Söz Bende: Terakkili Öğrenciler Anlatıyor

1132

Her iki yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz; Türkçe ve Sosyal Bilgiler bölümlerimizin düzenlendiği “Söz Bende” etkinliğinde konuşmacı oldular. Nisan ayı boyunca her Perşembe, ilgi çekici konu ve sunumlarıyla arkadaşlarıyla buluştular.

Bu etkinliğin amacı; öğrencilerimizin farklı alanlarda, farklı toplulukların karşısında özgüvenle, kendine özgü yaklaşımla ve kültür dilinin söyleyiş özelliklerine uygun biçimde, “kendi seçtikleri” konu çerçevesinde konuşma becerilerini göstermelerini sağlamak. “Söz Bende” etkinliği, öğrencilerimizin hem konuşma hem de dinleme becerilerini geliştirecek, öğrencilerimizi motive edecek bir ortam yaratıyor.

Levent Yerleşkemizde etkinlik, öğrencimiz Dağhan Doğan’ın (5A) “Okuldaki Haklarımız ve Sorumluluklarımız” başlıklı konuşmasıyla başladı. Bu konuşmasında öğrencimiz, okuldaki hakların bilinmesi gerektiğine, herhangi bir sorun yaşandığında öğretmenlerle ve müdür yardımcılarıyla iletişime geçmenin önemine, haksızlığa uğranıldığı düşünüldüğünde bir dilekçeyle okul müdürüne bu durumun iletilmesinin haklarımızı aramak için gerekli olduğuna vurgu yaptı. Öğrencimiz, arkadaşlarına günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan zorbalığa karşı el ele vermeye çağrıda bulundu. Sınıfta veya arkadaş ortamında herkesin birbirine saygı duymasının hayatlarını daha da güzelleştireceğini, konuşmasının devamında anlattığı örneklerle destekledi. Kendisini dinleyen arkadaşlarına teneffüse çıkma, öğlen yemek yeme, kantinden alışveriş yapma, bahçedeki futbol kalelerini kullanma, voleybol veya basketbol oynamaya haklarının olduğunu bir kez daha hatırlattı. Haklar kadar sorumlulukların da hayatımızın vazgeçilmezi olduğunu söyleyen öğrencimiz; derse vaktinde gelinmesinin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin sözlerini kesmeden konuşmanın, daha da önemlisi iyi kalpli ve nazik olmanın Terakki’nin erdemlerine uygun davranışlarda bulunmanın hayatları boyunca onlara yol gösterici olacağını vurguladı. Ardından “Haklarınızı ve sorumluluklarınızı bilmeli, onları gerektiğinde kullanmalısınız.” sözleriyle konuşmasını tamamlayan öğrencimiz, kendisini dinleyen tüm arkadaşlarına keyifli ve etkileyici anlar yaşattı.

“Söz Bende” etkinliğinin ikinci konuşmacısı Alinihat Saydam (5B) “Geleneksel Halk Çalgımız Bağlama ve Türkülerimiz” içerikli konuşmasıyla arkadaşlarıyla buluştu. Bağlama çalmaya bu yıl başlayan öğrencimiz hem konuşmasıyla hem de çaldığı Aşık Veysel’in unutulmaz bestesi “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsüyle arkadaşlarına geleneklerimizin gelecek yıllarda da temsil edileceğini etkileyici ve çarpıcı bir sunumla anlattı. Konuşmasında geleneksel halk çalgılarımızdan saz, kanun, kemençe ve bağlamadan; türkülerin hayatımızdaki yerinden bahseden öğrencimiz, arkadaşlarının da türkülerle buluşmasının onların hayata yeni bir bakış açısıyla bakmalarını sağlayacağını vurguladı. Türk halk müziği sanatçıları; Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Cengiz Özkan, Âşık Veysel, Âşık Mahzuni Şerif’in kültürümüzdeki yerlerini ve değerlerini anlattıktan sonra sazların farklı çeşitlerinin olduğunu da söyleyen öğrencimiz, kendi çiziminin yer aldığı bağlama posteri üzerinden arkadaşlarına bağlamanın bölümlerini tanıttı. “Aranızda hiç Aşık Veysel türküsü dinleyen var mı? Şimdi ben de sizlere Âşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım”  türküsünü çalacağım.” sözleriyle konuşmasını sonlandırırken bağlama çalarak canlı performans sergileyen öğrencimiz, arkadaşlarına unutulmaz bir anlatı ve müzik dinletisi sundu.

Tepeören Yerleşkemizde Kaan Tarakçı (5B) “Engelillerin Engelsizliği” başlıklı bir konuşma yaptı. Bu konuşmasında öğrencimiz engellerin hayatımızı yaşamamıza, hedeflerimize ulaşmamıza engel olmadığına, asıl engelin toplumun bakış açısı ya da kendimiz olduğuna vurgu yaptı. İzlediği bir filmden yola çıkarak bu konuya yoğunlaştığını paylaşan öğrencimiz, hayatımızda ne yaşarsak yaşayalım hedeflerimizin olmasının ve bunlara azimle ulaşma çabası göstermemizin yaşantımızı nasıl daha anlamlı hale getireceğini günlük hayatımızdan iki önemli başarı hikayesiyle destekledi. Gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek yüzmeye başlayan doğuştan engelli Sümeyye Boyacı’nın başarı hikayesiyle hayatımızdaki engellerin başarılara imza atmamızda engel olmadığını paylaştı. Ardından vatani görevini yaparken bir operasyonda sol bacağını kaybeden Savaş Kaya’nın buna rağmen hayatında kendine hedefler koymaktan vazgeçmediğini, milli futbol takımında oyuncu olarak hayata tutunmaya, başarılara imza atmaya devam ettiğini vurguladı. Bu başarı hikayelerinden yola çıkarak konuşmasını  “Herkes yaşamını sürdürdüğü sürece engelli adayıdır ve engelli olabilir. Önemli olan hayat boyu yaşam mücadelemizi sürdürmek ve hayata tutunmaktır. Hiçbir şey tutkularımıza engel olmamalıdır.” sözleriyle  tamamlayan öğrencimiz arkadaşlarına etkili ve anlamlı bir zaman dilimi yarattı.

İkinci konuşmacımız Tibet Çakır (5B) “2.Dünya Savaşı da Nereden Çıktı?” içerikli konuşmasıyla arkadaşlarıyla buluştu. Tarihe düşkünlüğü ile tanınan öğrencimiz 2. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkış hikayesini etkili ve çarpıcı bir anlatımla arkadaşlarına sundu. Birçok kişi 1. Dünya Savaşı’nı ‘Tüm savaşları bitirecek savaş’ olarak tanımlasa da Versay’da başlayan hikayenin Japonya’dan Amerika’ya, SSCB’den Polonya’ya geniş bir coğrafyaya nasıl yayıldığından ve en yıkıcı etkisiyle insanlara nasıl etki ettiğinden bahsetti. 1. Dünya Savaşı’nın bitişiyle birlikte yapılan antlaşmalara ve ülkeler arasında yaşanan gelişmelere parmak basarak 2. Dünya Savaşı’nın arka planına değinen öğrencimiz, arkadaşlarına anlattığı konuya istinaden oyun, film ve video önerilerinde bulundu. Bu savaşta insan haklarının nasıl ihlal edildiğine vurgu yaparak tamamladığı konuşmasıyla arkadaşlarının verimli zaman geçirmesini sağladı.