Terakkili Öğrenciler CERN’deydi

2247

Levent Yerleşkemizden Lise ve Fen Lisesi öğrencilerimizden oluşan 17 kişilik grup, 30 Nisan – 3 Mayıs tarihleri arasında öğretmenleri eşliğinde İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi – CERN’de Microcosm (Parçacık Fiziği Müzesi), CERN Globe ve LHCb dedektörünü gezdiler.

Öğrencilerimiz CERN’de verilen konferansta hem CERN’in kurulma tarihi hem de bu zamana kadar yapılan deneyler ve gelişmeler hakkında bilgi edindi. Konferanstan sonra gittikleri laboratuvarda LHCb dedektörünün yapısını inceleyerek, bu dedektörlerin deneydeki önemi ile ilgili soruların cevaplarını buldular. CERN’deki bilim insanları öğrencilerimize anti madde, karanlık madde ve enerjiyle ilgili yapılan deneyleri anlatarak “Higgs Parçacığının” keşfedilmesiyle evrenin nasıl oluştuğuna dair sorularımıza daha net cevaplar bulmaya başlayacağımızı ifade ettiler.

Ayrıca, CERN’de bilim insanı olmanın heyecanını öğrencilerimizle paylaşarak, CERN’de 16 yaş ve üstü lise öğrencilerinin proje geliştirerek yarışmaya katılmaları ve bu yarışmayı kazanmaları halinde CERN’deki bilim insanları ile bir araya gelerek projelerini gerçekleştirebileceklerini belirttiler.