Doç.Dr. Yavuz Samur’la Okul Çağı Çocuğu ve Teknoloji Kullanımı

2483

Tepeören Yerleşkemizde anaokulu, ilkokul ve ortaokul velilerimiz, 15 Şubat Cumartesi günü Doç. Dr. Yavuz Samur ile “Okul Çağı Çocuğu ve Teknoloji Kullanımı” konferansında bir araya geldi. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin teknoloji çağıyla birlikte anne babaların çocukları için ele alması gereken konuların değiştiğine dair farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği bu etkinlik Konferans Salonumuzda gerçekleşti.

Samur, gelişen çağ ile beraber teknoloji kullanımının aktif olarak hayatımızda yer tuttuğuna işaret ederek, anne babaların çocuklarının konuştukları teknolojik dili öğrenmeleri ve onlarla buradan ilişki kurabilmeyi de düşünmelerini belirtti.

Çocukların hangi ihtiyaçlarla ekrana yöneldikleri, anne ve babaların sağlıklı bir teknoloji kullanımı konusunda neler yapabilecekleri ve çocukların yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda faydalanacakları olumlu içerik ile uygulamaların ne yolla bulunabileceği üzerinde durdu.

Fiziksel etkinliklerdeki görece azalma ve durma, sosyal ilişkilerin zayıflaması ve etkileşimlerden kaçınma, akademik başarının düşmesi ve ekran kullanım süresinin yaş grubunun üzerinde kalması gibi faktörleri sıralayan Samur; bu kriterlerin ekran ve teknoloji bağımlılığı konusunda aileye bir alarm vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Yaşa göre tavsiye edilen ekran sürelerini de açıklayan Samur, 0-18 ay arası ekransız dönem olması gerektiği, 18-24 aylar arasında sadece ebeveynin uygun gördüğü içerik ile temasın olabileceği, 2-5 yaş aralığında 1 saatten çok olmaması gerektiği, ilkokul çağında 1,5 saat kullanımın uygun olduğu, ortaokul çağında 2 saat ve lise döneminde de kotalı kullanım önerilerinde bulundu. Anne babaların mutlaka içerik kontrolü yapması uyarısında bulunan Samur, kaliteli içerik söz konusu olduğunda bu sürelerin biraz daha uzayabileceğini bildirdi. Ekran süresinin televizyon, tablet, akıllı telefon, play station vb. tüm teknolojik araçların günlük maksimum kullanım kotası olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Anne babalara, teknoloji konusunda açıklayıcı sınırlara sahip olmanın güvenli olduğunu aktaran Samur, yasakların olmaması gerektiğini ifade etti. Ailelerin kendi rutinleri içinde “ekransız alan, ekransız saat, ekransız gün” gibi çeşitli şekillerde teknolojinin olmadığı diyalog ve yaşantıları artırması gerektiğini vurguladı. Özellikle yemek yerken, tuvalette ve uyku öncesi yatakta teknolojinin hiçbir şekilde yer almaması gerektiğini söyledi.

Çocukların kullanım alanı içinde olan tüm oyunlar, görseller ve diğer materyallerin mutlaka yaşına uygun olarak ele alınması gerektiğinin önemini vurgulayan Samur, çocukların hangi içerikten ne şekilde etkileneceğini anlamanın uzmanlar için bile çok zor olabileceğini söyledi. Velilerimiz konferansın değerlendirmesinde “Bütün sorularımız cevaplanarak ayrılıyoruz” yorumunda bulunarak olumlu geribildirimlerle seminerden ayrıldılar.