Üniversite Yolunda İlk Adım ve Hedef Belirleme Sürecinde Ders Seçimi

3336

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz,  her yıl öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak Kariyer Günleri etkinlikleri düzenliyor. Bu yıl da 24. Kariyer Günleri çerçevesinde Tepeören Yerleşkemizde lise 10. sınıf öğrenci ve velilerimiz, 5 Kasım Salı günü; Levent Yerleşkemizde lise ve fen lisesi 10. sınıf öğrenci ve velilerimiz, 7 Kasım Perşembe günü “Üniversite Yolunda İlk Adım ve Hedef Belirleme Sürecinde Ders Seçimi Konferansı”nda buluştu.

10. Sınıf öğrencilerimizin lise eğitimleri boyunca akademik yaşamlarını, üniversite ve meslek seçimini etkileyecek kararlar aldıkları önemli bir dönemdir. Öğrencilerimizin bu dönemde aldıkları önemli kararlardan biri, kariyer planlamalarına etki edecek ders seçimi, diğeri ise yurt içi ve yurt dışı üniversitelere hazırlanma kararıdır. Öğrencilerimizin bu kararları verebilmeleri ilgi ve yeteneklerini tanımaları, hedef belirlemeleri, sınav ve başvuru sistemlerini tanımaları ile mümkün oluyor.

Yurtdışı Eğitim Danışmanımız Suzan Karaman, yurt dışı eğitim düşünen öğrencilerimiz için; çeşitli ülkelerde eğitim olanakları, maliyetler, kabul koşulları üzerine bilgi verdi ve bu seçenekleri düşünen öğrencilerimizin ve velilerimizin 10. sınıfın ikinci döneminde randevu alarak görüşmeye gelmelerinin uygun olacağını belirtti.

Yurtiçi Üniversite Danışmanımız Oktay Aydın, 10. sınıf öğrencilerimizin iki yıl sonra karşılaşacakları Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı sistemine ilişkin detaylı bilgi verdi ve önemli tarihler, ders seçimi, puan türleri, mesleklerin puan türleriyle ilişkisini ayrıntılı olarak açıkladı.

Konferansın ikinci bölümde Psikolojik Danışmanımız Yükselen İstengel; bilinçli meslek seçimi için dikkat edilmesi gereken noktalar, yetenekler, ilgi alanları, hayattaki değer yargıları ve meslek seçimine etkileri konusunda bilgilendirmeler yaptı. Ayrıca meslek seçimine uygun ders seçmenin öneminden bahsetti. Bu amaçla rehberlik servisimiz tarafından uygulanmış olan Envanterlerin ve anketlerin sonuçlarını da göz önünde bulundurarak veli, öğrenci ve psikolojik danışmanın birlikte yapacağı görüşmelerin 2019 Kasım – 2020 Şubat ayları arasında gerçekleştirileceği bilgisini de verdi.

Tepeören Yerleşkemizde Yurtdışı Üniversite Danışmanımız Bahar Deniz Türkaslan Tekin, yurtdışı üniversitelerine başvuru için yapılması gereken hazırlıklardan, üniversitelerin kabulde önem verdiği kriterlerden, ülkelere göre yurtdışı üniversite eğitiminin gereklilikleri ve maliyeti üzerinde durdu. Öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunarak kişisel gelişimlerine de önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

Psikolojik Danışmanımız Müge Kösoğlu; kariyer hedefi belirlemede, kendini tanımanın, meslekler hakkında bilgi edinmenin gerekliliğine değindi. YKS sistemi hakkında teknik bilgiler verdi. Sınava hazırlanma sürecinin başlangıç noktasının sınavın içeriği ve yapısı hakkında bilgilenmek olduğunu söyledi. Puan türlerine göre sorumlu olunan testlerden, bu testlerde derslere göre soru sayılarından bahsederek, yerleştirme puanına Ortaöğretim Başarı Puanı’nın katkısına vurgu yaptı. Öğrencilere ders notlarına da üst düzey önem vermelerinin üniversitede yüksek hedeflere ulaşmak için önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Öğrencilerimizin soru-cevaplarının ardından konferansımız sona erdi.