Terakki Laboratuvar Kardeşliği 9 Yaşında

2640

Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı* içinde yer alan Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi’nin dokuzuncusu 27 Nisan – 11 Mayıs tarihleri arasında her iki yerleşkemizde gerçekleşti. Lise Kimya Bölümümüz, 2011 Uluslararası Kimya Yılı etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği, Türkiye’de ilk ve tek örnek olan bu projeyle öğretmenlerinin deneyimini, öğrencilerinin bilgilerini ve laboratuvar donanımını, İstanbul’un mevcut laboratuvar dersliklerinde deney yapma imkânına ve koşullarına sahip olamayan kardeş okullarla paylaşmayı sürdürüyor.

Her iki yerleşkemizde gerçekleşen 9. Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi etkinliklerinde bu sene 9 okul konuğumuz oldu. Öğretim programında yer alan deney çalışmalarına, kardeş okullarımızdan 160 öğrenci ve projede gönüllü yer alan 81 lise öğrencimiz katıldı. Konuk okullar; Levent Yerleşkemizde Büyükçekmece Anadolu Lisesi, Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi, Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Mustafa Kemal Anadolu Lisesi; Tepeören Yerleşkemizde Tuzla Rotary Vakfı İşitme Engelliler Ortaokulu ve Kurtköy Anadolu Lisesi’ydi.

Bu projeyle amaç; laboratuvar donanımı yeterli olmayan okullardaki öğrencilere akranlarıyla yaparak ve yaşayarak öğrenecekleri çalışma ortamı fırsatı sunmak; bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri bir arada kullandıkları bir öğrenme ortamı içinde öğrenmenin kalıcılığını artırmak; sorumluluk ve inisiyatif alma, esneklik- adaptasyon, sosyal etkileşim gibi yaşam becerilerini desteklemek ve Kimya dersine karşı olumlu tutum geliştirmeye katkı sağlamak. Ayrıca öğretmenlerimizin, yeterli donanıma sahip okulların yapacakları benzeri uygulamalara da ilham vereceğine inandığı bu proje; Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu, 2. ve 6. Ulusal Kimya Kongresi, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı gibi platformlarda öğretmenlerimiz tarafından tanıtıldı.

Terakkili Genç Kimyacılar Laboratuvar Kardeşleriyle Deneyler Yapıyor

Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi etkinlikleri başlamadan önce, bu projede gönüllü olan öğrencilerimiz, kendi sınıf seviyelerinde belirlenen deneyleri kendilerini hazır hissedene dek prova ediyor ve etkinlik sırasında misafir öğrencilerimize rehberlik ederek deneyleri birlikte uyguluyorlar.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek deney uygulamalarının içeriği sınıf düzeylerinin öğretim programlarına göre belirleniyor. Daha sonra gönüllü öğrencilerimiz Kimya Bölümü öğretmenlerimizin rehberliğinde, her sınıf seviyesinde yapılacak deneylerin uygulaması sırasında dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları, akranlarıyla paylaşmaları gereken temel bilgiler ve akranlarına paylaşımlarda bulunurken dikkat etmeleri gereken iletişim dili hakkında eğitim alıyor. Böylece etkinliğin yapıldığı gün misafir okullardan gelen arkadaşlarına nasıl rehberlik edeceklerini öğreniyorlar. Etkinlikte kardeş öğrenciler, akranlarının rehberliğinde deney uygulamalarını gerçekleştiriyor. Çalışmalar, rehber öğrencilerimizin hazırladığı görsel açıdan dikkat çekici gösteri deneylerinin uygulanmasıyla devam ediyor. Program sonunda misafir öğrencilere katılım belgeleri verilerek uygulama tamamlanıyor. Bu geniş çaplı organizasyonun her aşaması Terakkili genç kimyacıların sorumluluğu altında yürütülüyor.

Projeye katılan kardeş okul öğrencileri deneyimlerine dair görüşlerini şu sözlerle anlattılar:

 

Özge Salihoğlu

“Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar eğlenceli bir hafta sonu geçireceğimi düşünmemiştim. Sizinle tanıştığım için çok mutluyum. Deneylerin bazılarını yapmıştık fakat laboratuvarımızda yeterli malzemenin olmamasından dolayı ayrıntılı yapamamıştık. Benim için hem bu açıdan faydalı oldu hem de arkadaş anlamında güzel bir atmosfer oldu. Çok eğlenceliydi…

Böyle projeler yaparak bu imkânları sağladığınız için teşekkür ediyorum.

Başarılarınızın devamı diliyorum…”

Hilal Kayalı

“Sizinle tanışmam kimya öğretmenimin sayesinde oldu. Onun sayesinde sizin kadar mükemmel insanlarla tanıştım. Sizinle tanışmam kimyayı daha çok sevmeme neden oldu. Kimya derslerinde konuları öğreniyorduk ama okul laboratuvarımızda yeterli malzeme olmamasından dolayı bu bildiklerimizi deneylerle pekiştiremiyorduk. Bize bu imkânı sağladığınız için çok teşekkür ederim. Okulunuza ilk geldiğim zaman sadece deneyler yapıp çıkacağımızı zannetmiştim fakat hiç de umduğum gibi olmadı. Beraber oyun oynadık, yeni arkadaşlar edindik.

Sizlerle en yakın zamanda tekrar görüşmek dileğiyle…”

Berna Kişmir

“Sizlere tekrar çok teşekkür ediyorum. Bu proje benim için çok verimli oldu. Öğrendiklerimi yaparak yaşayarak öğrendim ve kimya konusunda kendimi eksik gördüm. Gönüllü çalışan öğrencilere imrendim. Ben de böyle bir projenin içinde yer almak isterim doğrusu. Çok samimi, sıcak, eğlenceli, heyecanlı bir gündü. Gerçi bu günün en anlamlı durumu giydiğimiz beyaz önlüklerdi. Kendimi hep öyle hayal ederdim. Proje dışarıdan bakıldığında pek ilgi çekici gelmemişti açıkçası. Bu kadar ayrıntılı, hoş bir anlatım beklemiyordum. Kendi adıma orada bulunan herkesle çok iyi vakit geçirdim. Evet, güzel bir hafta sonuydu.”

Merve Kalafat

“İlk önce herkesin de dediği gibi bize bu şansı verdiğiniz için size ve öğrencilerinize gerçekten çok minnettarım. Gelirken fazla heyecanlı değildim ta ki yaşıtlarımızın bizimle deney yapacağını öğrenene kadar. Onlarla bir şeyler yapmak, onların bize yardım etmesi, bilgilerini paylaşması çok hoştu. Hele beyaz önlük giymek ayrı bir güzeldi. İlk beyaz önlüğümü burada giymek ve deney yapmak apayrı bir duyuydu benim için. Çocukluktan beri beyaz önlük giyerek bir şeyler yapma isteğim vardı ve bu gerçekleşti. Ben sadece deney yapacaklar ve biz izleyeceğiz diye hayal etmiştim ama tam tersi çıktı. Deneyi beraber arkadaşlarımızla yaptık. Mola verdiğimizde bile bizimle çok ilgilendiler. Beraber tenis oynamak, konuşmak, yemek yemek çok güzeldi. Arkadaşlarımız bizimle çok güzel ilgilendi keza öğretmenlerimiz de öyle.

Beni en çok etkileyen beyaz önlük giymek oldu. Hiç düşünmemiştim önlük giyeceğimizi. Onu giyince kendimi çok mutlu hissettim. Mutluluğum da yüzümden okunuyordu.
Sonunda öğretmenime asistanlık yapmak çok güzeldi. İlk defa bir kimya laboratuvarında patlayan bir deneyde öğretmenime yardım ettim ve bu gerçekten çok gurur vericiydi benim için.

Deneyler bittikten sonra bize teşekkür belgesi vermeleri çok çok çok güzeldi. Hiç beklemiyordum. Sizin bize değil bizim size teşekkür etmemiz, minnet duymamız gerekiyor bence. Giderken çok üzüldüm. Önlüğümü hiç çıkarmak gelmedi içimden. Hatta “Önlüklerimizi çıkarmasak olur mu?” bile dedim. Hiç gitmek istemedim oradan. Saatlerce deney yapabilirdim o derece güzeldi.

Kısacası her şey harikaydı. Bütün samimiyetimle söylüyorum sizlerden ve giydiğim beyaz önlükten hiç ayrılmak istemedim. O laboratuvarda saatlerce durabilirdim. Umarım tekrar gelmek nasip olur, sizi tanımak gerçekten gurur vericiydi ve çok güzeldi. Kısa zamanda hepinize çok ısındım çok sevdim, hoşça kalın.”

Gözde Kain 

“Ben kardeş okul fikriyle bütünleşen etkinliğimizle İstinye Lisesi’nden Özel Şişli Terakki okuluna gitmiş ve oldukça eğlenmiş şuanda da sizinle ne kadar hoş vakit geçirdiğimi anlatmakla başlamak istiyorum. Öncelikle oynadığımız o kısacık oyun beni oyunsuz bırakan ve oyun oynamayı unutturan yaklaşık 5-6 seneyi hatırlatmakla geçti. Hepimiz o kadar çok özlemişiz ki oyun oynamayı. En kötüsü de bunu fark edememişiz, işte o gün okulda yaptığımız ufacık bir etkinlikte anladık bunu. Başta oyun oynayacağımızı duyunca şaşırmıştık, daha sonra ne kadar akıllıca olduğunu anladık. Bizi laboratuvarlara dinç sokmak ve kaynaşmamızı istiyorlardı ve öyle de oldu. İçeriye herkesin yüzünde gördüğüm kocaman gülümsemelerle girdik. Bu seneyle ilişkili deneyler yaptık. Bir öğretmenin değil de benimle aynı yaşta ve aynı zihniyete sahip insanların deneyleri anlatması bizim daha rahat olmamızı sağladı. Ayrıca sohbet ettik, ertesi gün yapılacak olan Fener- Galatasaray maçından bile konuştuk. Sorular sorduk, sorulanları cevapladık, deneyleri kendimiz yaptık, sonuçlarını tahmin ettik bazılarını bilirken bazılarında çok şaşırdık. Daha sonra öğretmenlerin deneylerini izledik. Bizim için çok ilginç deneyler hazırlamışlardı, hepsini ilgiyle izledik. Yanma tepkimesinin o kadar ani tepki verişine hepimiz çok şaşırdık. Özellikle, arkadaşımızla yapılan bizim tabirimizle inşaatçı deneyinde çıkan köpük çok hoşumuza gitti. Yemeklere de bayıldık. Teşekkürlerimizi ettik, belgelerimizi aldık. Anlayacağınız gibi çok hoş vakit geçirdik. Bir kaç arkadaşımız önlüklerini çıkartmak istemediler, ne yalan söyleyeyim bende istemedim. Havası bile başkaydı.

Öncelikle oraya gitmemizi sağlayan canım öğretmenim Hatice Yalçınkaya ‘ya, ardından Terakki’nin sevecen öğretmenlerin, ilgilerinden, sabırlarından ve hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Böyle bir etkinlikte bulunduğum içinde kendimi çok şanslı sayıyorum.”

Kübra Karadağ

“Benim için çok verimli ve değişik bir gün oldu. Aslında kimyanın ezberden ya da hesaplardan ibaret değil de eğlenceli olduğunu bir kez daha kavradım. Deneyler yapılırken yakından izleme fırsatım oldu ve deneye ortak oldum. İmkânlarını bizimle paylaştıkları için Terakki’ye, bizimle ilgilendikleri için öğretmenlere ve deneyi yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.”

 

Terakkili öğrencilerin yorumları ise şöyle oldu:

 

Nil Nalçakan (10B)

“Laboratuvar Kardeşliği Sosyal Sorumluluk Projesi’nde iki kez yer aldım. Bu yılki süreçte de en az geçen yılki kadar eğlendim. Tekrardan bir başkasına kendi bilgi birikimimi aktarmanın mutluluğunu yaşadım. Birlikte deneyler yaptık; hem onlar benden hem de ben onlardan birçok şey öğrendim. Bu sosyal sorumluluk projesi benim için “Seneye de olsun, tekrardan katılayım.” diyeceğim bir etkinlik haline geldi. Laboratuvar Kardeşliği bana keyifle, hiç sıkılmadan geçen bir gün yaşattı.”

 

Janset Şen (11A)

“Laboratuvar kardeşliği, gelen arkadaşlarımızla birlikte deneyler yaparak hem karşılıklı bir şeyler öğrendiğimiz hem de keyifli vakit geçirdiğimiz bir gün oldu benim için. Öğleden önce Tuzla Rotary İşitme Engelliler Ortaokulu’yla deneylerimizi gerçekleştirdik. Birçoğunun deneyleri izlerken ne kadar heyecanlı olduğunu gözlemledim. Yeni bilgiler edinmek için, sorulan soruları cevaplamak için gösterdikleri çaba hayranlık uyandırıcıydı. Birlikte bir şeyler paylaştığımız ve engelleri kaldırdığımız bir ortamda olmak beni çok mutlu hissettirdi. Öğleden sonra Kurtköy Anadolu Lisesi’yle beraber deneylerimizi gerçekleştirdik. Gelen öğrenciler 9 ve 10. sınıf öğrencileriydi, bu yüzden herkes deney konuları hakkında bir fikre sahipti. Bu deneylerimizin diyaloglar halinde sürmesini sağladı. Sorulan sorularla da beraber her birimizin birbirinden bir şeyler öğrendiği bir ortam yaratmış olduk. Karşılıklı paylaşımlarımızın olduğu bu ortamda çok keyifli hissettim. Her iki grupta da gösteri deneylerimizi yaparak da eğlenceli dakikalar yaşadık.”

Selin Mazmahor (10A)

“Laboratuvar Kardeşliği Sosyal Sorumluluk Projesine bu sene ikinci kez katıldım. Geçen sene sadece ortaokul 8. sınıf öğrencilerini ağırlamıştık. Bu sene ortaokul 8, lise 9 ve 10. sınıflara yönelik çalışmalarımız oldu. Ben bu seneyi geçen seneye göre daha organize ve gelişmiş buldum. 8. sınıflarla çalışmak her zaman olduğu gibi çok keyifliydi. Elimizden geldiği kadar hem deneyleri yapmaya hem de deneylerden bir şeyler öğrenmelerini sağlamaya çalıştık. Bu sene ilk kez deneyimlediğimiz, 9 ve 10. sınıflar akademik açıdan çok iyiydiler. Deneyleri yaparken interaktif bir şekilde çalıştık. Bize çok güzel ve zorlayıcı sorular sordular. Seçilen deneyler de çok güzeldi ve gerçekten onlara bir şeyler kattığını düşünüyorum. Bu projede bulunmaktan çok büyük zevk alıyorum. İlk olarak değerli öğretmenlerime, sonrasında bütün gönüllü arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Bu deneyimin inanılmaz güzel olduğunu düşünüyorum ve bu projeye seneye de devam etmek istiyorum.”

 

Nilsu Balcı (10A)

“Laboratuvar Kardeşliği Projesinde benim bu sene ikinci yılımdı. O yüzden bu sefer daha deneyimli ve kendimden emindim. Geçen sene “Sabun Yapımı” istasyonunda görevliydim. Diğer deney gruplarına göre daha kısa sürede tamamlanan bir çalışma olduğu için oldukça rahat ve keyifli dakikalar geçirmiştik. Bu sene ise “Kimyasal ve Fiziksel Değişimler” istasyonunda görev yaptım. Diğer seneye göre daha yoğun programı olan bir çalışma olmasına rağmen hem kardeş okulumuzdan hem de işitme engelliler okulundan gelen arkadaşlarla başarılı ve deneye doyduğumuz bir süreç yaşadık. İnsanlara bilimi aşılamak, bilgi alışverişi yapmak amacıyla çıkılmış bu yolda aslında en büyük yararı insanın kendisine gördüğünü fark ettim. Ben bu süreçte zamanla yarışabilmeyi, birisine bir şeyler öğretebilmeyi, gelebilecek her türlü soruya karşı hazırlıklı olabilmeyi ve en önemlisi farklı insanlar tanıyarak onlarla iletişim kurabilmeyi öğrendim. Bir sonraki etkinliği dört gözle bekliyorum…”

Melisa Altunbaş (11D)

“Bu sene Laboratuvar Kardeşliği Projesine ilk defa katıldım. Benim için bu proje sorumluluk alabilme ve deney tecrübesi kazanmak için çok etkiliydi. Ancak bunun yanında projeye katılan okullardaki arkadaşlarımızla kaynaşmak, farklı insanlarla iletişime geçmek açısından çok keyifliydi. Bu projeyi düzenleyen ve emek veren herkese teşekkür ederim.”

Maya Özçakır (11D)

Laboratuvar Kardeşliği etkinliğinde çok güzel vakit geçirdik. Hem bilgilerimizi arkadaşlarımızla paylaştık hem de yeni arkadaşlıklar kurduk. Gelen herkes de bizi ilgiyle dinledi. Çok güzel bir etkinlik oldu.”

 

Naz Şimşek (11D)

 “Laboratuvar Kardeşliği Projesi senenin başından beri heyecanla beklediğim bir projeydi. İlk deneyleri kendi aramızda yaparken orada takılmaktan veya yanlış anlatmaktan çok korkmuştuk. Ama orada o kadar güzel bir enerji vardı ki her şey tahmin ettiğimden bile güzel geçti, beraber güldük, deneyleri tartıştık, gözlemledik. Laboratuvar Kardeşliği Projesi size kendinizi daha mutlu hissettiriyor. Mesela o gün sabaha o kadar güzel başladım ki. Kesinlikle herkesin katılması gereken çok güzel ve çok zevk alınan bir proje.”

 

* Terakki Birikimini Paylaşıyor; TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır.Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasını ve çevresini katkılarıyla zenginleştirme sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.