Geleceğe Nasıl Uçarız?

1960

Terakkili gençler, Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı içinde yer alan ve bu yıl ki teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olan “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projemizin Yaratıcı Yazarlık (Edebiyat) Atölyesi’nde Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle çeşitli öyküler yazdı.

Tepeören Yerleşkemizden lise öğrencimiz Sıla Akgül (10A) mesleklerin cinsiyetsizliğini vurgulayan fotoğraflar seçti, Cemil Türker Ortaokulu’ndan Beyza Özbey (7B) ve Halime Eda Polat (7A) bu fotoğraflarla “Geleceğe Nasıl Uçarız?” adlı aşağıdaki öyküyü yazdı.


Geleceğe Nasıl Uçarız?

Leyla Hanım pilot olduğu için yani işi nedeniyle bebeğine bakması amacıyla bir bakıcı aramaktadır. Akrabalarına ve komşularına danışıyordur. Yan komşusu Melahat Hanım geçmişte çocuğuna bakan bir bakıcıyı önemiştir. Leyla Hanım bu kişiyle ilk görüşmesinde ismi Deniz olan bakıcının erkek olduğunu görünce şaşırmıştır. Leyla Hanım erkek bir bakıcının bir bebeğe bakamayacağını düşündüğü için bakıcıya güvenememiş ve tereddüt yaşamıştır. Ama komşusuna çok güvendiği için bakıcı Deniz Bey’le bir deneme günü ayarlamıştır. Ne kadar aklı onlarda kalsa da Deniz Bey’in özgeçmişinin sağlam olmasından dolayı içi biraz da olsa rahatlamıştır.

Bebeğini bakıcıya emanet ettikten sonra havaalanına gitmiştir. O günkü uçuşunda yolcu kabininde ilerlerken insanların ona karşı olan tuhaf bakışlarından rahatsızlık duymuştur. İçlerinden gözlüklü, tahmini yetmiş yaşındaki bir amca ona “Uçağı sen mi uçuracaksın kızım? Daha önce kadın bir pilota rastlamadım.” demiştir. Bunun üzerine bu tip sözlere alışkın olan Leyla Hanım şunları söylemiştir: “Amcacığım meslekleri cinsiyetlere göre ayırmamalıyız. Örneğin benim de beş aylık bebeğime bakan bakıcı bir erkek. Dürüst olmak gerekirse ben de ilk başta biraz yadırgamıştım fakat aslında önemli olanın işi yapan kişinin cinsiyeti değil, işini ne kadar iyi yaptığı olduğunu anladım.” Tam da bu sırada elindeki yiyecekleri dağıtmakta olan erkek bir hostes, amca ile Leyla Hanım’ın konuşmalarına kulak misafiri olmuştur. Amcanın şaşkın bakışları altında yanlarına gelerek yirmi birinci yüzyılda yaşadıklarını ve cinsiyetlerin meslek seçerken önemli olmadığını belirtmiştir.  Bunun üzerine Leyla Hanım pilot kabinine geçerek uçağı başarılı bir şekilde uçurmuştur.

Ertesi gün evine döndüğünde bebeğini çok iyi, mutlu gören ve ona çok iyi bakıldığını anlayan Leyla Hanım bakıcı Deniz Bey hakkında düşündükleri yüzünden utanç duymuştur. Deniz Bey’e dün uçakta yaşadıklarını anlatmış ve ona karşı ön yargılı davrandığı için ondan özür dilemiştir. Bundan sonra bebeğe bakması için Deniz Bey’le anlaşmıştır. Deniz Bey evden ayrıldıktan sonra Leyla Hanım bebeğiyle vakit geçirmiş ve uyku saati geldiği için onu uyutmuştur. İki gün boyunca yoğunluğundan dolayı günlüğüne yazı yazmaya vakit ayıramayan Leyla Hanım yaşadıklarını tüm detaylarıyla yazdıktan sonra mesleklerin kadın ve erkek işi olarak ayrıldığı bir dünyada geleceğe uçulamayacağını, gelişilemeyeceğini daha da iyi anlamıştır. Tek kanatla geleceğe uçamayız, diyerek de günlüğünü kapamıştır.