MUN’da Yine Terakki Öğrencilerinin Yasa Tasarısı Seçildi

2423

Lise TTMUN (Terakki Tepeören Model United Nations) Kulübümüzün DŞMUN’17 Konferansındaki komite oturumları sonrasında, dört komitede sunulan tasarılar arasında en iyi hazırlanmış olanlar değerlendirilerek seçimler yapıldı ve seçilen tasarılar Genel Kurul’da tartışmaya sunuldu. Geçen yılda da olduğu gibi, bu sene de seçilen dört tasarı yine TTMUN Kulübü öğrencilerine aitti.

Siyasi Komiteden Sıla Akgül (9A), Silahsızlanma Komitesinden Ada Papila (10A), İnsan Hakları Komitesinden Ceren Köseoğlu (11A) ve Çevre Komitesinden Nilsu Balcı’nın (9A) hazırlamış olduğu tasarılar Genel Kurul’da kabul edildi ve tartışmaya açıldı. Yapılan tartışmalar sonucunda üç tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

Her iki yerleşkemizden Lise MUN Kulüplerimiz, 12 – 15 Ekim tarihleri arasında Birleşmiş Milletler çalışmalarının simülasyon yoluyla öğretildiği konferanslardan DŞMUN’17 Konferansında farklı okullardan öğrencilerle bir araya gelerek dünya sorunlarını paylaştı. Konferansın ana teması ise “Sınırlar: Sınırların Siyasi ve Fiziksel Değişikliklerinin Değerlendirilmesi”ydi.

Darüşşafaka Okullarının düzenlediği konferansta Tepeören Yerleşkemizden öğrencilerimiz Oturum Başkanı, Güvenlik Konseyi Üyesi, Tarihi Komite Üyesi; İngiltere, Almanya, Nijerya, Nijer, İsveç ve Sudan ülkelerini temsilen delege olarak yer aldı. Levent Yerleşkemizden delege öğrencilerimiz ise Myanmar, İtalya, Rusya, Hollanda, Kore, Katar ve Mali’yi temsil etti.

DŞMUN’17 konferansı öncesi öğrencilerimiz, birçok toplantı yaparak, çalışma grupları oluşturdular. Ardından takım kaptanları, temsil edilecek ülkeler için ülke raporları hazırlayıp paylaştı. Her delegenin hangi konularda araştırma yapması gerektiği belirlendi ve yasa tasarı taslakları yazma çalışmaları yaptılar.

Konferansın ilk yarısında; İnsan Haklarından Çevreye, Ekonomiden Siyasiye kadar yer aldıkları çeşitli birçok komitede çalışmalarını diğer delegelerle paylaşarak gerekli oy sayısını toplamak ve yasa tasarılarını sunabilmek için lobi çalışması yaptılar. Daha sonraki günlerde öğrencilerimiz, tasarılarını uzun ve hararetli tartışmalar, kürsü konuşmaları yaparak savunmaya çalıştılar.

TTMUN Kulübümüzden Kardelen Hiçdönmez (11A)  Silahsızlanma Komitesinde ve İlayda Albaş (11A) Çevre Komitesinde oturum başkanlığı yaptı. Levent Yerleşkemizden MUN Kulübü öğrencilerimiz Cemre Şenlik (10A) Siyasi Komite, Aleyna Kaytaz (10C) Çevre Komitesi ve Kübra Sarp (10 IB) ise İnsan Hakları Komitesi Başkanı oldu.

Tepeören Yerleşkemizden Güvenlik Konseyinde aktif rol alan ve sahnede özel teşekküre layık görülen Kemal H. Turşuoluk (11A) ve Burak Yılmaz (9D) aşağıdaki gündem maddeleri için toplam 18 öneride bulundu ve 17’sini komitelerinden oy çokluğuyla geçirmeyi başardılar.

  • Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında tırmanan gerginliklerin değerlendirilmesi,
  • Güney Sudan’ın karşı karşıya kaldığı sorunların değerlendirilmesi,
  • Gine-Bissau’daki mevcut siyasi krizin ele alınması

Ayrıca Tarihi Komitede yer alan öğrencilerimiz Ayberk Tunay Salkım (11A) Dimitri Ustinov, Berke Öğecan (11A) Valentin Varenikov, Kayra Kapran (11A) İgor Rodinov, Alara Bağcı (11A) Abdul Rashid Dostum’u ve Akın Bilen (10A) Abdul Qadir’i temsil ederek Sovyet-Afganistan sorununu yeniden ele aldı. Yapılan planlar sonucunda Sovyet ve Afgan güçleri birleşerek İslam mücahitleri, onları destekleyen Pakistan ve silah desteğinde bulunan Amerika’ya karşı mücadele verdi ve çeşitli operasyonlar sonucunda ülkeyi kontrol altına alarak Sovyet Sosyalist Demokrat Cumhuriyetini kurdular.

Genel Kurul Komitelerinde Terakkili Delegeler

Tepeören Yerleşkemizden Silahsızlanma Komitesinde Duygu Türkoğlu (10A) “Koalisyon güçleri tarafından Suriye, Irak ve komşu ülkelerin sınır bölgelerinde dağıtılan silahların kontrol altına alınması” maddesi üzerine bir tasarı sundu. Ekonomik ve Sosyal Konseyde Ayçe İdil Okatan (10A)Yaklaşan endüstri devrimi Endüstri 4.0’a uygun bir ortam hazırlanması” ve Selin Karol (10A) “Latin Amerika’daki yasadışı uyuşturucu kaçakçılığını durdurulması” konularında hazırladıkları yasaları komitelerinden geçirdi.

Gündem maddeleriyle ilgili yasa tasarılarını hem sunan hem de komitelerinden geçiren öğrencilerimiz:

Terakki Tepeören MUN Kulübü

  • Siyasi Komitede Ada Salur (9A) “Gine Körfezindeki korsanlığın durdurulması”, Sıla Akgül (9A) “Venezuella’daki sivil karışıklığın temel sosyokültürel değerler ve işletmeler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi”, F. Emel Tuzcuoğlu (10C) “Sahil Kuşağı ve Çad Gölü bölgesinde devam eden çatışmaların değerlendirilmesi”
  • Silahsızlanma Komitesinde Ada Papila (10A) “Varşova Paktı ile getirilen silahlandırma yasasının yeniden değerlendirilmesi ve silahlanmanın durdurulması”, Aylin Dursun (10A) “Arktik Dairedeki silahsızlandırmanın sağlanması”
  • İnsan Hakları Komitesinde Ceren Köseoğlu (11A) “Yemen bölgesinde kötü beslenme ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle artan çocuk ölümlerinin değerlendirilmesi”, Umay Sezen Acar (11A) “Yıllardır süregelen bir sorun olan Katolik kilise ve Vatikan üyeleri tarafından yapılan çocuk istismarının değerlendirilmesi” ve Batuhan Yıldız (10A) “Myanmar’daki Müslümanlarının yaşadığı insanlık dramının değerlendirilmesi”
  • Çevre Komitesinde Beril Bayat (10B) “Nijer Deltasında petrol sanayisinin neden olduğu tehlikeli sonuçların durdurulması”, Nilsu Balcı (9A) “Kafkas Bölgesindeki biyo-çeşitliliğinin azalmasının durdurulması”

Levent Yerleşkesi MUN Kulübü

  • Ekonomik ve Sosyal Konseyde Emir Mutver (9D)Körfez Krizinde komşu ülkeler tarafından Katar’ın ekonomik ablukasının ele alınması”
  • Siyasi Komitede Çağla Deren Yamen (10A) ise Rusya Büyükelçisi olarak “Sahil Kuşağı ve Çad Gölü bölgesinde devam eden çatışmaların ele alınması” 

Levent Yerleşkemizden İnsan Hakları Komitesinde Ceren Yılmaz (9F) Katolik Kilisesi ve Papalık’ın üyeleri veya onlarla ilişkili kişilerce on yıllardir süren çocuk cinsel istismarı konusunun gözden geçirilmesi” ve Yaren Önal (9E) “Myanmar’daki Müslümanlarının yaşadığı insanlık dramının değerlendirilmesi” konuları hakkında yasa tasarıları sundu. Güvenlik Konseyinde Ezo Naz Kimiran (10 IB K) fikir ve önerileriyle katkı sağladı.

Terakkili Öğrencilerin Görüşleri

MUN konferanslarına ilk kez katılan ve hazırlamış olduğu yasa tasarısı Genel Kurula kabul edilen TTMUN Kulübünden 9. sınıf öğrencimiz Nilsu Balcı konferans sonrası kazanımlarını “Takım ruhuna sahip olmanın önemini, yaş farkı gözetmeksizin her daim birbirimizi desteklememizi ve empati kurabilmeyi öğrendim ve birçok yeni aradaş edindim. Ayrıca kendime olan güvenim arttı.” sözleriyle ifade etti. Kulübümüze yeni katılan bir diğer 9. sınıf öğrencimiz Ekin Erbaş ise geçtiğimiz yıl hazırlık sınıflarımız ve MUN Kulübümüzün Terakki’de düzenlediği PrepMUN’un ona çok şey kattığını belirtti.