Lise Öğrencilerimiz İnşaat Mühendisliğini Tanıdı

1766

Levent Yerleşkemizden gönüllü lise 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, 6 Aralık Çarşamba günü 22. Kariyer Günlerimizin Meslek Tanıtımı etkinliğinde İnşaat Mühendisi Melih Yavaş’la buluştu.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak Kariyer Günleri gerçekleştiriyor.

Yavaş öncelikle, İnşaat Mühendisliği okumayı düşünen ve isteyen öğrencilerimize mühendislik kavramını tanıttı. Sonra, mühendislik formasyonunun bir işin nasıl yapılacağını öğrettiğinden bahsederek, inşaat mühendislerinin birlikte çalıştığı diğer meslek alanlarından mimarlar, makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri ile nasıl bir bağlantı içinde olduğuna değindi.

İnşaat Mühendisliği okumak isteyenlerin üniversite seçiminde önemsemesi gereken bazı kriterlerden söz eden Yavaş; iyi bir üniversitenin kişiye katacağı vizyon ve kazandıracağı networkun iş hayatında çok önemli olduğunu dile getirdi. Bazı üniversitelerin iyi bir eğitimle birlikte iyi bir networkü de sağladığını ve bunun iş dünyasında kapıları kolay açacağını vurguladı. Gitmek istedikleri üniversiteleri mutlaka ziyaret etmenin, kantinininde vakit geçirmenin, öğretim üyeleriyle tanışmanın ve nasıl bir ortamda eğitim alınacağının görülmesinin önemi üzerinde durdu.

İnşaat Mühendisliğinin lokomotif bir sektör olmasından ve ülkemizdeki kentsel dönüşüm projelerinden ötürü, inşaat mühendislerine uzun yıllar ihtiyaç olduğunu ve inşaat sektörünün bitmeyeceğini, şekil değiştirerek her zaman var olacağını söyledi.  Sektörde bilgisayarla konuşmanın dili olan “coding (kodlama)“ bilmenin gerekliliğinden bahsetti.

Meslekte başarılı olmak için; istemek, istikrar, yoğun çalışma temposu ve uzun çalışma saatlerine uyum sağlamanın yanı sıra güçlü odaklanma ve problem çözme becerilerine sahip olmak, pratik zekalı olmak, arazide gezmekten sakınmamak, çeşitli kültürel sınıflar ile iletişim kurabilmek, farklı coğrafyalarda çalışma isteğinin olması ve matematik-fizik derslerinde başarılı olmak inşaat mühendisliği düşünen adayların dikkat etmesi gereken özellikler olduğunu dile getirdi.

Yurtdışında iş yapan birçok inşaat şirketinin olmasından dolayı, İngilizcenin yanı sıra bir hatta iki farklı dil öğrenmenin iş bulmakta oldukça avantaj sağlayacağının altını çizdi. Öğrencilerimize yüksek lisans yapmalarını da tavsiye eden Yavaş, yönetsel alanı seçmek isteyen mühendis adaylarına işletme veya finans gibi alanları seçmelerinin yararlı olacağını söyledi.

Mezuniyet sonrası inşaat mühendislerinin, şantiye, projecilik ya da yönetsel kısmında kalmayı seçtiklerini belirtti. İş yaşamına atıldıktan sonraki ilk 10 yılın öğrenme süreci olduğunu ve bu yıllar içinde birçok mühendisin hatalar yaptığını, bu hataların önemli maliyet sorunları çıkarttığını, ancak önemli olanın bu hatalardan pay çıkartmak olduğunu ifade etti. Meslekteki bilgi birikimi ve tecrübelerin 40’lı yaşlara kadar devam ettiğini, en verimli dönemin ise 45 yaş sonrasında başladığını anlattı. Ardından, öğrencilerimizden gelen soruları yanıtladıktan sonra söyleşi sona erdi.

22. Kariyer günleri kapsamında gerçekleşecek diğer etkinliklerimiz; “Yükseköğretime Hazırlık Konferansları”, “Başarı Öyküleri, “Meslek Tanıtımları”, “Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler”, “İş Dünyası Üniversite Adayları İle Buluşuyor”, “Boğaziçi, İTÜ, Koç, Sabancı ve Acıbadem Üniversite Gezileri”, “Üniversitelerin Bursluluk Programlarının Tanıtımı: Sunny, Koç Anadolu Bursluluk Programı, Özyeğin Fırsat Eşitliği Bursu, BAU Apply Tanıtımı”, “Geleceğin İnsan Kaynakları Eğilimi ve Kariyer Planlaması”, “Sömestri ve Yaz Tatili Meslek Gözlem Çalışmaları”, “Mesleğe Göz KIrpmak: Dekanlarla Buluşma”, “Tercih Konferansı”