Sosyal Sorumluluk Projemiz Uluslararası Berlin Konferansı’nda

2772

Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı içinde* yürütülen “Çingene Pembesi Bir Düş” adlı sosyal sorumluluk projemiz, Almanya’da gerçekleşecek Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Konferansı’na (Berlin International Social Sciences and Humanities Conference) davet aldı. Terakkili öğretmenler, bu davet üzerine Berlin Humboldt Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 18 – 21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek konferansta projenin sözlü sunumunu yapıp bildirisini yayımlayacak.

Tepeören Yerleşkemizden Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Elif Şahin ile Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu, danışmanlığını yaptıkları “Çingene Pembesi Bir Düş” projesini 2015 yılından beri lise öğrencilerimizle birlikte yürütüyor. Projenin konusu, toplumsal yaşam içinde Romanların yaşadıkları zorluklar, bu zorluklara evrensel değerler çerçevesinde çözüm önerileri üretmek. Bu konunun seçilmesinde en büyük etken Romanların yaşadığı zorluklar ve Roman çocuklarının eğitim haklarının elde edilmesi için verilen mücadele örnekleridir. Edebiyat ve sosyal bilimler disiplinlerinin temel alındığı bu proje, bilimsel yöntemlerle araştırma ve gözlem yaparak toplumsal konularda kazanılan bilgi, beceri, tecrübe ve kaynakların tekrar topluma geri verilmesini hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için 2015 yılından beri öğrencilerimizle birlikte projenin birçok aşaması gerçekleştirildi.

Aktivist Hacer Foggo ve Piri Reis Üniversitesi öğretim üyesi Aydın Elbasan, İstanbullu Romanların yaşam koşulları hakkında bir farkındalık oluşturmak için lise öğrencilerimizle söyleşti. Daha sonra, Teneke mahallesindeki görevlilerle irtibata geçen öğrencilerimiz, mahalle halkının temel ihtiyaçlarını belirledi. Bu ihtiyaçları, Tepeören Yerleşkemizde yaptıkları yemek satışlarından elde ettikleri gelirle karşıladılar.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri eğitmeni Melek Balban’ın önderliğinde Kuştepe Etüt merkezinde proje aşamaları hakkında eğitim yaptılar. İlkokul 1. sınıf öğretmenlerimizden randevu alarak okuma-yazma eğitiminin nasıl verildiğini öğrendiler. Ardından etüt merkezindeki öğrencilerle okuma-yazma eğitimi gerçekleştirdiler.

Ayrıca, bale ve dans eğitimi almış olan öğrencilerimiz, bu birikimlerini etüt merkezindeki öğrencilerle paylaştı. Tüm bu etkinliklerini daha geniş kitlelere duyurmak için Enka Okulları “Liseler Sosyal Sorumluluk Projelerini Anlatıyor” adlı sempozyumda ve Koç Lisesi STUP’16 Sosyal Sorunları Tartışma Sempozyumu’nda atölye çalışmalarıyla diğer okul öğrencilerine projeyi tanıttılar. Projenin danışman öğretmenleri Başak Salimoğlu ve Elif Şahin ise UEBK’16 Antalya Ulusal Eğitim kongresinde sözlü sunum gerçekleştirerek projenin aşamalarını katılımcılara anlattı.

Bu yıl da öğrencilerimiz, 17 Şubat Cuma günü çeşitli atölye çalışmaları ve sunumlarla Tepeören Yerleşkemizde bir çalıştay düzenleyecek. Çalıştayda konuşmacılarımız Prof. Dr. Mehmet Bahtiyar, Yrd. Doç. Erol Köroğlu ve Hacer Foggo olacak. Levent Yerleşkemizden öğrencilerimizin de katılımcı olarak yer alacağı sempozyumda Galatasaray Lisesi, Robert Kolej, Koç Lisesi, Eyüboğlu Lisesi ve Alev Okulları’ndan öğrenci ve öğretmenler de bulunacak.

Berlin Humboldt Üniversitesi, 1818 yılında Prusyalı filozof ve devlet adamı Wilhelm von Humboldt öncülüğünde kurulmuş olup Berlin’in en eski üniversitesi unvanına sahiptir. Bu üniversite modeli Avrupa’daki diğer üniversiteleri ciddi biçimde etkilemiş, sosyal bilimler açısından yaptığı projeler ile öncü bir eğitim kurumu olmuş ve olmaya devam etmektedir. Üniversite son iki yüzyıldaki en büyük Alman düşünürlerine ev sahipliği yapmıştır, bunların arasında; idealist filozof Johann Gottlieb Fichte, teolog Friedrich Schleiermacher, idealist filozof G.W.F. Hegel, karamsar düşünür Arthur Schopenhauer, Friedrich Schelling , ünlü fizikçiler Albert Einstein ve Max Planck sayılabilir. Dünyayı etkilemiş Karl Marx ve Friedrich Engels bu üniversitede eğitim görmüştür. Üniversite akademik başarısını Nobel ödülü kazanan 29 akademisyeniyle de uluslararası platformlarda ispatlamıştır.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı: Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasını ve çevresini katkılarıyla zenginleştirme sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.