Terakkililer Kapadokya’da Doğal ve Beşeri Sistemleri Analiz Etti

2456

Tepeören Yerleşkemizden lise 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz, Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzün 19 – 22 Nisan tarihleri arasında düzenlediği Kapadokya gezisine katıldı. Bu gezide farklı disiplinlere (coğrafya, biyoloji ve tarih) ait etkinlikleri arazi ortamında, akran çalışması ve değerlendirme metoduyla gerçekleştirdiler.

Kapadokya’nın birbirinden farklı doğal ve beşeri sistemlerini yerinde analiz etme şansını bulan Terakkili gençler, ilk olarak Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japon Botanik Bahçesi’ni ziyaret etti. Burada bölgeye ait endemik bitkileri tanıma ve kataloglama çalışmaları yaptı. Hacı Bektaş-ı Veli’nin dergahı gezisinin ardından, çanak-çömlek atölyesini ziyaret ederek bu zanaat hakkında bilgi edindiler.  Gönüllü öğrencilerimiz, kendi çömleklerini yapma deneyimine sahip oldu. Günün sonunda, farklı sınıf seviyelerine ait öğrencilerimiz bir araya gelerek Kızılırmak vadisinin izohips haritasını çıkarttı.

Göreme Açık Hava Müzesi, Paşa Bağları ve Sinasos’a giderek peribacaları ve oluşumlarıyla ilgili arazi çalışmalarını üstlendiler. Türkiye’deki en büyük volkanik krater göllerinden biri olan Narlı krater gölüde, volkanik arazinin izohips haritasını çıkarttılar. Daha sonra, tarihi Hititlere kadar dayanan Kaymaklı Yeraltı Şehri gezilerek bölgede bu tür yeraltı şehirlerinin kurulmasına imkan veren volkanik kayaçlar ve kayaçları şekillendiren dış kuvvetler hakkında araştırma yaptılar.

Son olarak, Türkiye’nin en büyük vadi oluşumlarından biri olan Ihlara Vadisi’nde, kiliseler, arazi yapısı ve şekillendiren dış kuvvetler hakkında bilgi edinerek bölge ile ilgili etkinlikleri tamamladılar. Son olarak, Türkiye’nin 2. büyük gölü olan Tuz Gölü’ne gittiler. Burada gölün oluşumu, tuz elde edilmesi, göldeki biyo-çeşitlilik  ve beslenme zinciri ile ilgili çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiler.