GIN Kulübü Öğrencilerimiz Uluslararası GIN Konferansında Küresel Sorunları Tartıştı

1517

Her iki yerleşkemizden lise GIN (Global Issues Network) Kulübü öğrencilerimiz, 22 – 26 Mart tarihleri arasında International School of Luxembourg tarafından bu yıl çevrim içi düzenlenen uluslararası GIN konferansına katıldı. Öğrencilerimiz bu konferansta Orta Doğuda Kadın Cinayetleri” ve Çevre-İnsan İlişkisi Farkındalığı” konuları hakkında iki sunum yaptı.

Bu etkinliğin amacı ise öğrencilerimizin konferansın ana konuları üzerine araştırma yapmalarını ve bu araştırmaları konferans süresince paylaşmalarını sağlamak, onların dünya meseleleri hakkındaki farkındalıklarını artırmaktı.

Tepeören Yerleşkesi öğrencilerimizden Cenan Gençer (Hz B), Irmak Servi (9E), Defne Öztürkoğlu (9E) ve Hasibe Seza Bayat (11A) “Orta Doğuda Kadın Cinayetleri” başlıklı sunumlarında örnekler ve istatistiki bilgilere yer vererek, bölgedeki güncel durumun nasıl olduğuna değindiler. Sonra 21. Yüzyılda alınabilecek önlemlerden bahsedip, kadınlara yapılan ayrımcılığı gözler önüne serdiler.

Levent Yerleşkesi öğrencilerimiz Talya Buse Subaşı (9C), Sıdıka Mina Yiğitoğlu (9D), Ceren Evni (9F), Hira Durusu Eren (9J) ve Rüya Topçuol (11D) ise “Çevre-İnsan İlişkisi” ana başlığı altında bireysel tüketimlerimizi, beslenme seçimlerimizin çevre üzerine etkilerini ve endüstriyel hayvancılığın iklim krizine etkilerini mercek altına aldılar. Ardından konuyla ilgili çözüm önerilerini sundular.

Konferans; ana konuşmacılardan ilki, Oil Change International İletişim Direktörü Aneesa Khan’ın ilham veren konuşmasıyla başladı. Henüz ortaokuldayken iklim değişimine dikkat çekmek için okulunda yaptığı projelerden örnekler sunan Khan, tüm eğitim hayatı boyunca katıldığı çalışmaların onu bugününe nasıl hazırladığını ve şu an fosil yakıtların gerçeğiyle dünyayı nasıl bilinçlendirmeye çalıştıklarını anlattı. Konuşmasında eğitimin önemine vurgu yapan Khan, gençlere lise çağında da neler yapabilecekleri konusunda örnek oldu.

İkinci ana konuşmacı olan, yaptığı filmlerle onlarca uluslararası ödüller almış yapımcı May Taherzadeh idi. Taherzadeh konuşmasında sanat, ilham olmak, farkındalık yaratmak gibi kavramları anlattıktan sonra, bireysel olarak gençlerin neler yapabileceğine örnekler verdi.

İki gün süren konferansın ana konuşmacılarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen farklı okulların öğrencilerinin sunumlarının da olduğu 15. Uluslararası Global Issues Network sanal konferansı, öğrencilerin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini ve projelerini sundukları bölümle sona erdi.

Konferans deneyimleriyle ilgili öğrencilerimizin görüşleri:

 

Talya Buse Subaşı (Levent 9C):
“Global Issues Network, nedir? Dışarıdan, küresel meselelere odaklanan ve öğrencilerin bunlar için çözümler hakkında düşünüp tartışmalarını ve uluslararası konferanslara katılmalarını sağlayan bir okul kulübü olarak görünebilir. Ancak, GIN bence bundan daha fazlası. Sadece bir Sosyal Etkinlik Kulübü değil çünkü dünyanın dört bir yanından farklı yaşlarda öğrencilerin yaşadıkları dünyayı düşünmelerine ve onun bugününü ve geleceğini korumaya yönelmelerine olanak tanıyor. Yine de bu size basit ve sıradan mi geliyor? GIN, kendimizi ve bu değerli çevreyi paylaştığımız ulaşabileceğimiz birçok kişiyi bilgilendirme, başkalarına iyi amaçlar için harekete geçmeleri için ilham verme ve hepimizin yuva dediği Dünya’mıza yardım etme ve onu daha iyi bir yer yapma sürecinde bir araya gelme gibi faydalı davranışlarda bulunmamıza imkân sağlıyor. Bu kulüpte öğrenciler bir araya gelerek, farklı ülkelerden çok sayıda öğrencinin katıldığı GIN Konferansı’na hazırlanırken birlikte çalışacakları bir ekip haline gelirler ve seçtikleri çevresel veya sosyal bir sorun hakkındaki yaptıkları araştırmaları, bilgileri, düşünceleri ve aldıkları ya da alacakları eylemlerini paylaşırlar. Bu yıl GIN Kulübüne yeni katılan bir öğrenci olarak, bu kulübün izlediğim farklı konulara değinen çeşitli sunumlar sayesinde bana birçok yeni şey öğretirken, benim için birçok yeni fırsata yol açtığını söyleyebilirim. Bir sürü yeni kişiyle tanıştım ve arkadaşlar edindim, hayatın her kesiminden hikâyeler dinleyebildim, birçok bakış açısıyla karşı karşıya geldim ve yaşadığım dünyayı daha çok düşünmeye yöneldim. Bu kulübün hayatı değiştirdiği yönünde bir açıklama yapmak çok klişe olabilir bu yüzden böyle bir ifade kullanmayacağım, ancak bu kulübün, içindeki insanların ve farklı düşüncelerin bakış açımı genişlettiğini ve yapmayı seçtiğimiz en küçük hareketlerin bile çevremizde olumlu bir değişikliğe yol açarak fayda sağlayabileceğini fark etmemi sağladığını söyleyebilirim. Umarım pek çok kişi bu kulübün ciddi konulardan ve üzücü sorunlardan bahsetmekten ibaret olmadığını, aynı zamanda dünyamızı korumak ve farkındalık yaratmaktan başlayarak daha sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapan çocukların bir araya gelmesinden oluştuğunun farkına varır ve benim yaşadığım bu güzel deneyimi yaşama fırsatını yakalar.”

Cenan Gençer (Tepeören Hz B):
“Bu konferans benim katılıp konuşma yaptığım ilk konferanstı. İlgilendiğim ve hakkında fikirlerim olan konuların konuşulduğu bir ortamda konuşmak bana kendimi anlaşılmış hissettirdi ve yalnız değilmişim gibi hissetmemi sağladı. Kesinlikle hayatımın en iyi deneyimlerinden biriydi diyebilirim. Özellikle bu zor dönemde okul arkadaşlarımla birleşip ortak bir proje içinde çalışmak uzun süredir hissedemediğim takım ruhunu ortaya çıkardı. Yeni arkadaşlıklar ve bilgiler edindim ve çok da eğlendim. Ayrıca fikirlerimi belirttiğimde arkadaşlarımın ve öğretmenimin desteği ve anlayışı kendime olan güvenimi artırdı. Keşke böyle organizasyonları daha sık düzenleyebilsek. Bu organizasyona katılmamı sağlayan okuluma, öğretmenim Zeynep Kıvılcım Arslan’a ve beraber çalıştığım arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.”

Irmak Servi (Tepeören 9E):
“Katıldığım bu GIN Konferansı’nın bana oldukça fazla şey kattığını hissediyorum. Ne kadar fiziksel olarak yapılmış bir konferans olmamış olsa da bizi Lüksemburg’da gibi hissettiren bir teknik ekip ile birlikte çalıştık ve oldukça eğlenceliydi. Daha önce bu kadar büyük sorunlar olduğunu düşünmediğim sorunların detaylarına inerken çok büyük bir sorun olduğunu düşündüğüm bir konuda sunum yapmak hem benim için hem de diğer katılımcılar için oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum. İyi kilerime eklediğim bu deneyimi bana yaşatan okuluma, öğretmenime ve takım arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”

Defne Öztürkoğlu (Tepeören 9E):
“GIN konferansı katıldığım ilk uluslararası etkinlikti. Bu yüzden aşırı heyecanlı ve gergindim. Konferans boyunca kendime yeni bir sürü bilgi kattım, yeni arkadaşlar edindim ve hiç duymadığım sorunlar hakkında düşünme fırsatı buldum. Çok heyecanlı ve eğlenceli bir deneyimdi, hem diğer okulları dinlemek hem de sunum yapmak çok eğlenceli ve bilgilendiriciydi.”

Hasibe Seza Bayat (Tepeören 11A):
“İki gün süren GIN etkinliğine dijital bir ortamda katıldım. Etkinlik sayesinde Orta Doğu ülkelerindeki kadın cinayetleri hakkında farkındalık yaratabildim. Dünyanın her yerinden 35 insana bir sunum sunabildim. Aynı zamanda okulumuzun hareket planını sundum. İnsanları bilgilendirirken aynı zamanda bir sürü konu hakkında bilgi sahibi oldum. Dünyanın çeşitli yerlerinden insanların hazırladığı sunumlar sayesinde çok şey öğrendim. Konferans sonrası bahsedilen konular hakkında nasıl adımlar atabileceğimi düşündüm. Tüm konferans boyunca benim ve takım arkadaşlarımın amacı düşünmek, çözüm önerisi bulmak ve bu çözüm önerilerini uygulayabileceğimiz yollar aramaktı. Benim için çok güzel bir deneyimdi. Bulduğumuz çözüm önerilerini birer birer gerçekleştirmek için sabırsızım.”

Sıdıka Mina Yiğitoğlu (Levent 9D):
“GIN kulübünün bana birçok şey kattığını düşünüyorum. Öncelikle kendi yaptığım sunum için hazırlıklar yaparken hayvan tüketiciliği hakkında birçok şey öğrendim. Ayrıca online olarak katıldığımız konferanslarda da bana yeni bakış açıları kazandıran birçok yeni bilgi öğrendim. Hatta bu sayede birçok sorun hakkında kendi fikirlerimi ve düşüncelerimi geliştirip bu sorunlar için çözüm yolları aramaya başladım. Ayrıca online bir uluslararası konferans deneyimlemenin bana şu an ve ileride birçok katkı sağlayacağına eminim. GIN her açıdan benim için çok güzel bir fırsat ve deneyimdi.”

Ceren Evni (Levent 9F):
“25-26 Mart tarihlerinde katıldığım GIN Konferansı benim için güzel ve değişik bir deneyim oldu. İlk defa bir konferansa katılmıştım, üstelik uluslararası bir konferansa. Kendi yaşıtlarımda öğrenciler arasında sunum yapmak beni hem heyecanlandırdı hem de hoşuma gitti. Farklı ülkelerden kişiler görmek değişik bir deneyimdi. Ayrıca dünyadaki sorunlar hakkında daha fazla bilgi edindim ve değişik perspektiflerden bakabilme şansım oldu. Kendi sunumuma hazırlanırken bu konuda daha fazla farkındalık kazandım. Böyle bir organizasyona dahil olabildiğim için çok mutluyum. Okuluma ve öğretmenim Zeynep Kıvılcım’a da teşekkür ederim.”

Hira Durusu Eren (Levent 9J):
“2 günlük GIN konferansı benim için çok değerli bir deneyimdi. Yaş, cinsiyet, dil, din, ırk fark etmeksizin dünyanın birçok yerinden öğrencilerin ve öğretmenlerin bir etkinlikte birleşip hepimizi ilgilendiren, içinde yaşadığımız dünyanın sorunlarını konuşmamız beni çok duygulandırdı ve mutlu etti. Aynı zamanda farklı kültürlerden yepyeni arkadaşlar edinip sohbet etmek çok eğlenceliydi. Konferans hem sosyal açıdan katkı sağladı hem de etrafıma karşı daha duyarlı olup dikkatli davranmam gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Katıldığım için çok memnunum ve herkesin bir gün böyle bir deneyim yaşamasını içtenlikle dilerim.”