Terakkililer WAC Global Şampiyonasında Projeleriyle İkinci Oldu

861

Tepeören Yerleşkemizden The World Affairs Challenge (WAC)* proje takımı öğrencilerimiz, 1 Nisan Cumartesi günü gerçekleşen 2023 World Affairs Challenge Global Championship” uluslararası proje yarışmasında 14 ortaokul arasından 2. oldu.

Bu senenin dereceye giren okullarının açıklandığı 2023 World Affairs Challenge Global Championship” töreninde dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan yarışmacılar bir araya gelerek bu senenin teması “Water Nexus (Su Bağı)” ile ilgili kısa bir bilgi yarışmasına katıldılar. Daha sonra açıklanan sonuçlara göre Tepeören Yerleşkemizden ortaokul öğrencilerimiz Bahar Bastıyalı (7A), Ege Sarı (7A), Tuna Yamaner (7B),  Yasemin Akyıldız (7B), Aral Doğan (7B), Borga Erdinç (7C), Zeynep Yalçın (7C) ve Can Ağaçdiken (7C), “Ortaokullar” kategorisinde aldıkları ikincilikle, 4 Mayıs’ta gerçekleşecek WAC Winners Showcase’de sunum yapmaya hak kazandılar. Ayrıca proje sunumları da World Affairs Challenge organizasyonunun resmi internet sitesinde yayınlanacak.

Öğrencilerimiz, 29 Mart Çarşamba günü uluslararası program ve yarışmanın ikinci Question and Answer (Q&A 2) aşamasını tamamladı.  Bu aşamada öğrencilerimiz, yarışmanın teması çerçevesinde okulumuzda İngilizce öğretmenlerimiz Meltem Sarandal ve Aslı Ünlü danışmanlığında gerçekleştirecekleri projenin eylem planına dair hazırladıkları video sunumuyla ilgili jüri üyelerinin sordukları soruları cevapladılar.

Öğrencilerimiz, bu proje kapsamında öncelikle okulumuzda su kullanımıyla ilgili bir gözlem yapıp, su tasarrufu yapılabilecek bir alan buldular. Ardından, tasarruf edilen su ile başka bir alanda su kullanımına olanak sağlayacak bir proje geliştirdiler. Okul içinde yaptıkları gözlem sonucu yemekhanemizde öğle yemeği için masalarda yer alan 33 adet sürahide yemek sonrası kalan suları tekrar kullanmayı amaçladılar. Ortaokul yemekhanemize konulan bir kap içinde bu suları toplayıp, biriktirerek okulumuzun temizliğinde, bahçe sulanmasında kullanmak üzere harekete geçtiler. İlk hafta sonunda topladıkları yaklaşık 55 litre suyu okulumuzun farklı alanlarında kullanmak üzere görevlilere teslim ettiler. Projenin ilerleyen aşamaları için okul topluluğunda bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla anket, poster, Web 2.0 araçları ile hazırlanmış oyunlar, sunum ve yarışma gibi çeşitli etkinlikler de planladılar.

Öğrencilerimiz eylem planlarında yer alan, okulumuzda su kullanımı ve tasarrufu ile ilgili yaptıkları anketin sonuçlarını ve değerlendirmesini, konuyla ilgili hazırladıkları posteri jüri üyeleriyle paylaştılar. Projeyi daha geniş kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak için planladıkları çalışmaları, ilkokul öğrencilerimiz için hazırladıkları Blooket oyununu, anaokulu öğrencilerimizin biyolojik çeşitlilikle ilgili projelerine yapacakları katkıyı anlattılar. Eko – Okul takımındaki okul arkadaşlarıyla yapacakları iş birliğini, projeyi daha geniş kitlelere duyurmak için hazırlamak istedikleri sosyal medya platformundan bahsettiler. Bu proje kapsamında tasarruf edilen su miktarı kadar suyun içme suyu olarak deprem bölgesine gönderilmesine yönelik yapacakları girişimler hakkında da jüri üyelerine bilgi verdiler ve soruları yanıtladılar.

*Amerika’nın Kolorado eyaletinin başkenti Denver merkezli The World Affairs Challenge (WAC), Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda küresel sorunlara akılcı ve uygulanabilir çözümler bulmayı hedefleyen, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hazırlanmış çevrim içi uluslararası bir program ve yarışmadır. Her yıl farklı bir tema hakkında 6-8 kişilik öğrenci grupları tema ile bağlantılı bir problem belirler, problem üzerine araştırma yaparlar, araştırmaları doğrultusunda ilgili probleme uygulanabilir bir çözüm ararlar ve çalışmalarını içeren bir sunum hazırlarlar. Bu yılın teması ise “Water Nexus” (Su Bağı) idi.