Terakkili Öğrencilerin Bolu CAS Projesi

2874

Levent Yerleşkemizden lise IB sınıfı öğrencilerimiz, 18 – 19 Ekim tarihlerinde Yaratıcılık, Etkinlik ve Toplumsal Hizmet (Creativity, Action, Service – CAS) çerçevesinde Bolu’daki Yukarısoku Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu’nu ziyaret etti. Burada çeşitli çalışmalar yaptıktan sonra Bolu Belediyesi Proje Yönetim Bölümü’nün onayıyla Abant’ta doğa yürüyüşü yaptılar. Bu sırada çevre temizliğine katkıda bulunarak etraftaki çöpleri de topladılar. Öğrencimiz Ada Vardar’ın (11 IB G) kaleme aldığı aşağıdaki yazısında Bolu’da arkadaşlarıyla yaşadığı deneyimi ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.

Levent Yerleşkesi lise 10 IB ve 11 IB sınıflarından 40 öğrenci, öğretmenlerimiz Yeşim Bozkurt, Birol Binici ve Eda Torun eşliğinde 18 -19 Ekim tarihleri arasında Bolu’daki Yukarısoku Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu’nu ziyaret ettik. Yaratıcılık, Etkinlik ve Toplumsal Hizmet (Creativity, Action, Service – CAS) çalışması olarak sosyal sorumluluk projesi adı altında ziyaretimizi gerçekleştirerek Bolu’daki 350 öğrenci ile keyifli bir zaman geçirme fırsatı yakaladık.

Gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projesinin hazırlık aşamasında ziyaret edeceğimiz okulun kararlaştırılmasının ardından Bolu’daki öğrencilerle birlikte eğlenebileceğimiz ve aynı zamanda onları bilgilendirebileceğimiz, öğrenciler arasında bağ kurabilecek etkinlikler yapmaya özen gösterdik. Okulda gerçekleştirdiğimiz etkinlikler için projede görevli olan koordinatörler Ceren Yılmaz, Elif Kaplan ve Selin Naz Avdan’ın yardımlarıyla sanat, oyun, müzik ve dans olarak dört komite oluşturuldu. Bolu’daki okulun öğrencileri, sınıf sınıf değişerek her bir komitede aktiviteler yapma fırsatı yakaladılar. Terakkili her katılımcı evlerinden kek ve kurabiye gibi yiyecekler yaparak Bolu’daki okula getirdi ve hep birlikte yemek yiyerek sohbet ettik. 11 IB’den arkadaşımız Ceren Yılmaz, düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Bolu projesinde hem biz hem de gittiğimiz okuldaki çocuklar çok eğlendi. Bizle zaman geçirdikleri için çok mutlu oldular ve ayrılmak istemediler. Bu projede bulunduğum için çok mutluyum.”

Sanat komitesinde ilk ve ortaokul öğrencilerine uygun sanatsal faaliyetler planladık ve gerçekleştirdik. Bu komitede amaç çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onları farklı çizim türleri ile tanıştırmaktı. Komite içinde uygun malzemeleri toplayarak; yüz boyası, parmak boyası, sulu boya, pastel boya, patates baskısı ve sim ile resim olarak birbirinden farklı sanatsal etkinlikleri çocuklara sunduk. En çok rağbet gören aktivite yüz boyası oldu. Sanat komitesindeki arkadaşlarımız çocukların yüzlerinin onların isteklerine doğrultusunda kediden gökkuşağına birçok farklı çizimle renklendirdi. Bununla birlikte birçok sanatsal aktivite sırasında onlara yardımcı olmayı da unutmadık.

Dans komitesinde gerekli şarkılar açılarak komite görevlileri ve öğrenciler damat halayından break dance’e ilgilerini çeken çeşitli dansları denediler. Farklı dans figürlerinin paylaşıldığı bu komitede öğrenciler stres ve yorgunluklarını bir kenara atarak dans etme fırsatı yakaladılar. Bu komitenin amacı öğrencileri farklı dans türleri ile tanıştırmak ve fiziksel bir aktivite yapmalarını sağlamaktı.

Müzik komitesinde öğrencileri, farklı müzik aletleriyle ve notalarla tanıştırma imkânı bulduk. Çocuklarla müziğin ne oldu ve niçin dinlenip çalındığı üzerine bir sohbetten sonra müziğin nota olarak ifade edilen seslerden oluştuğunu öğrendik. Öğrencilere gitar ve piyano üstünde farklı notaların nasıl değiştiğini demonstre ettik. Ardından müziğin bir diğer bölümü olan ritme geçtik. Ritim tutmayı öğrettikten sonra öğrencilerin sevdiği şarkıları dinleyip ritim tuttuk. Komite görevlisi Emre Durmuş, şu sözleri dile getirdi: “Öğrenciler hem notaları öğrenirken, hem de ritim tutarken çok eğlendi. Piyano ve gitarın çalınmasını dinlemek de oldukça hoşlarına gitti. Bazı öğrenciler ilk kez gerçek hayatta bu enstrümanların seslerini duyduklarını söylediler.”

Oyun komitesine geldiğimizde ise amaç, çocukların günlük hayatlarında oynamak istedikleri fakat belki oynama imkanlarının olmadığı oyunları oynamak ve onlara sonradan oynayabilecekleri oyun fikirleri vermekti. Bu komitede gerek Süper Doktor ve Twister gibi kutu oyunları, gerekse de komitede bulunan arkadaşlarımızın hazırladıkları eğitici ama öğretici oyunlar vardı.

Aynı zamanda okulun anaokulu öğrencileriyle de çeşitli aktiviteler yaptık. Hikaye okuma, yüz boyama, balonla oynama ve pastel boyalar ile renklendirme gibi eğitsel ama eğlenceli etkinliklerle anaokulu öğrencilerinin hayal gücünü geliştirecek ve fiziksel olarak hareket etmelerini sağlayacak faaliyetlerde bulunduk.

Terakkililer olarak bu sosyal sorumluluk projesinde bulunmaktan onur ve mutluluk duymaktayız. Mutluluktan havalara uçan ve bize geldiğimiz için teşekkür edip duran, yaptıkları çizimleri üfleyerek kurutan, “Abla, artık her gün geleceksiniz değil mi?” diyen, çikolatalı kek yediği için mutluluktan sırıtan çocukların, unutamayacağımız bu değerli günü yaşamalarını sağlamak bizim için önemli bir deneyim oldu.

Gezimizin ikinci gününde ise Bolu’nun el değmemiş doğasının bir parçası olan Abant Gölü ve çevresini ziyaret etme fırsatımız oldu. Bolu Belediyesinin “Doğayı Seviyorum” projesi kapsamında 6 km’lik yürüyüşte, Abant’ı 1357 rakımdan izleme keyfini yaşadık. Kayın yaprakları ve çiğdemlerle bezenmiş parkurda sonbaharın tüm güzelliklerine tanık olma şansını yakaladık.

Ada Vardar (11 IB G)