Takımlarımız Shell Eco-marathon Technical Workshop Turkey 2019’daydı

2683

Shell Eco-marathon takımlarımız Levent Yerleşkemizden Team TERAKKİ ve Tepeören Yerleşkemizden Turbo TERAKKİ, 9 – 11 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve 18 üniversite ile 2 lise takımının yer aldığı Shell Eco-marathon Technical Workshop Turkey 2019’a katıldı. Shell Eco-marathon Technical Workshop Turkey 2019, otomotiv yan sanayinin kalbi TOSB/TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği) genel merkezinde gerçekleşti.

Shell Eco-marathon Europe ve Shell Türkiye tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen çalıştayda yarışmanın organizasyon ekibinde yer alan teknik uzmanlar ile Türkiye’nin otomotiv alanında önde gelen akademisyen, sanayici ve gazetecileri eğitim ve seminerler verdi. Etkinlikte Shell Eco-marathon Europe’un teknik teftiş uzmanları tarafından takımların yarış araçlarının “Technical Inspection”dan geçirildiği atölye çalışmaları da vardı.

“Technical Inspection” atölye çalışmasında öğrencilerimiz, Shell Eco-marathon Technical Inspector ile araçlarının tüm teknik detaylarını tek tek inceleyip kurallara uygun olup olmadığını kontrol ettiler. Bu çalışma sırasında Technical Inspector ile diğer takım gözlemcilerine de detaylar konusunda bilgi verdiler. Standımızı gezen konuşmacı, ziyaretçi ve diğer takımlara araçlarını, takım tarihçelerini ve yaptıkları çalışmaları aktardılar.

Shell Eco-marathon Europe’ta; Benzinli, Etanollü ve Elektrikli yakıt dallarında, 8 yılı “Prototip/Prototype”, 7 yılı “Şehir Konsepti/UrbanConcept” olmak üzere 15 yıllık tecrübeye sahip, Türk takımlarının yarışmaya dâhil olduğu 2005 yılından beri her yıl aralıksız yarışan tek Türk takımı olarak Team TERAKKİ, bu etkinlikte çeşitli paylaşımlarda bulundu. Kazanımları, bu kazanımların akademik ve çalışma kariyerlerine olan katkıları, her iki kategoride araç tasarımı, imalatı/üretimi ve yarışma detayları hakkında elde ettikleri bilgi ve tecrübeleri anlattılar.

Shell Eco çalışmalarıyla teorik ve pratik alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı bulduklarını belirten Team TERAKKİ, edindikleri bilgi ve deneyimlerin yükseköğrenim ve mesleki kariyer için yollarını çizme konusundaki katkısından söz ettiler. Takım ruhuna sahip olmanın, işbirliği içinde çalışmanın öneminden bahsettiler. Shell Eco – marathon yarışmalarında ulusal ve uluslararası üniversitelerin öğrencilerini ve projelerini yakından tanıma şansı elde ettiklerini ifade ettiler.

Eğitim ve seminerlerin konuları ve konuşmacılar: “Shell Eco-marathon Teknik Takım” Sunumu – Gilles Vanier, Shell Eco-marathon Europe Direktörü/Shell, “Yakıt Teknolojileri & Batarya Sistemleri & Uygun Motor Seçimi” – Prof. Dr. Nejat Tuncay/Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, “CNC Tezgah Kullanımı” – Sinan Soydan, Eğitmen/Tezmaksan Akamedi, “Fren Sistemleri”  – Alpay Lök, Makine Yüksek Mühendisi/Frenteknik Otomotiv, “Araç İncelemesi ve Hata Analizi” – Onno Usta, Teknik Danışman/Otohaber Dergisi , “Otomobilin Tarihi” – Halit Bolkan & Çınar Noyan, “Ürün Geliştirme ve Mühendislik” –  Ernur Mutlu, Direktör / Otomotiv Teknoloji Platformu, “TOFAŞ AR-GE Çalışmaları” – Hasan Aydın, E-Mobility Program Lideri / TOFAŞ, “Kompozit Malzeme & Tasarım ve Karbon Fiber” – Halid Avdagiç, Gn. Koordinatör – Makina M. / AVİTAŞ Kompozit Pl. A.Ş., “Araç Dinamiği ve Tasarımı” – Prof. Dr. Ali Göktan / İTÜ Makine Fakültesi, “Taşıtlarda Hafif Yapı ve Yorulma Dayanımı” – Prof. Dr. Murat Ereke / İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi, “Otomotiv Sektöründe Start-Up’lar” – Hakan Özenen, Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) Basın Sözcüsü – Genel Yayın Müdürü/otomobility.com.

Team TERAKKİ, bu yıl da Shell Eco-marathon Europe’da yarıştı. İngiltere’nin Londra şehri yakınlarındaki Mercedes-Benz World pistinde Haziran-Temmuz aylarında gerçekleşen Shell Eco-marathon Europe 2019’a her iki yerleşkemizden öğrenci ve öğretmenlerimizden oluşan 8 kişilik karma takımıyla “Urban Concept-Battery Electric” kategorisinde kendi tasarlayıp imal ettiği tamamen elektrikli (plug-in) “Terakki Urban Electric 2019” adlı yarış arabasıyla katıldı. Yarışmada 24 ülkeden yaklaşık 100’den fazla üniversite ve lise takımında yer alan 3,000’den fazla öğrenci yer aldı.

Team TERAKKİ, 2005 yılından bu yana 3’ü “Prototip/Prototype”, 2’si “Şehir Konsepti/Urban Concept” olmak üzere 5 yarış aracı tasarlayıp imal etti. Tepeören Yerleşkemizde Prototip kategorisindeki 6. Aracın ise imalatı devam ediyor. Bugüne kadar yurt dışında ve yurt içinde çeşitli ödül ve dereceleri olan takımımızın 2011 yılında Almanya’da EuroSpeedway Lausitz pistinde yapılan Shell Eco-marathon Europe 2011’de son olarak katıldığı Prototip-İçten Yanmalı Motorlar kategorisinde 1 litre ile 492 km’lik skoru halâ Türk takımları tarafından geçilebilmiş değil. Aracımız bu skorla Türkiye’nin en tasarruflu aracı unvanına sahip.