Terakkili Gençler MUN Konferansı Düzenledi

1605

MUN (Model United Nations) Kulübümüzün her yıl düzenlediği ve bu yıl ilk kez çevrim içi olarak 28 – 29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği TMUN’21 konferansında her iki yerleşkemizden 115 öğrenci bir araya geldi. Konferansımızın bu yılki teması “Eşitsizlik ve Haksızlık” oldu.

Lise Hazırlık sınıfı öğrencilerimizi sınıf ortamından çıkarmak ve bir yıl boyunca almış oldukları yabancı dil eğitimini gerçek hayatla birleştirmeyi hedef alan etkinliğimizde diğer seviyelerden öğrenciler de gönüllü katılımcılar olarak yer aldı.

Birleşmiş Milletlerin simülasyon yoluyla öğrenildiği ve dünya sorunlarının ele alındığı TMUN’21 konferansında öğrencilerimiz, küresel sorunlar üzerinde araştırma yapmak, çözüm önerileri geliştirmek, fikirlerini akademik bir ortamda yazılı ve sözlü olarak paylaşabilmek gibi birçok akademik beceriyi aynı anda geliştirme imkânı ile birlikte, farklı sınıf ve seviyelerden arkadaşları ile bir araya gelerek sosyalleşme fırsatı da elde ettiler.

Bir öğrenci organizasyonu olarak çalışan MUN konferanslarında, organizasyon ekibinde yer alan öğrenciler İngilizce olarak bir etkinlikte yazılı ve sözlü birçok akademik beceriyi geliştirme fırsatı elde etmekle birlikte, bir etkinliği organize ederken ve çeşitli görevler üstlenirken, bireysel karar verme, sorun çözme, yaratıcı düşünme ve sorumluluk bilinci geliştirmek gibi birçok sosyal becerilerini de destekleme imkanı elde ettiler.

TMUN’21 Konferansında kulüp öğretmenleri ve etkinlikte gönüllü görev alan öğrencilerimizle birlikte yürütülen komiteler ve seçilen gündem maddeleri ise:

BM Çevre Programı (UNEP)

  • Asya kökenlilere karşı işlenen nefret suçları sorunu
  • Amerika’daki “siyah hayat önemli” hareketindeki polis şiddeti sorunu

BM Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR)

  • Covid-19 nedeniyle artan maske kullanımının yarattığı çevre kirliliği sorunu
  • Kuzey Amerika’daki kötü hava koşullarının yıkıcı etkilerini azaltma sorunu

BM Güvenlik Konseyi (UNSC)

  • Rusya ve Ukrayna sorunu
  • Kuzey Kutbundaki Rusya ve NATO arasındaki silahlandırma sorunu

Tarihi Konsey (HC)

  • İkinci Dünya Savaşı

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ)

  • Türkiye ve Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı sorunu olarak belirlenmiştir.

 

KONFERANSA DOĞRU

TMUN’21 konferansı öncesinde organizasyon ekibinde görev alan öğrencilerimiz, sorumlu oldukları komitelerde yer alacak öğrencilere yardımcı olabilmek için üç hafta süresince çevrim içi oturumlar düzenleyerek; komite işleyiş kuralları, komite gündem maddeleri ve yapılması gereken ön hazırlıklar üzerine eğitimler verdiler. Seçilen gündem maddeleri üzerine çalışma raporları hazırlayıp bunları çeşitli çevrimiçi platformlar aracılığıyla diğer katılımcılar ile paylaştılar ve çeşitli yazılı ve sözlü ön hazırlık çalışmaları yaptılar.

Organizasyon ekibinde yer alan;

Seza H. Bayat (11A), Defne Eryüksel (9D), Ela Öngel (9F) BM Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR),

Ayşe Duru Karaduman (10C), Zeynep İzmirli (9C), Elif Nisa Taşdemir (9B) BM Çevre Programı (UNEP),

Utku Efe Ural (10A) ve Ali Doruk Çavuşoğlu (Hz A) Tarihi Komite (HC),

Utku Egemen Umut (11A), Cemre Göç (11IB D), Altay Özkut (12H), Bade Altınay (9D) ve mezunlarımızdan Umay Sezen Acar Uluslararası Adalet Divanı (ICJ),

Berke Çurku (10A), Öykü Çorap (9D) BM Güvenlik Konseyi (UNSC) çalışmalarının organize edilmesi, çalıştay eğitimlerinin verilmesi ve oturumların yönetilmesi gibi çeşitli görevler aldılar.

Ayrıca R. Bartu Önal (10B) ve Efe Özyılmaz (10A) “ttmun.org” web sayfasının tasarım ve yönetimini üstelendiler.

 

KONFERANS SÜRESİNCE

BM Çevre Programı (UNEP) komitesinde, Nihan Çakır (F10), Beril Demirbilek (F10), Nehir Özkaya (F9), ve E. Egemen Abay (Hz A)

BM Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) komitesinde Maya Caferzade (10D), R. Demir Kurtuldu (HzA), Buse Okumuş (HzA), O. Yiğit Üçüncü (HzA)

BM Güvenlik Konseyinde (UNSC) Mete Çevik (9A), Derya Yumurtacı (10A), Nehir Kaplan (9D), M. Arda Güçlü (9C), Ege Yüksektaş (9C), T. Bora Sarısoy (9D), Zeynep M. Arıcı (9H), ve Ezgi Günel (9D) belirlenen gündem maddeleri üzerine hazırlamış oldukları çözüm önerilerini komitelerinde tartışmaya açmışlardır.

Tarihi Komitede (HC) Kayra Toruner (9D) Benito Mussolini, ve Melis Şekerci (9H) Winston Churchill performanslarıyla başarılı bir katılım sağladılar.

Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) Utku Egemen Umut (11A), Cemre Göç (11IBD), Naz Güner (9A), ve Defne Öztunç (9G) avukat rolünde oldukça başarılı bir performans sergileyerek temsil ettikleri ülkelerini etkili bir şekilde savundular.

Ayrıca Deniz Küey (12G), Ergün Açıköz (Mezun), Kayra Kapran (Mezun), Ayberk T. Salkım (Mezun) etkinlikte tanık olarak görev aldılar ve mahkemeyi Umay Sezen Acar (Mezun) yönetti.

 

TMUN’21 KONFERANSININ ARDINDAN…

Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz TMUN’21 Konferansında komite içi yapılan oylamalar sonucunda en iyiler olarak seçilen öğrencilerimiz:

BM Çevre Programı (UNEP): Nihan Çakır (F10), Beril Demirbilek (F10)

BM Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR): Maya Caferzade (10D), Kaan S. Kahraman (Hz A), R. Demir Kurtuldu (HzA), İsmihan C. Gencer (Hz B), Buse Okumuş (Hz A),

BM Güvenlik Konseyi: Ezgi Günel (9D), T. Bora Sarısoy (9D), Mete Çevik (9A), Ege Yüksektaş (9C), Baran Yılmaz (9C)

Tarihi Komitede (HC): Kayra Toruner (9D), Melis Şekerci (9H)

Uluslararası Adalet Divanında (ICJ): Utku Egemen Umut (11A), Cemre Göç (11IBD), Michael A. Lucas (9D)

TMUN’21 konferansının ardından öğrencilerimiz izlenimlerini şu şekilde aktardı:

Maya Caferzade (10D- Levent): “Ben bu konferansta BM Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde (OHCHR) Amerika’yı temsil ediyordum. Bu sene ne yazık ki çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz TMUN’21 benim ilk MUN deneyimimdi ve beklediğimden çok daha güzel ve verimli geçti. TMUN’21 benim yeni arkadaşlar edinmemi ve sosyalleşmemi sağladı ama sanırım en önemlisi İngilizcemi geliştirmemi sağladı. Bu süreçte böyle bir etkinlikte yer aldığım için çok mutlu oldum ve okulumuzun düzenleyeceği bir sonraki TMUN konferanslarına ve diğer MUN konferanslarına katılmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Ali Doruk Çavuşoğlu (HzA-Tepeören): “Yıl boyunca MUN kulübünde yaptığımız çalışmalar biraz fikir vermiş olsa da benim görev aldığım Tarihi Komite daha farklı çalışıyordu ve ben böyle bir komitede daha önce hiç bulunmamıştım. Ön çalışmalar süresince oturum başkanımız Utku Efe’nin bana anlattığı ve gösterdiği şeyleri yapmaya çalıştım ve bu süreçte biraz zorlandım ve oturumlar başladığı zaman çok zorlanırım diye düşünüyordum. Ama konferans beklediğimden daha eğlenceli geçti ve ben de oldukça aktif olabildim. Keşke bu konferansı okulumuzda arkadaşlarım ile yüz yüze yapabilseydik, eminim daha eğlenceli olurdu. Ama çok şey öğrendim ve oldukça iyi vakit geçirdim. Bu süreçte yanımda olan tüm arkadaşlarıma ve bizlere destek olan danışman öğrenci ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum.”

Kayra Kapran (Mezun-Tepeören): “Her yıl büyük keyif ve telaşla hazırlandığımız bir TMUN konferansında bu sefer konuk öğrenciler olarak görev almak beni ve diğer mezun arkadaşlarımızı çok duygulandırdı. Arkamızdan gelen kardeşlerimizin de bizler kadar hevesli ve başarılı olduklarını görmek benim için çok anlamlıydı. Bizler bu konferanslar süresince hem akademik hem sosyal açıdan çok özel şeyler yaşadık ve kendimize kattık ki bunların faydalarını mezun olduktan sonra daha çok fark etmeye başladığımı söylemeliyim. TMUN sadece bir etkinlik değil bir farkındalık sürecidir. Kendine ve içinde yaşadığı topluma karşı duyarlı ve faydalı bir birey olma yolunda hem eğlenceli hem de eğitici bir adımdır. Anılarıma TMUN’21 de kattığım için çok mutluyum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”