Öğrencilerimiz Edirne ve Çanakkale’yi Gezdi

670

Her iki yerleşkemizden ortaokul 7. sınıf öğrencilerimiz, 10 – 11 Haziran tarihleri arasında Edirne-Çanakkale’yi gezdi. Sosyal Bilgiler Bölümümüzün organize ettiği bu gezide öğrencilerimiz, Edirne ve Çanakkale’nin Kültür ve Miras ünitesi kazanımlarını yaşayarak deneyimledi.

Gezinin ilk gününde otobüs yolculuğunun ardından Edirne’ye ulaştı. İlk olarak Fatih Sultan Mehmet ve Cem Sultan’ın doğup hükümdarlık sürdükleri Edirne Saray kalıntılarında ve Babüssade, Saray mutfakları, Cihannüma Kasrı kalıntıları (Sarayiçi) gezileri gerçekleştirdi.  Ardından 1. Balkan Savaşı döneminde kullanılan Hıdırlık Tabyası hakkında öğrencilerimiz bilgi aldılar.  Hıdırlık Tabya’nın Balkanlar’dan gelecek bir hücumun önünü kesmek için inşa edildiğini, burada Edirne müdafi Şükrü Paşa ve askerlerinin başarılarını öğrendiler. Günümüzde Tabya Balkan Tarihi Müzesi olarak hizmet vermekte.

Öğrencilerimiz,  Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni gezdiler. Almış olduğu uluslararası ödüllerle adını yurt içi ve yurt dışında duyuran çok kubbeli grafiksel yapısı ile dikkat çeken bu binalar topluluğunu merakla incelediler. Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin döneminin en önemli, sağlık, sosyal, eğitim ve dini kurumlarından biri olduğunu öğrendiler. Çok amaçlı düşünülen bu yapılar birliği ile dönemin sosyal devlet anlayışını ve geçmişteki Selçuklu ve Osmanlı darüşşifalarının, tıp tarihimizdeki önemini fark ettiler.

Gezinin üçüncü durağı Karaağaç oldu. Nehirler ve Köprüler şehri olan Edirne’de tarihi Meriç Köprüsünü, Lozan Anıtını, Tren İstasyonunu ve Doğa Tarihi Müzesini gezdiler.  Öğrencilerimiz, Karaağaç’ın Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’dan savaş tazminatı olarak alınıp topraklarımıza katıldığını öğrendiler. Karaağaç tren istasyonunun yanında Lozan Antlaşması  anısına yapılan anıtta yer alan üç sütun ile Anadolu, Rumeli ve Karaağaç’ın ve üç sütunu saran çember ile birlik ve beraberliğin, genç kadının elinde yer alan güvercin ile barışın sembolize edildiğini gördüler.

Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camisi ve Arasta Çarşısı ve Sweti George Bulgar Kilisesi gezilerinden sonra konaklamak için Çanakkale 1915 köprüsü üzerinden geçilerek Çanakkale’de yer alan otelde konakladılar.

Truva Antik Kenti ve Truva Müzesi gezisi ile dünyadaki en ünlü antik kentlerden birisini ziyaret ettiler. Dokuz katman, kesintisiz olarak 3000 yıldan fazla bir zamanı göstermekte olan antik kent hakkında mitolojik öyküler dinlediler. Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu benzersiz coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıklar hakkında öğrencilerimiz bilgi sahibi oldular.

Tarihi Aynalı Çarşı gezisi ile öğrencilerimiz alışverişin tadını çıkardılar. Çanakkale Deniz Müzesini gezdiler. 1462-63 yıllarında İstanbul’un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırılan iki kaleden biri olan Kala-i Sultaniye, içinde yer alan müzede sergilenen objeler; savaş alanlarında yüzey araştırması yapılarak, köyler taranarak bağışlanan ve toplanan objelerden oluştuğu bilgisini aldılar. Objeleri meraklı gözler ile incelediler.

Çanakkale Şehitler Anıtı, Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ziyareti, Şehitler Abidesi ve Meçhul Asker Anıtı ziyareti,  Ertuğrul Koyu ve Yahya Çavuş Şehitliği ziyareti, 57. Alay Şehitliği ziyareti, Conkbayırı ve yazıtlar ziyareti ile 1. Dünya Savaşı’nda iki kıtayı birbirine bağlayan coğrafyada verilen mücadeleyi öğrendiler. Bu toprakları bize vatan kılan atalarımıza minnet ve saygılarını dile getirdiler.