Prof. Dr. Ziya Selçuk Terakki’deydi

2508

Okul Deneyimi ve UygulamaDikkat Eksikliği ve Hiperaktif Çocuklar,  Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları adlı kitaplarıyla tanınan, Talim Terbiye Kurulu eski başkanı, TED Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi, eğitim bilimci Prof. Dr. Ziya Selçuk 3 Kasım Cumartesi günü kütüphanemizde yönetici ve öğretmenlerimizle buluştu.

Geçen yıl ilköğretim okulu öğretmenlerimizle gerçekleştirilmiş olan  “40 Dakikayı Yönetmek” başlıklı atölye çalışmasına bu kez Lise ve Fen Lisesi yönetici ve öğretmenlerimiz katıldı. Değişen Dünya ve Türkiye şartlarında, bugünkü eğitim-öğretim ortamımızı geleceğe yönelik olarak nasıl değiştirebileceğimize dair şekillenen atölyede öğrenme modelleri, ders tasarımları ve bu doğrultuda hazırlanmış olan strateji ve tekniklerle ilgili uygulamalara yönelik örnekler paylaşıldı. Selçuk, 40 dakikalık bir ders saatinin verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için sınıf yönetimi, zaman yönetimi ve iletişim becerilerinin öğrenme üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek bu konuda çeşitli örnekler verdi. Bir öğretmenin derslerini planlarken “Ne yapıyorum? Neyi amaçlıyorum?” diye düşünmesi ve gereklerini buna göre yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk, beynin farklı bölümlerini çalıştıracak etkinlikler planlanmasının yararlarını hem ulusal hem uluslararası örneklerle açıkladı. Selçuk, ders hazırlığının öğrenme süreçleri üzerindeki olumlu etkilerini ve sınıf iletişiminde karşılaşılan ilk 20 saniyenin çok önemli olduğunu belirtti ayrıca, öğretmenlerin formaliteler, rutinler ve yoğunluk gerekçeleriyle öğrenciyi ve sınıf içindeki genel durumu fark etmemeleri tehlikesinin üzerinde durdu.

Tüm gün süren atölye çalışması, öğrencilerini geleceğe eksiksiz hazırlamak amacını üstlenen 80 Terakkili öğretmen ve yönetici kendi deneyim aktarımları ile teorinin ve uygulamanın içiçe geçtiği bir sohbet havasında son buldu.