji Müzesi’nin çok ilgi çekici buldum. Özellikle lahit diye öğretmenimizin anlattığı önemli kişilere ait mezarlar çok güzeldi. Tabnit Lahdi’nin hikâyesi ve Osman Hamdi Bey’in çalışmaları ile ilgili bilgiler beni çok etkiledi. Bizi gezdiren öğretmenlerime teşekkür ederim.
Zeynep Kasa (Tepeören – 5B)

Serviste arkadaşlarımla yolculuk ederek müzeye gitmek ve orada farklı eserler ve heykeller görmek çok eğlenceliydi. Telefonlarımızı almamıza izin verildiği için teşekkür ederim çünkü yolculuk boyunca hiç sıkılmadım. Müzeyi de anlatılan hikâyeleri de çok sevdim.
Doruk Dingillioğlu (Tepeören – 5A)